Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι να προσέξεις για να μην σε κλέψουν - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Νοεμβρίου 14, 2021

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι να προσέξεις για να μην σε κλέψουν


Μπορεί ακόμα ο καιρός να μην απαιτεί ν’ ανοίξεις τη θέρμανση, όμως, το επόμενο διάστημα θα χρειαστείς σίγουρα, όπως κάθε χρόνο, πετρέλαιο.

Η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει σύντομα οπότε πρέπει να είσαι έτοιμος.

Παίρνεις τα μέτρα σου και όλα θα πάνε καλά. Θα ζεστάνεις το κοκαλάκι σου και φέτος και μείνε ήσυχος πως η δουλειά θα γίνει σωστά.
 
Αρχικά να θυμάσαι ότι ένας (1) τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα.

Για την παραλαβή της σωστής ποσότητας πετρελαίου χρειαζόμαστε μια ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα κι ένα μέτρο.

Δες παρακάτω τι πρέπει να κάνεις όταν θα έρθουν να σου βάλουν πετρέλαιο στο σπίτι:

 1. Να ογκομετρηθεί η δεξαμενή για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό ( ένα πόντο) του ύψους της.
 2. Να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου αυτοκινήτου, που έφερε το πετρέλαιο, πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει να δίνει πετρέλαιο.
 3. Γι’ αυτή τη μέτρηση , η βέργα πρέπει να μπαίνει κατακόρυφα κι όχι λοξά. Επίσης να μετρηθεί με τον ίδιο τρόπο το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή μετά την παράδοσή του.
 4. Προσοχή, πάνω στην απόδειξη πληρωμής που θα δώσει ο οδηγός ή ο συνοδηγός του βυτιοφόρου να έχουν γράψει το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του.
 5. Για να πληρωθεί, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, εκτός από την ένδειξη του μετρητή και τα εκατοστά πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή, γι’ αυτό μετά το τέλος της παραλαβής περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί το πετρέλαιο από τον αφρό του.
 6. Πώς υπολογίζονται τα λίτρα που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό (ένα πόντο) ύψους της δεξαμενής; Για παράδειγμα παίρνουμε μια δεξαμενή με διαστάσεις 2 μέτρα μήκος , 1 μέτρο πλάτος , 1 μέτρο ύψος.
 7. Ο όγκος της παραπάνω δεξαμενής είναι 2 x 1 x 1 = 2.000 κυβικά μέτρα, άρα αυτή η δεξαμενή χωράει 2.000 λίτρα. Αφού στα 100 εκατοστά (όλο το ύψος της δεξαμενής) αντιστοιχούν 2.000 λίτρα, στο ένα εκατοστό του ύψους τους αντιστοιχούν 2.000 / 100 = 20 λίτρα. Επομένως αν η παραπάνω δεξαμενή είχε μέσα 12 εκατοστά πετρελαίου πριν την παράδοση και 100 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε θα πληρωθεί για : ( 100 – 12 ) x 20 = =1.760 λίτρα πετρελαίου.
 8. Ακόμη ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης έχει χρώμα κοκκινωπό, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει χρώμα πράσινο. Επίσης είναι σε όλους γνωστό η τακτική συντήρηση του καυστήρα – λέβητα εξασφαλίζει περισσότερη ενέργεια, οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος. Οι καταναλωτές να ζητούν από τους ειδικούς-αδειούχους τεχνίτες το φύλλο ελέγχου.

  Προσοχή, εάν υπάρχει αμφισβήτηση για την ποσότητα πετρελαίου, πρέπει να ειδοποιηθεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου – Καταναλωτή, τηλεφωνική γραμμή 1520


   

  Post Bottom Ad

  Responsive Ads Here

  Σελίδες