Ισράηλ: Καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού – «Δημιουργεί ψευδή αίσθηση ασφάλειας» λένε ειδικοί - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 31, 2022

Ισράηλ: Καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού – «Δημιουργεί ψευδή αίσθηση ασφάλειας» λένε ειδικοί


Ισραήλ: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενδέχεται να μην αποτελεσματικό στη μάχη κατά της «Όμικρον», προειδοποιούν Ισραηλινοί ειδικοί. Και αυτό γιατί μπορεί να δημιουργήσει στους πολίτες μία λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ είναι πιθανό να συστήσει αργότερα αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση να καταργήσει το πρόγραμμα «Green Pass,» το οποίο περιορίζει την είσοδο σε πολλούς χώρους σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό ή έχουν πρόσφατα αρνηθεί.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι το «Πράσινο Πάσο» είναι άσκοπο λόγω του υψηλού ποσοστού μόλυνσης. Μερικοί έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι δημιουργεί μια «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» που κάνει τους ανθρώπους να παραμελούν τις απαραίτητες προφυλάξεις.


Παρόλα αυτά, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την Κυριακή να διατηρήσει σε ισχύ το πάσο στους περισσότερους χώρους για μια ακόμη εβδομάδα, στα σχολεία έως τις 27 Φεβρουαρίου και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έως την 1η Μαρτίου.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η παράταση είχε ως κύριο στόχο να δώσει χρόνο στο υπουργείο να ολοκληρώσει τη δική του σύσταση, η οποία είναι πιθανό να καταργήσει το πάσο ή τουλάχιστον να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των χώρων στους οποίους απαιτείται. Το υπουργείο θα ανακοινώσει την πρότασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αυτής της εβδομάδας για τον κορονοϊό.

«Χρειαζόμαστε άλλη μια εβδομάδα, τόσο για να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο και για να σκεφτούμε τι αλλαγές θέλουμε να κάνουμε», είπε μια πηγή, προσθέτοντας ότι το υπουργείο επανεξετάζει όχι μόνο το Green Pass αλλά και άλλους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις.

«Αλλά πιστεύω ότι θα πάμε προς την κατεύθυνση της ακύρωσης. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι το Green Pass κάνει περισσότερο κακό παρά καλό από τη σκοπιά της μόλυνσης», εξήγησε. «Αλλά είναι πολύ πιθανό να παρέχει ένα πολύ μικρό όφελος για να δικαιολογήσει ολόκληρο το πακέτο την προσπάθεια και την επιμελητεία που απαιτεί».

Η πηγή είπε ότι το υπουργείο περιμένει να οριστικοποιηθεί μια ανάλυση της δυναμικής της μόλυνσης μεταξύ των εμβολιασμένων πριν λάβει την τελική του απόφαση. Λόγω των υψηλών ποσοστών μετάδοσης από την παραλλαγή Όμικρον, το Green Pass έχει αρχίσει να φαίνεται όλο και λιγότερο αναγκαίο.

Τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιανουαρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια, υπερβαίνοντας το σύνολο για όλο το 2021. Αυτό, είπαν οι ειδικοί, καθιστά όλο και πιο προφανές ότι το πάσο δεν είναι πλέον αποτελεσματικό για την πρόληψη της μόλυνσης, ούτε ενθαρρύνει τον εμβολιασμό


«Δεν είναι δυνατόν να βασιζόμαστε στον εμβολιασμό ή την ανάρρωση για την πρόληψη της μόλυνσης. Φαίνεται ότι το Green Pass δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης», κατέληξε η συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό. Αντίθετα, είπαν οι ειδικοί «θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση μασκών».


Ομοίως, σε μια συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεδομένης της αλλαγής στην εικόνα της νοσηρότητας και της χαμηλής αποτελεσματικότητας των ενισχυτικών δόσεων στην πρόληψη της μόλυνσης, το Green Pass δεν παρέχει πλέον αποτελεσματική λύση στην εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον σε εσωτερικούς χώρους χώρους»

Επιπλέον, προειδοποίησε, υπάρχει κίνδυνος «να δημιουργηθεί μια ψευδής αίσθηση προστασίας στους κατόχους Green Pass, ειδικά για τις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνη συμπεριφορά και μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης. Και σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, υπήρξε «μείωση στην αυστηρή εφαρμογή των κανονισμών για το Green Pass».

Η χαλαρή επιβολή είναι ολοένα και πιο εμφανής: Τις τελευταίες επτά ημέρες, έχουν επιβεβαιωθεί 470.000 νέα κρούσματα COVID-19 και πιστεύεται ότι υπάρχει ένας παρόμοιος ή ακόμη μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που δεν έχουν αναφερθεί επειδή οι άνθρωποι είτε δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε εξετάσεις ή έκαναν σελφ τεστ στο σπίτι. Ωστόσο, μόνο 36 αναφορές εκδόθηκαν σε επιχειρήσεις για παραβίαση των κανονισμών «Green Pass» την ίδια εβδομάδα και μόλις οκτώ για παραβίαση του λεγόμενου «Purple Pass», το οποίο περιορίζει τον αριθμό των πελατών που επιτρέπονται σε μια τοποθεσία ανά πάσα στιγμή.


Ο καθηγητής Nadav Davidovitch, ο οποίος διευθύνει τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ben-Gurion, είπε ότι ο στόχος του Green Pass ήταν πάντα να δημιουργηθεί «ένας όσο το δυνατόν ασφαλέστερος επιδημιολογικός χώρος», αλλά εάν δεν εκπληρώνει αυτόν τον σκοπό, η εφαρμογή του καθίσταται άσκοπη.

Συνέστησε τον περιορισμό του «για παράδειγμα στα νοσοκομεία» και τον συνδυασμό του με μεγαλύτερο αριθμό τεστ. Και πρόσθεσε οτι το Green Pass θα μπορούσε να μας εξυπηρετήσει ξανά στο μέλλον εάν χρειαστεί «εάν το υποστηρίξουν ξανά τα επιδημιολογικά δεδομένα»

«Όμως η χρήση του θα πρέπει να είναι πάντα αναλογική και όχι ως τρόπος υποχρεωτικού εμβολιασμού. Οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιάζονται επειδή το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτρέπει σοβαρές ασθένειες και θάνατο, αν και είναι λιγότερο αποτελεσματικό πλέον στην πρόληψη της μόλυνσης», πρόσθεσε

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα του ιού, η παραλλαγή Όμικρον έχει μολύνει μεγάλα τμήματα του εμβολιασμένου πληθυσμού, του πληθυσμού που νόσησε καθώς και άτομα χωρίς ανοσία. Ακόμη και μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν τις τελευταίες 90 ημέρες, η ικανότητα του εμβολίου να αποτρέψει τη μόλυνση έχει αποδειχθεί πολύ περιορισμένη.

Ο Δρ Όρεν Κόμπιλερ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είπε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, «νομίζω ότι το Green Pass έδωσε στους εμβολιασμένους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας από τότε που εμφανίστηκε η Όμικρον. Κατά την άποψή μου, πρέπει να το καταργήσουμε.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες