Ρωσία: Εστειλε βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα στη Λευκορωσία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Νοεμβρίου 10, 2021

Ρωσία: Εστειλε βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα στη Λευκορωσία

RUSSIAN DEFENCE MINISTRY VIA GETTY IMAGES

Η Ρωσία προχώρησε σε ένα σπάνιο βήμα, αποστέλλοντας δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα για να περιπολούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας την Τετάρτη, σε μια ένδειξη υποστήριξης προς τη στενή σύμμαχό της, Λευκορωσία, η οποία έχει εμπλακεί σε μια μεγάλης κλίμακας αντιπαράθεση με την Πολωνία και κατ’ επέκταση την ΕΕ.
Την ίδια ώρα, οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τετάρτη ότι η απόφαση της Λευκορωσίας να ενθαρρύνει μετανάστες από τη Μέση Ανατολή να εισέλθουν στην Πολωνία μπορεί νομικά να θεωρηθεί μια «υβριδική επίθεση» που αποτελεί βάση για έναν νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ, δήλωσαν διπλωμάτες.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των 27 απεσταλμένων του ευρωπαϊκού μπλοκ στις Βρυξέλλες, ανέφεραν διπλωμάτες. Η Λευκορωσία αρνείται οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια και λέει ότι η ίδια, και όχι η ΕΕ, είναι θύμα μιας «υβριδικής επίθεσης» με χρήση αντισυμβατικών τακτικών πολέμου.
Το πακέτο κυρώσεων θα συζητηθεί από εμπειρογνώμονες αύριο Πέμπτη με δυνατότητα έγκρισης τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Οι μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στη Λευκορωσία έκαναν πολλές προσπάθειες να εισέλθουν στην Πολωνία κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, δήλωσε η Βαρσοβία την Τετάρτη, ανακοινώνοντας ότι ενίσχυσε τα σύνορα με επιπλέον φρουρούς.
HANDOUT . VIA REUTERS


Τα βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22M3 που έστειλε η Ρωσία για να πετάξουν πάνω από τη Λευκορωσία είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων που έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τις εξελιγμένες δυτικές αεροπορικές άμυνες.

Η Ρωσία κατηγόρησε την ΕΕ για την κρίση στα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρεί τις δικές της ανθρωπιστικές αξίες και ότι προσπαθεί να «στραγγαλίσει» τη Λευκορωσία κλείνοντας μέρος των συνόρων. Ανέφερε επίσης ότι είναι «απαράδεκτο» για την ΕΕ να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Λευκορωσία με αφορμή την μεταναστευτική κρίση.

Το Κρεμλίνο είπε ότι η δήλωση του Πολωνού πρωθυπουργού, Mateusz Morawiecki, πως η Μόσχα είχε ρόλο στη ροή των μεταναστών στην ΕΕ ήταν «ανεύθυνη» και ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η ΕΕ πρέπει να συζητήσει την κρίση απευθείας με το Μινσκ.

Παράλληλα την Τετάρτη η Πολωνία ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορά της, την οποία η Βορειοατλαντική Συμμαχία τονίζει ότι προκλήθηκε από το Μινσκ, δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.
«Οι σύμμαχοι κατέστησαν σαφές ότι η Λευκορωσία φέρει την ευθύνη για την κρίση και ότι η χρήση του μεταναστευτικού από το καθεστώς Λουκασένκο ως μια υβριδική τακτική είναι απάνθρωπη, παράνομη και απαράδεκτη», είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει περαιτέρω τους συμμάχους μας και να διατηρήσει την ασφάλεια και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο αξιωματούχος.
Πολωνία- Λευκορωσία: Η Μέρκελ ζήτησε την παρέμβαση του Πούτιν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι «υπεύθυνοι Ευρωπαίοι» δεν θα επιτρέψουν στο εαυτό τους να μπλεχτεί σε μια «δίνη» που είναι «αρκετά επικίνδυνη», μετά τις συνομιλίες με τον Λευκορώσο ομόλογό του.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε τον Πούτιν να ασκήσει πίεση στη Λευκορωσία για την κατάσταση στα σύνορα, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν της είπε ότι η ΕΕ πρέπει να μιλήσει απευθείας με τη Λευκορωσία.

Η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπασελέ κάλεσε τα κράτη να αποκλιμακώσουν και να επιλύσουν την «αφόρητη» κρίση.

«Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά δεν πρέπει να αναγκαστούν να περάσουν άλλη μια νύχτα σε παγωμένες συνθήκες χωρίς επαρκή στέγη, τροφή, νερό και ιατρική περίθαλψη», είπε.
RAMIL NASIBULIN VIA GETTY IMAGES

Mετανάστες σε καταυλισμό σκηνών στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Σύμφωνα με την Πολωνική Συνοριακή Φρουρά, αρκετές χιλιάδες μετανάστες έχουν πλησιάσει τα πολωνικά σύνορα από τις 8 Νοεμβρίου 2021. Α


Πηγή: Reuters
huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες