Αυξήσεις στην ενέργεια: Έρχεται Δίμηνο «φωτιά» – Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2022

Αυξήσεις στην ενέργεια: Έρχεται Δίμηνο «φωτιά» – Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση


Η χρονιά άλλαξε, το 2022 ήρθε, αλλά οι δυσκολίες για τα νοικοκυριά παραμένουν. Το κύμα αυξήσεων, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ενέργεια, έρχεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα με τις εκτιμήσεις να μην είναι αισιόδοξες. Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας προβλέπει πως το ρεύμα τον Ιανουάριο στην Ελλάδα θα κοστίζει 240 ευρώ/MwH, ενώ τον Φεβρουάριο αντίστοιχα θα στοιχίζει 287 ευρώ/MwH.

Οι αντίστοιχες τιμές στη Γαλλία θα είναι 272 ευρώ/MwH και 445 ευρώ/MwH, στη Μεγάλη Βρετανία 233 ευρώ/MwH και 310 ευρώ/MwH ενώ στην Ισπανία θα φτάσουν στα 236 ευρώ/MwH και 246 ευρώ/MwH.


Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open προβλήθηκε και σχετικό παράδειγμα με τις αυξήσεις που αναμένεται να δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, με κατανάλωση 375 kwh για τον μήνα Ιούνιο πλήρωσε 73,64 ευρώ χωρίς επιδότηση από το κράτος. Για τον μήνα Δεκέμβριο, με επιδότηση 49,5 ευρώ από το ελληνικό κράτος, θα πληρώσει 89,95 ευρώ. Το σύνολο, δηλαδή, το λογαριασμού θα έφτανε στα 139,45 ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του προηγούμενο εξαμήνου…

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο του 2022 θα επιδοτηθούν μόνο οι κύριες κατοικίες και όχι οι δευτερεύουσες και τα εξοχικά, ενώ είναι ανοικτό να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, θα υπάρξει επέκταση της επιδότησης στις επιχειρήσεις και θα καλυφθεί και η βιομηχανία με την υψηλή τάση, ενώ στα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρχει 100% επιδότηση για επανασύνδεση σε περίπτωση διακοπής, μέχρι το ποσό των 6.000 ευρώ.


Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέλυσε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοικυριών, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. «Στόχος είναι να απορροφήσουμε το 80% της επιβάρυνσης στο κόστος του ρεύματος, ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει πάνω από 15 – 20% αυξήσεις μάξιμουμ», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το φυσικό αέριο ανέφερε πως οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν από εδώ και πέρα, θα αφορούν εκκαθαριστικούς και καταναλώσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Η έκπτωση για το διάστημα Οκτώβριος – Νοέμβριος θα είναι 15% ενώ από τον Δεκέμβριο θα είναι 40%. «Υπάρχουν σε όλα αυτά τα κριτήρια ώστε να προστατέψουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη με πολύ χαμηλό εισόδημα», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Επίσης, ο υπουργός επανέλαβε τη δημιουργία του πενταψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης, στο 15902. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σε αυτήν μπορούν να απευθύνονται νοικοκυριά που πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να υποβάλουν αίτημα επανασύνδεσης της παροχής τους.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες