Κάρολος Χανικιάν ...Δεν μπορώ να κρύβω την πραγματικότητα κάτω από λέξεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Δεκεμβρίου 04, 2021

Κάρολος Χανικιάν ...Δεν μπορώ να κρύβω την πραγματικότητα κάτω από λέξεις


Δεν είμαι πολιτικός, ποτέ δεν είχα φιλοδοξία να γίνω. Μάλλον γιατί δεν μπορώ να κρύβω την πραγματικότητα κάτω από λέξεις, τις ενέργειες κάτω από προφάσεις και τα λάθη κάτω από δικαιολογίες. Παρακολουθώ σιωπηλός τους τελευταίους μήνες πως εξελίσσονται τα πράγματα στο τόπο μου, στους Αγίους Θεοδώρους. Όταν ύψωσα φωνή, κάποιοι ενοχλήθηκαν γιατί πίστεψαν ότι έγραφα εναντίον τους, άλλοι ενοχλήθηκαν γιατί πίστεψαν ότι η αντίδρασή μου θα τους δημιουργούσε προβλήματα και κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι δεν είχα το απαραίτητο κύρος και την «πολιτική» δύναμη για να προωθήσω ένα τέτοιο εγχείρημα. Μετά από ένα κύμα από διαδικτυακές επιδοκιμασίες και
μπράβο

… κενό. Ελάχιστοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν, να συμμετάσχουν, να βοηθήσουν έστω και με μια απλή υπογραφή. Ήταν λάθος; Μπορεί! Δικό μου; Μάλλον! Γιατί; Γιατί πίστεψα ότι οι «Πολίτες για τους Αγίους Θεοδώρους» μπορούσαν να είναι ακριβώς αυτό, χωρίς εισαγωγικά. Πολίτες πέρα από παραταξιακές αγκυλώσεις, χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις, άνθρωποι που καταλαβαίνουν ότι το προσωπικό τους συμφέρον είναι άμεσα συνδεδεμένο με το περιβάλλον που ζουν και δραστηριοποιούνται. Πολίτες που καταλαβαίνουν ότι έχουν δικαιώματα, που μπορούν να διεκδικήσουν, που δεν θα κάνουν πίσω στη πρώτη δυσκολία και την πρώτη αντίδραση, που θα κρίνουν με βάση τη δική τους οπτική και γνώμη, κι όχι με το τι θα μάθουν ή θα ακούσουν από «γνώστες» και «ειδικούς». Που δεν θα φοβηθούν τα «αντίποινα». Που δεν θα χρειαστούν ηγέτες και «βοσκούς», γιατί απλά δεν είναι κοπάδι! Έκανα τεράστιο λάθος, και ζητώ ταπεινά συγγνώμη απ’ όλους. Συγγνώμη, γιατί δεν είμαι αυτός που θα βάλει για δήμαρχος στις επόμενες εκλογές. Συγγνώμη, γιατί δεν έχω πίσω μου κάποιον ισχυρό πολιτικό σχηματισμό, τον περιφερειάρχη, την Motor Oil, τον Μαρινάκη, έστω τον Φουρθιώτη ή τη Σάσα Σταμάτη διάολε! Συγγνώμη που δεν βγήκα στις πλατείες με ντουντούκα, δεν χτύπησα τις πόρτες σας μία-μία, δεν έβαλα κουκούλα και δεν πέταξα μολότωφ στα σύμβολα της εξουσίας. Συγγνώμη, αλλά δεν είμαι πολιτικός! Βλέπω όμως τον τρόπο που οι εκλεγμένοι πολιτικοί μας εκπρόσωποι αντιμετωπίζουν τα θέματα που αγγίζουν τον τόπο μας και τους ανθρώπους του και αισθάνομαι πολύ καλύτερα.
Η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, που προβλέπει την άμεση αύξηση των δημοτικών τελών κατά 160% (!!!) είναι απόλυτα ενδεικτική του τρόπου και της νοοτροπίας που οι «πολιτικοί» μας αντιμετωπίζουν τα θέματα που αντιμετωπίζουμε. Αφού πρώτα κουκουλώθηκαν κάτω από ένα, ιδιαίτερα βολικό «Παρών» πασπαλισμένο από κορώνες διαμαρτυρίας από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, ως συνήθως απόλυτα αναποτελεσματικές και ανώδυνες πολιτικά, βάλθηκαν να βγάλουν οι μεν τα μάτια των δε με στόχο, όχι την αντιμετώπιση του προβλήματος για τους πολίτες, αλλά τις επόμενες εκλογές. Με την συνήθη επιχειρηματολογία που ασπάζεται σύσσωμο το πολιτικό σύστημα τις χώρας μας, με την επίκληση λαθών του παρελθόντος, ώστε να ακυρωθεί η αξία των αιτιάσεων του παρόντος. Με το επίσης σύνηθες πλάνο αντιμετώπισης κρίσεων του πολιτικού μας συστήματος, επικαλούμενοι βαρύγδουπες ασαφείς διαδικασίες με ανύπαρκτα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα πάντως είναι το σύνηθες. Οι εκλεγμένοι των Αγίων Θεοδώρων «αντιδρούν», οι υπόλοιποι εκλεγμένοι αποφασίζουν κι εμείς πληρώνουμε το μάρμαρο. Δεν έχει γίνει μία φορά και δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ, όσο οι πολίτες των Αγίων Θεοδώρων δεν κάνουν κάτι για να το τελειώσουν. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας δυστυχώς δεν μπορούν, λόγω συσχετισμών, λόγω νομικού πλαισίου και λόγω νοοτροπίας και προσωπικών επιδιώξεων. Θα με ρωτήσουν βέβαια «τι μπορούσαμε να κάνουμε;». Θα απαντήσω:
1) Οι αποφάσεις ή έστω οι προθέσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, ήταν γνωστές εδώ και καιρό. Ενημέρωσε κανείς τους πολίτες που θεωρητικά εκπροσωπεί για το επερχόμενο;
2)Ζήτησε ή συζήτησε συμπαράταξη των τοπικών συμβούλων για την αντιμετώπιση του ζητήματος;
3)Έψαξε να βρεί πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης;
4)Του πέρασε έστω από το μυαλό ότι μια παραίτηση μπορεί να είναι πιο δυνατό μήνυμα από ένα «Παρών».
Μπορώ να απαντήσω σε όλα μ’ ένα ξερό «ΟΧΙ». Όχι γιατί μου το είπε κάποιος, αλλά γιατί αυτό στοιχειοθετούν τα γεγονότα.
Κλείνοντας, θέλω να ξεκαθαρίσω και την άποψή μου για το θέμα της αύξησης των δημοτικών τελών καθαυτό. Άποψή μου είναι ότι δεν είναι παράλογο. Είναι κατ’ αρχήν σωστό και, ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω με ποια ακριβώς λογική τα δημοτικά διαμερίσματα ενός «ενιαίου» δήμου μπορεί να έχουν τέτοια ανισομέρεια σε τέλη που αφορούν (θεωρητικά πάντα) σε ηλεκτροφωτισμό και καθαριότητα. Το λάθος δεν βρίσκεται στην εξομοίωση των τελών στα δημοτικά διαμερίσματα. Το λάθος είναι στον τρόπο και τον χρόνο που αυτή επιβάλλεται. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο μια αύξηση 160% σ’ ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοτικά τέλος, μπορεί να επιφέρει σημαντικές αναταράξεις σε μια αδύναμη οικιακή οικονομία. Με δεδομένο ότι οι αδύναμες οικιακές οικονομίες αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία στην Ελληνική κοινωνία, και με δεδομένη την κοινωνική και οικονομική σύνθεση του πληθυσμού των Αγίων Θεοδώρων, δεν μιλάμε για αναταράξεις αλλά για ναυάγια. Δεν ξέρω αν τα έλαβε υπόψη της αυτά η οικονομική επιτροπή, αν κάποιος προσκόμισε σ’ αυτήν στοιχεία που το αποδεικνύουν. Δεν ξέρω αν υπολόγισε κανείς ότι τα τέλη αυτά θα μπούν στους λογαριασμούς του ρεύματος που ήδη έχουν εκτοξευτεί στα ύψη θα μετατρέψουν ένα κοινωνικό αγαθό σε ύψιστη πολυτέλεια. Αν μιλάμε για λάθη του παρελθόντος, το λάθος εδώ ανήκει στους τοπικούς συμβούλους που δεν φρόντισαν όλ’ αυτά τα χρόνια να εξομαλυνθεί βαθμιαία αυτή η εμφανής ανισομέρεια. Προφανώς, μπλεγμένοι στη βραχυπρόθεσμη εξασφάλιση ψηφαλακίων με τη διατήρηση της, ξέχασαν το μεγαλύτερο μάθημα που πήραμε σαν χώρα μετά από 10+ χρόνια μνημόνια. Πάντα στο τέλος έρχεται λογαριασμός. Μια βαθμιαία εξομοίωση της ανισομέρειας μπορεί να ξεκινήσει και τώρα. Με αυξήσεις που δεν θα καθιστούν απαγορευτική την χρήση ηλεκτρικού απ’ τα νοικοκυριά, με βάση τις συνθήκες που περιβάλλουν την κοινωνία μας. Λαμβάνοντας υπόψη τις ετήσιες επιβαρύνσεις των οικιακών προϋπολογισμών ώστε να μην επιφέρει αδιέξοδα. Αυτή θα είναι μια καλή μελέτη για την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, γιατί το «τόσα ζητάω γιατί τόσα μου λείπουν» έχει καταδικαστεί σαν πρακτική εδώ και πολλούς αιώνες οικονομικού γίγνεσθαι και δεν αποτελεί μελέτη ούτε καν σε επίπεδο μπακαλικής.
Και επιτέλους κύριε αντιδήμαρχε, αφού τρώμε την αύξηση για τέλη ηλεκτροφωτισμού και βάλαμε (με μπόλικη διαφήμιση) τα καινούργια οικονομικά φωτιστικά στην Κρομμυώνος, μπορούμε να απαλλαγούμε από τα παλιά ενεργοβόρα που φωτίζουν τον ίδιο δρόμο; Ίσως θα μπορούσατε να κάνετε και καλύτερη χρήση της επί του παρόντος σπατάλης (που θα πληρώνουμε ισότιμα πιά έτσι κι αλλιώς) φωτίζοντας κάποια άλλα σκοτεινά σημεία της πόλης μας (δεν γράφω για οικισμούς, για τα στενά μέσα στη πόλη γράφω).

Κάρολος Χανικιάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες