Τι κάνουμε αν βγει θετικό το ράπιντ τεστ – Πόσες ημέρες καραντίνας προβλέπονται ανά περίπτωση - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 31, 2021

Τι κάνουμε αν βγει θετικό το ράπιντ τεστ – Πόσες ημέρες καραντίνας προβλέπονται ανά περίπτωση


Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει πλέον επικρατήσει στη χώρα μας. Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, πάνω από 60% των κρουσμάτων κορονοϊού οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη. Τα κρούσματα της Όμικρον ανιχνεύονται κυρίως σε νέους 18-34 ετών και η διάμεση ηλικία είναι στα 29 έτη.

«Η Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα, όσοι την κολλήσουν θα νομίζουν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα, όχι κορονοϊό», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «μόλις έχουμε τα συμπτώματα, πρέπει να προχωράμε σε εργαστηριακό έλεγχο».

Αν λοιπόν ο έλεγχος, είτε με ράπιντ, είτε με σελφ τεστ, βγει θετικός, σημαίνει πως έχετε προσβληθεί από τον κορονοϊό. Θα πρέπει να απομονωθείτε για τις επόμενες ημέρες προκειμένου να μη διασπείρετε τον ιό στον περίγυρό σας.

Αν τα συμπτώματά σας είναι ήπια ή και ανύπαρκτα, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ, υποχρεούστε να κάνετε καραντίνα για 5 ημέρες και έπειτα να φοράτε μάσκα (κατά προτίμηση υψηλής προστασίας τύπου FFP2 ή ΚΝ95) παντού για άλλες 5 ημέρες. Αν ωστόσο τα συμπτώματα είναι πιο βαριά (υψηλός πυρετός, μυαλγίες, έντονος βήχας), θα πρέπει να παραμείνετε σε απομόνωση τουλάχιστον μέχρι αυτά να ατονήσουν. Οι 10 ημέρες θεωρούνται αρκετές.

Συστήνεται να κάνετε συστηματικά τεστ στο σπίτι σας, προκειμένου να ελέγχετε την επώαση του ιού στο σώμα σας. Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Παπαευαγγέλου, «αν και η ευαισθησία των αντιγονικών είναι κατά τι χαμηλότερη από αυτή της PCR να υπενθυμίσω ότι οι περισσότερες μελέτες δείχνουν πως οι ασθενείς που έχουν ψευδώς αρνητικό rapid αλλά θετικό PCR , έχουν χαμηλό ιικό φορτίο άρα χαμηλή μεταδοτικότητα».

Αν το τεστ λοιπόν βγει αρνητικό μετά από μερικές ημέρες, είναι πιθανό να συνεχίσετε να είστε φορέας του κορονοϊού, όμως το ιικό φορτίο θα είναι χαμηλό και δεν θα είστε ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους γύρω σας. Ωστόσο, θα πρέπει σίγουρα να φοράτε μάσκα παντού για 10 ημέρες μετά την ανίχνευση του ιού.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες