Βίντεο: Το Σανατόριο της Μάνας, ένα από τα πιο ανατριχιαστικά κτίρια της Ελλάδας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 10, 2022

Βίντεο: Το Σανατόριο της Μάνας, ένα από τα πιο ανατριχιαστικά κτίρια της Ελλάδας


Το σανατόριο Κορφοξυλιάς, γνωστό και ως Σανατόριο της Μάνας, θεωρείται ένα από τα πιο επιβλητικά (ενδεχομένως και ανατριχιαστικά) κτίρια της Ελλάδας.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Σωματείου «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής - ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ», χτίστηκε με πρωτοβουλία της Άννας Μελά Παπαδοπούλου (αδελφή του Παύλου Μελά, «η μάνα του στρατιώτη»), σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Αγγελίδη από Λαγκαδινούς μαστόρους με τοπική λαξευτή πέτρα, με σχέδια αντιπροσωπευτικά των σανατορίων του μεσοπολέμου που δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Αγγελίδης. Λειτούργησε από τον Αύγουστο του 1930 με 60 κλίνες, ενώ είχε φιλόδοξες προοπτικές για πλήρη κτιριακή και οργανωτική ανάπτυξη με 120 κλίνες. Το κτίριο περιλαµβάνει υπόγειο εµβαδού περίπου 500 τ.µ., ισόγειο και δύο ορόφους, εµβαδού περίπου 650 τ.µ. έκαστος, με την συνολική επιφάνειά του να ανέρχεται σε περίπου 2.450 τ.µ.
Βρίσκεται στο ελατόδασος του Μαινάλου, κοντά στον δρόμο που συνδέει τη Βυτίνα με τη Δημητσάνα, σε απόσταση περίπου 200 χλμ. από την Αθήνα. Το κτίριο χτίστηκε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την Άννα Μελά, από εράνους και χορηγίες απόδημων Ελλήνων κυρίως στις παροικίες της Αιγύπτου, της Αμερικής αλλά και στην Ελλάδα ενώ δόθηκε και κρατική επιχορήγηση ενός εκατομμυρίου. Τον εξοπλισμό και την πλήρη επίπλωση ανέλαβαν οι αδελφοί Σπετσερόπουλοι, Αρκάδες ομογενείς εξ Αιγύπτου. Όπως φαίνεται από παλιές γκραβούρες τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν δύο πτέρυγες αξονομετρικά τοποθετημένες εκατέρωθεν της κεντρικής εισόδου. Τελικά ολοκληρώθηκε η ανατολική πτέρυγα με την κεντρική είσοδο. Το ατελές του κτιρίου μαρτυρά και η τυφλή δυτική του όψη με τις λίθινες αναμονές (τις άφησαν προκειμένου να το συνεχίσουν).
Το πρώην σανατόριο πρόκειται να μετατραπεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο:Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαλτετσινίκου «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» , η εταιρεία Otus ξενοδοχειακή, που το Μάιο του 2015 εξαγόρασε έναντι ποσού 830.000 ευρώ το παλιό σανατόριο, εξασφάλισε την οικοδομική άδεια για την ανακατασκευή του ακινήτου και τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο.


Το σανατόριο «πρωταγωνιστεί» σε βίντεο των Up Stories, που αναρτήθηκε στο YouTube.

 huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες