Οι φονικότερες εκρήξεις ηφαιστείων που άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 08, 2021

Οι φονικότερες εκρήξεις ηφαιστείων που άλλαξαν την ιστορία της ανθρωπότητας


Η περίφημη έκρηξη της 24ης Αυγούστου έθαψε τις πόλεις της Πομπηίας και του Ερκολάνο κάτω από στάχτη και λάσπη, αφήνοντας πίσω της μια απόκοσμη σκηνή. Η καταστροφή της Πομπηίας είναι από τις πιο χαρακτηριστικές στην ιστορία της ανθρωπότητας.


11. Huaynaputina - Περού, 1600
AFP


Πέντε χρόνια μετά την τελική ανασκαφή της Πομπηίας από την καταστροφή του 79 μ.Χ., μια τεράστια έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή ενός ψηλού οροπεδίου στο νότιο Περού. Θεωρείται πως η έκρηξη επηρέασε το κλίμα, δημιουργώντας μια Μικρή Εποχή των Παγετώνων.


10. Laki - Ισλανδία, 1783
pixabay.com


To 1783 μια ρωγμή γνωστή ως Lakagígar προκάλεσε τοξική έκρηξη, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές και να αφανιστεί η πανίδα της περιοχής. Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν πως ο λιμός που προκάλεσε η έκρηξη μπορεί να υποκίνησε τη Γαλλική Επανάσταση.


9. Krakatoa - Ινδονησία, 1883
AFP


Μια άλλη αξιοσημείωτη έκρηξη —ίσως η πιο διάσημη μετά τον Βεζούβιο— ήταν εκείνη του ηφαιστείου Κρακατόα στις 27 Αυγούστου του 1883. Η έκρηξη κατέστρεψε ολόκληρο το νησί, δημιουργώντας ένα τσουνάμι που φέρεται να είχε κύμα ύψους άνω των 150 ποδιών και προκάλεσε ανέμους με δύναμη τυφώνα.


8. Santa Maria - Γουατεμάλα, 1902
AFP


Η πρώτη σημαντική έκρηξη του 20ου αιώνα συνέβη στη Γουατεμάλα, όταν η νότια πλευρά του ηφαιστείου Σάντα Μαρία εξερράγη. Η έκρηξη άφησε έναν κρατήρα πλάτους ενός μιλίου στην πλαγιά του βουνού.


7. Novarupta - Αλάσκα, 1912
AFP


Η περιοχή του Δακτυλίου της Φωτιάς της Αλάσκα ήταν ο τόπος μιας από τις μεγαλύτερες εκρήξεις του 20ου αιώνα. Η Novarupta σκέπασε τη γύρω περιοχή με πάνω από ένα μέτρο στάχτη.

6. Όρος Pinatubo - Φιλιππίνες, 1991
pixabay.com


Μόλις 50 μίλια βορειοδυτικά της Μανίλα βρίσκεται το όρος Pinatubo, το οποίο εξερράγη το 1991. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που τα ευρέως διαδεδομένα λοφία θεωρήθηκαν υπεύθυνα για τη μείωση της θερμοκρασίας της γης κατά περίπου ένα βαθμό (Φαρενάιτ) το επόμενο έτος.


5. Νήσος Ambrym - Δημοκρατία του Βανουάτου, 50 μ.Χ.
AFP


Το νοτιοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού είναι γεμάτο με μικροσκοπικά νησιά, ένα είδος πορείας με εμπόδια της φύσης που δημιουργήθηκε από αιώνες ηφαιστειακής δραστηριότητας κατά μήκος του Δακτυλίου της Φωτιάς. Μια έκρηξη όμως ξεχωρίζει, η οποία, μεταξύ άλλων, συνέβη περίπου την ίδια στιγμή με το ιστορικό «ξύπνημα» του Βεζούβιου. Η τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού Ambyrm δημιούργησε μια καλντέρα πλάτους σχεδόν 7,5 μιλίων, στέλνοντας τέφρα και συντρίμμια χιλιάδες μίλια μακριά. Το ηφαίστειο του βασαλτικού παραμένει ενεργό μέχρι σήμερα.

4. Όρος Ilopango - Ελ Σαλβαδόρ, 450 μ.Χ.
pixabay.com


Η βίαιη έκρηξη εξάλειψε ολόκληρες πόλεις και άλλαξε ακόμη και τη θέση του πολιτισμού των Μάγια, μετακινώντας τους από το Σαν Σαλβαδόρ στη Γουατεμάλα. Σήμερα η καλντέρα που σχηματίστηκε από τη γιγάντια έκρηξη είναι η λίμνη Ilopango του Ελ Σαλβαδόρ.


3. Baitoushan - Κίνα, 1000 μ.Χ.
AFP


Η έκρηξη του Baitoushan -γνωστό και ως ηφαίστειο Changbaishan- ήταν μια από τις πιο ισχυρές στην ιστορία, αφού η στάχτη και τα συντρίμμια έφτασαν μέχρι την Ιαπωνία, περίπου 750 μίλια από το επίκεντρο. Η έκρηξη δημιούργησε μια καλντέρα σχεδόν τρία μίλια πλάτους και μισό μίλι βάθος, η οποία σήμερα συγκρατεί τη λίμνη Tianchi (Λίμνη του Ουρανού) – ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, με τους επισκέπτες να συρρέουν για να δουν την ομορφιά που δημιουργήθηκε από το χάος.

2. Όρος Tambora - Ινδονησία, 1815
pixabay.com


Το όρος Tambora – το οποίο είναι ακόμα ενεργό – είναι μια κατηγορία από μόνο του: πρόκειται για το πιο εκρηκτικό ηφαιστειακό γεγονός που έχει καταγραφεί ποτέ από την ανθρωπότητα. Οι αρχικές εκρήξεις τον Απρίλιο του 1815 ακούστηκαν περίπου 1200 μίλια μακριά!


1. Yellowstone - Μοντάνα/Γουαϊόμινγκ/'Αινταχο, πριν από 640.000 και πλέον χρόνια
pixabay.com


Αν και δεν υπάρχει τρόπος να χαρτογραφηθεί ποτέ κάθε πιθανό ηφαιστειακό γεγονός – ειδικά όταν πρόκειται για εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν – μια τέτοια έκρηξη όπως αυτή που έγινε στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone, περίπου 640.000 χρόνια πριν, δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα.

Η έκρηξη του υπερηφαιστείου διαμόρφωσε τη μορφολογία του εθνικού πάρκου, ενώ οι θερμοπίδακες και η σεισμική δραστηριότητα του Yellowstone είναι μια συνεχής υπενθύμιση του τρομερού παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες