Ελάχιστες οι πιθανότητες για επιβίωση της φάλαινας -Τι έχει συμβεί - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Ιανουαρίου 29, 2022

Ελάχιστες οι πιθανότητες για επιβίωση της φάλαινας -Τι έχει συμβεί


Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή η μικρή φάλαινα που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου δίνουν δύτες, κτηνίατροι και υδροβιολόγοι.

Το θηλαστικό είναι τραυματισμένο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει και παθολογικά προβλήματα.

Η υδροβιολόγος-ωκεανογράφος Αιμιλία Δρούγα, η οποία είναι εκ των ιδρυτών του ερευνητικού κέντρου «Αρίωνας», για τη διάσωση και περίθαλψη των Κητωδών στη χώρα, μίλησε για την περιπέτεια της μικρής φάλαινας, που τόσο έχει συγκινήσει στην προσπάθειά της για επιβίωση. Τα μέλη του κέντρου από εχθές βρίσκονται κοντά στη φάλαινα και προσπαθούν να τη βοηθήσουν να επιστρέψει στα βαθιά νερά των ελληνικών θαλασσών.

«Αυτήν την ώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα που έχουν πάρει οι κτηνίατροι. Έχει παρασχεθεί φαρμακευτική αγωγή στο ζώο, λόγω του τραύματος, παρακολουθείται και υποστηρίζεται μέσα στο φυσικό του περιβάλλον από δύτες, κτηνιάτρους και βιολόγους, αλλά οι πιθανότητες για επιβίωση του Ζιφιού (το είδος της συγκεκριμένης φάλαινας) είναι ελάχιστες. Είναι πολύ δύσκολο. Είναι ένα είδος που ζει στα βαθιά νερά. Επομένως και το μέγεθός του και το τραύμα του, αλλά και η παθολογία του αυτή τη στιγμή δεν μας δίνουν πολύ καλά σημάδια για περαιτέρω επιβίωση, αλλά κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Ελπίζουμε να μας εκπλήξει».

Τι συνέβη στη μικρή φάλαινα
Η περιπέτεια του θαλάσσιου θηλαστικού που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των κητωδών ξεκίνησε εχθές, όταν και εντοπίστηκε από το λιμενικό σώμα. Οι πρώτοι άνθρωποι που βρέθηκαν στο πλευρό του ήταν οι διασώστες του Αρίωνα.

Η Αιμιλία Δρούγα περιγράφει πώς το ζώο μεταφέρθηκε στα ανοιχτά. «Ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο. Το λιμεναρχείο και της Βουλιαγμένης αλλά και του Τροκαντερό-Φλοίσβου μάς ειδοποίησαν αμέσως και έτσι στήσαμε ένα συντονιστικό για τη διάσωση του ζώου. Καταφέραμε και το βγάλαμε στα ανοιχτά. Δεν φαινόταν τραύμα πάνω στο ζώο. Δεν ξέρουμε πώς δημιουργήθηκε και μάλιστα σε τόσο λίγες ώρες. Πιθανόν να μην μπορούσε να καταδυθεί και επειδή βρισκόταν στην επιφάνεια της θάλασσας να τραυματίστηκε από κάποιο διερχόμενο πλοίο. Άρα οι πιθανότητες είναι να αποπροσανατολίστηκε από παθολογικά αίτια και στη συνέχεια να τραυματίστηκε από πλοίο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες