Η «φτερού» της Αθήνας «έφυγε»: Πέθανε ο Ανδρέας Νομικός - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Νοεμβρίου 07, 2021

Η «φτερού» της Αθήνας «έφυγε»: Πέθανε ο Ανδρέας Νομικός


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Ανδρέας Νομικός, γνωστός ως «φτερού» της Αθήνας. Ο Ανδρέας Νομικός, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί του Σαββάτου σε ιδιωτική κλινική. Νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, έχοντας δίπλα του μέλη της οικογένειάς του.


Ο Ανδρέας Νομικός, γεννημένος το 1937 στη Λήμνο, είχε καθιερωθεί ως η πλέον γνωστή φυσιογνωμία της Αθήνας, γνωστός ως «φτερού». Για δεκαετίες ολόκληρες ήταν υπαίθριος μικροπωλητής της Αθήνας. Πωλούσε φτερά για ξεσκόνισμα και φώναζε με ψιλή φωνή «φτερά…και πούπουλα». Αυτό έκανε για πάνω από 50 χρόνια. Από τη δεκαετία του ’60 και η έκφραση «φτερά… και πούπουλα» έγινε κλασική και η φυσιογνωμία του γνώριμη για όποιον κυκλοφορούσε στο κέντρο της Αθήνας.


Φτερά και τανκς

Ως ηθοποιός είχε εμφανιστεί σε κωμωδίες και σε αρκετές από αυτές σε ρόλο πωλητή φτερών. «Φτερού, φτεράααα, πάρτε καλά φτεράααα», φώναζε καθημερινά, διαλαλώντας την πραμάτεια του και προκαλώντας ευχάριστα με το στυλ του.


Το 1973 βλέποντας τα τανκς που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, η «Φτερού» δεν δίστασε να πάει να πουλήσει φτερά στους φαντάρους των τεθωρακισμένων. «Καλέ παιδιά, τι παίζετε εδώ; τον Άγνωστο Πόλεμο;», ήταν το σχόλιό του.

Αγαπημένη του στάση ήταν πάντα στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου οι ναύτες περίμεναν στην αφετηρία το λεωφορείο για να πάνε στο Σκαραμαγκά για τα Κέντρα Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος και Παλάσκας.

«Πάρε με ναύτη»

«Πάρε με ναύτη πάρε με και βάλε με στην πλώρη», τους έλεγε ξεσκονίζοντάς τους ώμους τους με φτερά ή τραγουδώντας με δικά του λόγια το άσμα του Λυκούργου Μαρκέα, «άσπρα ναυτάκια με λευκές κολλαρίνες».

Άλλοτε πλησίαζε σε μαγαζιά, καλημέριζε και σχολίαζε το ντύσιμο των πελατών. «Καλέ, τι ωραίο καρό σακάκι φοράτε. Έχω ακριβώς το ίδιο σε τραπεζομάντηλο στο σπίτι μου», είχε πει. Ήταν να μην πάρει φόρα…


 

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες