Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα θέρμανσης για το σπίτι σας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Νοεμβρίου 17, 2021

Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα θέρμανσης για το σπίτι σας


Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλλετ, αντλία θερμότητας ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Δείτε ποιο σύστημα θέρμανσης σας συμφέρει περισσότερο, ανάλογα με τις ανάγκες του σπιτιού σας.

Αν και στην Ελλάδα η θέρμανση στην πλειοψηφία των σπιτιών γίνεται μέσω πετρελαίου, τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να διαλέξουν ανάμεσα από μια πληθώρα επιλογών.

Ποια, όμως, είναι η πιο συμφέρουσα και ποια ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του σπιτιού σας; Παρακάτω θα αναφερθούμε στις επτά δημοφιλέστερες επιλογές θέρμανσης που προσφέρονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, καθώς και στα βασικά τους χαρακτηριστικά.

Πετρέλαιο
Το πετρέλαιο αποτελεί την κλασική επιλογή για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, την οποία ωστόσο έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν αρκετοί, καθώς πλέον υπάρχουν διαθέσιμες οικονομικότερες και περιβαλλοντικά αποδοτικότερες επιλογές.


Αξίζει, όμως, να αναφερθεί πως το πετρέλαιο προσφέρει μια από τις καλύτερες ποιότητες θέρμανσης σε σχέση με τους ανταγωνιστές του και ίσως να συμφέρει όσους λείπουν από το σπίτι τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Για την εγκατάσταση ενός συστήματος θέρμανσης με πετρέλαιο χρειάζεται μια δεξαμενή και ένας κεντρικός καυστήρας. Αναλόγως το κτίριο, η θέρμανση είναι είτε κεντρική (με τον καυστήρα να θερμαίνει όλα τα καλοριφέρ συγκεκριμένες ώρες της ημέρας) είτε αυτόνομη (όταν το κάθε διαμέρισμα έχει τον έλεγχο της θέρμανσης ξεχωριστά).

Στην πρώτη περίπτωση, χρειάζεται συνήθως συνεννόηση μεταξύ των ενοίκων μιας πολυκατοικίας, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τα πράγματα πιο περίπλοκα. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πολλοί ήταν αυτοί που αδυνατούσαν να πληρώσουν το μερίδιό τους και έτσι έμενε ολόκληρη η πολυκατοικία χωρίς θέρμανση.


Και στις δύο περιπτώσεις, ο αγοραστής ή ο ενοικιαστής δεν έχει έξοδα εγκατάστασης, αφού το σύστημα τοποθετείται κατά την κατασκευή της οικοδομής, αλλά θα χρειαστεί να πληρώνει το καύσιμο, που συνήθως αγοράζεται σε μεγάλες ποσότητες και η τιμή του οποίου γνωρίζει διακυμάνσεις χρόνο με το χρόνο.

Φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο είναι μια εναλλακτική που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αφού είναι οικονομικότερο (η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει μέχρι και 40%) και πιο φιλικό προς το περιβάλλον έναντι του πετρελαίου.

Πρόκειται για μια πιο ευέλικτη επιλογή, καθώς οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας μπορούν να εγκαταστήσουν σύστημα αυτόνομης θέρμανσης όπου και τοποθετείται ατομικός λέβητας αερίου και γίνεται ατομική χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση.

Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα μετατροπής του κεντρικού καυστήρα μιας οικοδομής από πετρελαίου σε αερίου, ορισμένες φορές χωρίς καν να χρειαστεί να αντικατασταθεί ο λέβητας κατά τη διαδικασία.

Κλιματισμός
Ο κλιματισμός συνήθως χρησιμοποιείται για δροσιά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εντούτοις όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που τον επιλέγουν και για τη θέρμανση του σπιτιού τους.

Το ρεύμα είναι πιο οικονομικό τόσο από το φυσικό αέριο, όσο και από το πετρέλαιο (ιδίως κατά τις βραδινές ώρες, εάν έχετε ενεργοποιήσει το νυχτερινό ρεύμα), ωστόσο δεν προσφέρει εξίσου καλή ποιότητα θέρμανσης.

Εάν, όμως, το σπίτι σας είναι μικρό και η μόνωσή του καλή, ίσως αποτελεί την ιδανική επιλογή για εσάς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν ζείτε σε περιοχή με πολύ κρύο και ξηρό κλίμα. Για παράδειγμα, θεωρείται καλή λύση για νησιά και άλλα μέρη όπου ο χειμώνας δεν είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Καθώς ο κλιματισμός τείνει να ξηραίνει τον αέρα, η αγορά ενός υγραντήρα θα ήταν καλή ιδέα, σε περίπτωση που σας ενοχλεί η ατμόσφαιρα που δημιουργεί.

Αντλία θερμότητας
Μια ακόμα οικονομική εναλλακτική είναι η αντλία θερμότητας, η οποία συνήθως λειτουργεί με ρεύμα, ωστόσο ορισμένες φορές επιλέγεται και η γεωθερμική αντλία, η οποία προσφέρει πολύ μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης αλλά είναι πιο ακριβή ως προς την εγκατάσταση.

Η αντλία θερμότητας αποτελεί την ιδανική επιλογή για τα νοικοκυριά που έχουν συνεχή ανάγκη για θέρμανση, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος από τη λειτουργία της αντλίας μπορεί να ανεβάσει την κλίμακα στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Και πάλι, όμως, συνολικά η αντλία θερμότητας τείνει να είναι σημαντικά φθηνότερη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αν και δεν ζεσταίνει εξίσου το σπίτι. Από την άλλη, η ποιότητα θέρμανσης που προσφέρει είναι καλύτερη συγκριτικά με τον κλιματισμό.

Βιομάζα (ξύλο, pellet)
Αγοράζοντας μια σόμπα ξύλου ή πέλλετ μπορείτε να ζεστάνετε το σπίτι σας καίγοντας κάποιο από τα δύο αυτά υλικά και συνδέοντας τη σόμπα με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού.

Η αρχική επένδυση ανέρχεται περίπου στα 400 ευρώ για μια σόμπα ξύλου και στα 1.200 για μια σόμπα pellet. Ωστόσο, να έχετε υπόψη ότι το pellet εκπέμπει λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα και μπορεί να ανακυκλωθεί, ενώ έχει και πιο αργή καύση. Οι αποδόσεις των αερόθερμων σομπών πέλλετ κυμαίνονται από 85% έως 92%.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια οικονομικότερη επιλογή από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με πολύ καλή ποιότητα θέρμανσης.

Ωστόσο, εάν οι ανάγκες σας σε θέρμανση είναι μικρές, τότε μάλλον η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι η καλύτερη, καθώς το αρχικό κεφάλαιο που θα πρέπει να επενδύσετε για να αγοράσετε τη σόμπα είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να κάνετε απόσβεση.

Υγραέριο
Ως καύσιμο, το υγραέριο είναι αρκετά οικονομικό και οικολογικό, ενώ προσφέρει ίσως την υψηλότερη απόδοση σε σχέση με όλες τις παραπάνω επιλογές θέρμανσης. Παράλληλα, η κεντρική εγκατάσταση του υγραερίου μπορεί με μια μικρή ρύθμιση να λειτουργήσει και με φυσικό αέριο.

Οι σόμπες του εμπορίου είναι κυρίως επιδαπέδιες, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός δωματίου και κοστίζουν από 50 ευρώ έως 160 ευρώ.

Καθώς πρόκειται για φορητό καύσιμο, το υγραέριο μπορεί να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται, οικονομικά και με ασφάλεια, ενώ είναι ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση.

Στα αρνητικά, θα πρέπει να αναφέρουμε τη δυσκολία στον έλεγχο των αποθεμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε φροντίσει να υπάρχει απόθεμα σε φιάλες μόλις η προηγούμενη τελειώσει.

Παράλληλα, για την εγκατάσταση δεξαμενής υγραερίου στο σπίτι χρειάζεται ελεύθερος χώρος τουλάχιστον 3 μέτρα, γύρω από την δεξαμενή. Τέλος, είναι σημαντικό να γίνεται τακτική συντήρηση, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε να ελέγχετε για πιθανές διαρροές.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Εάν σας ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος, τότε σίγουρα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μια πρώτης τάξεως επιλογή.

Στην Ελλάδα, δημοφιλέστερα είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ, καθώς το ηλιόλουστο κλίμα της χώρας μας εξασφαλίζει πως η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου που θα χρειαστεί να δαπανήσουμε για την αγορά του πάνελ θα γίνει γρήγορα. Ένα φωτοβολταϊκό πάνελ των 200 Watt, μαζί με τα λοιπά εξαρτήματα, θα κοστίσει από 700 έως 1100 ευρώ.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ότι ο καταναλωτής πλέον δεν θα εξαρτάται από τα αποθέματα των καυσίμων και τις διακυμάνσεις που σημειώνονται στη διεθνή αγορά.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες