Κορονοϊός: Έρχεται «lockdown» σε εμβολιασμένους άνω των 60 χωρίς την 3η δόση - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2021

Κορονοϊός: Έρχεται «lockdown» σε εμβολιασμένους άνω των 60 χωρίς την 3η δόση


Σε πολλές και αιφνιδιαστικές αλλαγές έχει προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας για να διευρυνθεί το «δίχτυ» προστασία κατά του κορονοϊού και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί για την 1η και 3η δόση. Την ίδια ώρα, ο κλοιός γύρω από τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους όσους έχουν νοσήσει και δεν έχουν εμβολιαστεί.
Οι πολίτες άνω των 60 ετών εκτός από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της 1ης δόσης, έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους στους 7 μήνες, εάν στο μεταξύ δεν πραγματοποιήσουν 3η δόση.

Tο ίδιο αναμένεται να συμβεί και με όσους άνω των 18 ετών διαθέτουν πιστοποιητικά νόσησης. Μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας την Πέμπτη (9/12), οφείλουν να προχωρήσουν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό αναμνηστικής δόσης στους 3 μήνες, εάν επιθυμούν να ανανεώσουν την ισχύ του εμβολιαστικου “πάσου” που ανοίγει τις πόρτες σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού.

Σήμερα το βράδυ, ανοίγει επίσης και η πλατφόρμα για το προγραμματισμό των ραντεβού του εμβολιασμού για τους λιλιπούτειους πολίτες της χώρας μας, δηλαδή τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, οι γονείς των οποίων μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα αν το επιθυμούν, να εμβολιάζονται ταυτόχρονα με τα παιδιά τους κατά την ίδια επίσκεψη στον παιδίατρο.
Νέα ώθηση στους εμβολιασμούς και αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας και των μέτρων λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης χωρίς αναμνηστική δόση, οι συνολικοί ημερήσιοι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν αυξηθεί στους άνω των 110.000 (111.599 χθες 9/12) και κυρίως οι εμβολιασμοί με τις αναμνηστικές δόσεις, που πλέον ξεπερνούν καθημερινά τις 80.000 (83.711 χθες 9/12).


Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σημείωσε με τους πρόσφατους εμβολιασμούς τα ποσοστά στη χώρα μας έχουν φτάσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και συγκεκριμένα το 68% στον γενικό πληθυσμό και το 78% στον ενήλικο πληθυσμό.

«Κινούμαστε σε πολύ υψηλά νούμερα. Εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός δεν θα χρειαστεί επέκταση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Αλλά κρατάμε ανοιχτή στη συζήτηση για το μέλλον», ανέφερε συγκεκριμένα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τις τελευταίες δέκα μέρες κλείστηκαν περισσότερα από 201.000 ραντεβού πρώτης δόσης, (τα 88.000 εκ των οποίων από πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω) και σχεδόν 1.450.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, (τα 502.000, επίσης, από πολίτες άνω των 60 ετών).

Για να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας την αυξημένη ζήτηση για εμβόλια και να δώσει ώθηση στην επίσπευση της οικοδόμησης τείχους ανοσίας στις γιορτές, αλλά και απέναντι στον επερχόμενο δυνητικό κίνδυνο της παραλλαγής Όμικρον, αυξάνει τις εμβολιαστικές γραμμές, με νέο εμβολιαστικό κέντρο στη Γλυφάδα, και με τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του εμβολιαστικού κέντρου Περιστερίου.

Με την παραπάνω ενίσχυση, ανοίγουν επιπλέον 110.000 νέα ραντεβού, για την πραγματοποίηση όλων των επιπέδων εμβολιασμού (1ης, 2ης και 3ης δόσης).
Άνω των 60 ετών: Λήξη πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 7 μήνες

“Ανεμβολίαστοι” θα θεωρούνται από τη Δευτέρα 13/12/21 χιλιάδες εμβολιασμένοι πολίτες άνω των 60 ετών, εάν μέχρι τότε δεν έχουν πραγματοποιήσει την ενισχυτική τρίτη δόση και έχουν μεσολαβήσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις.

Η σχετική υπουργική απόφαση που προσδιορίζει τις λεπτομέρειες, θα αναφέρει πως οι εμβολιασμένοι χωρίς τρίτη δόση πολίτες θα αποκλείονται από τις 13 Δεκεμβρίου από τους χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους και συγκεκριμένα από εσωτερικούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης (κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γήπεδα).

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι πως το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό τους δεν θα λήγει στους 7 μήνες για τα ταξίδια εκτός Ελλάδας, καθώς το μέτρο αυτό λαμβάνεται μονομερώς από την χώρα μας με βάση τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσουν τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όλους τους ευρωπαίους πολίτες στους 9 ή στους 12 μήνες (με επικρατέστερο σενάριο τους 9 μήνες).

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τόνισε πως έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ως ελληνική κυβέρνηση θεωρούμε ότι πρέπει να είναι στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Η συζήτηση δείχνει ότι πάμε προς τους 9 μήνες γιατί αυτή είναι και η πρόταση της Κομισιόν. Εμείς θέλουμε, σε ειδικές κατηγορίες, όπως οι άνω των 60, η αναμνηστική δόση να έχει γίνει στον 7ο μήνα, διαφορετικά λογίζονται ως ανεμβολίαστοι», επισήμανε.
Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών

Πιο ξεκάθαρα είναι τα δεδομένα για τους ανεμβολίαστους ηλικικωμένους. Από τις 16/1/2021 όσοι από αυτούς δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση εμβολίου, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο της τάξης των 100 ευρώ και το ίδιο ποσό, για κάθε μήνα που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Λήξη πιστοποιητικών νόσησης στους 3 μήνες για τους άνω των 18 ετών

Η λήξη της διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης έχει ήδη μειωθεί στους 3 μήνες (90 ημέρες) μετά τη διάγνωση της νόσου Covid -από τους 9 μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα- με τροπολογία που κατατέθηκε χθες Πέμπτη (9/12) στη Βουλή.

Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας, που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Για όσους πολίτες είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους με βάση το εξάμηνο, θα υπάρξει ένα χρονικό περιθώριο να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Και συγκεκριμένα, όσοι νόσησαν πριν από τις 30 Οκτωβρίου 2021 και εξέδωσαν πιστοποιητικό, αυτό θα λήξει στις 31 Ιανουαρίου 2022, οπότε θα έχουν αρκετό χρονικό περιθώριο έως τότε, να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους.

Κανονικά θα ισχύει το τρίμηνο, ωστόσο, για όσους έχουν νοσήσει και εκδώσει πιστοποιητικό μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Αυτοί έχουν μπορούν να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους κανονικά μέχρι τη λήξη του τριμήνου τους.
Έναρξη εμβολιασμών στους μικρά παιδιά από 5 έως 11 ετών

Στα εμβολιαστικά κέντρα των ενηλίκων θα γίνονται και οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ τα ραντεβού θα αρχίσουν να κλείνονται από σήμερα Παρασκευή (9/12) με το άνοιγμα της πλατφόρμας στο emvolio.gov.gr εντός της ημέρας.

Τα πρώτα 60 χιλιάδες παιδιατρικά εμβόλια της Pfizer αναμένεται να παραληφθούν τη Δευτέρα 13/12, ενώ αναμένεται η παράδοση από την ίδια εταιρεία σε πολύ περισσότερες παρτίδες, από τη νέα χρονιά.

Οι εμβολιασμοί στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνονται από παιδίατρο, ενώ παράλληλα θα δοθεί και η δυνατότητα στους ιδιώτες οικογενειακούς παιδίατρους να πραγματοποιούν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους, εάν οι ίδιοι επιθυμούν να ενταχθούν στη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών χορηγείται δόση στα 10 mg, δηλαδή στο 1/3 της δόσης που χορηγείται στους εφήβους και ενηλίκους.

Ο “σκόπελος” του κινδύνου απώλειας δόσεων, καθώς το κάθε φιαλίδιο περιέχει 10 δόσεις για παιδιά που θα πρέπει να χορηγηθούν μέσα σε 12 ώρες σε 10 αντίστοιχα παιδιά, μπορεί να λυθεί με ομαδοποίηση των ραντεβού.

Μια άλλη ιδέα που συζητείται είναι να δοθεί η δυνατότητα παράλληλου εμβολιασμού γονέων και παιδιών από τον ιδιώτη παιδίατρο στο ίδιο ραντεβού. Για την υλοποίησή του ωστόσο, απαιτείται νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα προσδιοριστεί με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα εμβολιασμού ανηλίκων ηλικίας 12-18 ετών συμμετέχουν συνολικά 60 ιδιώτες παιδίατροι, που έχουν πραγματοποιήσει περίπου 500 εμβολιασμούς. Για τους εμβολιασμούς όλων των παιδιών θα επεκταθούν σταδιακά τα εμβολιαστικά κέντρα συνολικά σε 75 περιοχές.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες