Κέτσαπ: Το «μυστικό» συστατικό που υπάρχει σε κάθε συσκευασία και ίσως να μην κάνει και πολύ καλό - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 22, 2021

Κέτσαπ: Το «μυστικό» συστατικό που υπάρχει σε κάθε συσκευασία και ίσως να μην κάνει και πολύ καλό


Η γλυκύτητα της ντομάτας αναμεμειγμένη με το άφθονο ξύδι είναι ένας γευστικός συνδυασμός, που κάνει την κέτσαπ ένα αρκετά δημοφιλές προϊόν. Γνωρίζετε, όπως, ποιο είναι εκείνο το «μυστικό» συστατικό που τις περισσότερες φορές δεν αναγράφεται στη συσκευασία και θα μπορούσε να μην είναι καλό για την υγεία σας;

Όπως επισημαίνει το healthdigest.com, η αυθεντική εκδοχή της κέτσαπ που χρησιμοποιείτο κατά τον 16ο αιώνα δεν είχε ως συστατικό της καν ντομάτες. Αντίθετα, ήταν μια ζυμωμένη πάστα που παρασκευαζόταν από ψάρια, σπόρους σόγιας ή υποπροϊόντα κρέατος και ονομαζόταν είτε «ge-thcup» ή «koe-cheup» από τους Κινέζους που δημιούργησαν το καρύκευμα. Με την πάροδο του χρόνου εξαπλώθηκε κατά μήκος των εμπορικών οδών μέχρι που έφτασε στη Δυτική Ευρώπη. Κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1700, ένα δείγμα αυτής της πάστας επέστρεψε στη Βρετανία, όπου συνδυάστηκε με ντομάτες από τη Νότια Αμερική περίπου 200 χρόνια νωρίτερα.


Ανεξάρτητα από τη μάρκα ή το μπουκάλι, μια γρήγορη ματιά στη λίστα συστατικών της κέτσαπ είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσετε ότι ένα συστατικό της δεν είναι και τόσο αθώο. Σύμφωνα με το healthdigest.com, ορισμένες μάρκες κέτσαπ προσθέτουν μερικά επιπλέον συστατικά στη σημερινή συνταγή. Και υπάρχει ένα που πραγματικά δεν θέλετε να δείτε στο μπουκάλι που έχετε στο σπίτι.

Το «μυστικό» συστατικό που υπάρχει σε κάθε συσκευασία και ίσως να μην κάνει και πολύ καλό

Οι λίστες συστατικών στις συσκευασίες κέτσαπ είναι παραπλανητικά σύντομες. Ντομάτες, νερό, λευκό αποσταγμένο ξύδι και συνήθως κάποια παραλλαγή στη φράση «βότανα και μπαχαρικά». Όπως αποκαλύπτει το AllRecipes, ωστόσο, ο αριθμός των συστατικών μπορεί να ανέβει σε διψήφιο αριθμό. Ορισμένες συνταγές περιλαμβάνουν υλικά όπως τζίντζερ, ενώ άλλες επιλέγουν σκόρδο, κύμινο, αλάτι, πιπέρι και κρεμμύδι. Άλλοι πάλι συνδυάζουν όλα τα παραπάνω και προσθέτουν ακόμη και σάλτσα Worcestershire.


Η ποσότητα του αλατιού -ή των πρόσθετων που περιέχουν αλάτι-, λοιπόν, μπορεί να απασχολεί μερικούς ανθρώπους. Το Food Network αντιμετώπισε το ερώτημα εάν η κέτσαπ είναι ή όχι υγιεινή και αυτό που βρήκαν είναι ότι είναι, ως επί το πλείστον. Όσον αφορά το αλάτι και τη ζάχαρη, ωστόσο, είναι εύκολο να το παρακάνετε. Το δίκτυο αναφέρει ότι οκτώ κουταλιές της σούπας κέτσαπ μπορούν να μεγιστοποιήσουν την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου ενός ατόμου.

Ακόμα πιο ανησυχητικό συστατικό, όμως, στην κέτσαπ είναι η ζάχαρη. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης στην κέτσαπ προστίθεται, δεν φέρνει μαζί τις φυτικές ίνες που συνοδεύουν τα φυσικά σάκχαρα στις ντομάτες.

Το Harvard Health Publishing καταγράφει την κέτσαπ ως μια ύπουλη πηγή πρόσθετης ζάχαρης, κάτι που βρίσκεται σε πολύ περισσότερα τρόφιμα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Και με τη ζάχαρη να κρύβεται ακόμη και σε αλμυρά τρόφιμα ή βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί, είναι πολύ εύκολο να αυξηθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη ζάχαρη, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες