Προς παράταση των μέτρων στην εστίαση και οι 40 κρίσιμες ημέρες της Όμικρον - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Ιανουαρίου 12, 2022

Προς παράταση των μέτρων στην εστίαση και οι 40 κρίσιμες ημέρες της Όμικρον


Η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα και η κυβέρνηση εισηγείται την παράταση των μέτρων στην εστίαση, ενώ ελπίζει ότι από το Μάρτιο η πανδημία θα έχει υποχωρήσει.
Την παράταση των μέτρων στην εστίαση για μία εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων στη σημερινή της συνεδρίαση, απόφαση που έχει ήδη αποδεχθεί η κυβέρνηση.

Μετά από μπρος πίσω μέσω διαρροών και δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που κατέληξε στο άδειασμα του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, το Μαξίμου έκρινε ότι δεν μπορεί να δοθεί η αίσθηση χαλάρωσης την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί και επελαύνει, παρότι στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι από το Μάρτιο η εικόνα θα είναι διαφορετική.
Μέχρι να επιβεβαιωθεί αυτή η αισιόδοξη εκτίμηση όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ρισκάρει μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού, που θα έφερνε νέα πιο σκληρά μέτρα ξανά. Έτσι παρά τις πιέσεις και διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών και εργαζόμενων στον κλάδο της εστίασης, ωράριο, διασκέδαση μόνο με καθήμενους και απαγόρευση μουσικής, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι τις 23 Ιανουαρίου τουλάχιστον.

Καθώς η πανδημία, όπως επικαλείται συχνά η κυβέρνηση, είναι όντως δυναμική, η εξέλιξη των κρουσμάτων, αλλά κυρίως των εισαγωγών στα νοσοκομεία, θα κρίνει και τα επόμενα βήματα. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και εάν αποδειχθεί ότι το άνοιγμα των σχολείων τελικά προστατεύει τα παιδιά από τη νόσηση και την κοινότητα από τη διασπορά, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ή εάν η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα οδηγήσει σε εκτίναξη των κρουσμάτων, όπως φοβάται η αντιπολίτευση.

Αν και η κατάσταση δεν φαίνεται ακόμη να αποκλιμακώνεται, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το ΕΣΥ θα αντέξει τις επόμενες 40 ημέρες μέχρι να “φύγει” -όπως εκτιμούν- η “ουρά” της μετάλλαξης Δέλτα και πως όταν κυριαρχήσει η Όμικρον με τη μικρότερη νοσηρότητα και εφόσον ταυτόχρονα αυξηθεί επαρκώς το ποσοστό εμβολιασμού, ο κορονοϊός θα πάψει να αποτελεί καταστροφική πανδημία. Και αυτό παρόλο που ο ΠΟΥ προβλεπει ότι μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες θα νοσήσει ο μισός ευρωπαϊκός πληθυσμός και στις ΗΠΑ ήδη οι νοσηλείες σπάνε κάθε ρεκόρ...

Αποφάσεις θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση όμως σύντομα και για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ο κ. Πλεύρης πάντως άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει κλείσει για εκείνον το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού από 50 ετών και πάνω, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι θα μπορούσε να δοθεί μία παράταση στην προθεσμία της 16ης Ιανουαρίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, προκειμένου να κλείσουν ακόμη και τώρα το ραντεβού τους χωρίς πρόστιμο. Το νέο αυτό αλαλούμ τοποθετήσεων για το θέμα απλώς επιβεβαιώνει ότι και αυτό το ζήτημα δεν είναι απλό για την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες