Πτωχευτικός Νόμος: Με το σταγονόμετρο οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιανουαρίου 04, 2022

Πτωχευτικός Νόμος: Με το σταγονόμετρο οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού


Αν από την 1η Ιουνίου που ξεκίνησε ο νέος πτωχευτικός έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ρύθμισης περισσότερες από 41.000 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί μόλις 45 υποθέσεις. Τα αίτια της καθυστέρησης και η αισιοδοξία για την συνέχεια.
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα συμπληρώθηκαν οι πρώτοι έξι μήνες λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού του νέου πτωχευτικού νόμου, καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις που εμφανίζονται στην εφαρμογή του έχουν σαν αποτέλεσμα την επίτευξη μέχρι σήμερα πενιχρών αποτελεσμάτων.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα νούμερα καθώς αν από την 1η Ιουνίου που ξεκίνησε ο νέος πτωχευτικός, περισσότερες από 41.000 αιτήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία σε ρύθμιση και όχι μάλιστα ολοκληρωμένη έχουν καταλήξει μόλις 45 υποθέσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, από 41.153 αρχικές αιτήσεις, οι 13.000 έχουν προχωρήσει στην άρση του απορρήτου, αλλά δεν προχωρούν στην επόμενη φάση, δηλαδή την οριστικοποίηση, με διασταύρωση στοιχείων και αποστολή του αιτήματος ρύθμισης στους πιστωτές.

Οι υπόλοιπες περίπου 28.000 έχουν περάσει στο στάδιο της συλλογής στοιχείων (ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, τράπεζες, διαχειριστές δανείων, κλπ), αλλά δεν έχουν φτάσει στους πιστωτές για ρύθμιση.

Έτσι, στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του νέου πτωχευτικού, μόνο 517 αιτήσεις (από τις 41.000) έχουν οριστικοποιηθεί και έχουν φτάσει στα συστήματα των πιστωτών, προκειμένου οι τελευταίοι να προτείνουν ρύθμιση ή να απορρίψουν την αίτηση. Από αυτές τις 517 αιτήσεις, όλες περιλαμβάνουν οφειλές προς τράπεζες, ενώ 158 περιλαμβάνουν οφειλές και προς το Δημόσιο, δηλαδή προς Ταμεία και εφορία.

Από τις 517 αιτήσεις που έχουν φτάσει στους πιστωτές, έχει υπάρξει απάντηση μόνο για 67 υποθέσεις, εκ των οποίων:
στις 45 έχουν ήδη ψηφίσει θετικά οι τράπεζες και διαχειριστές δανείων, ενώ επίκειται η αποδοχή από τον οφειλέτη και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναδιάρθρωσης δανείων.
στις 22 αιτήσεις έχουν ψηφίσει αρνητικά οι τράπεζες και διαχειριστές δανείων, κυρίως εξαιτίας της μη συναίνεσης του εγγυητή για άρση απορρήτου και συνεπακόλουθα αδυναμία ελέγχου της περιουσιακής του κατάστασης, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών.
Τα αίτια

Όπως εξηγούν κύκλοι της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, «τo κουμπί της συναίνεσης για την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου αποτελεί την αιτία για το 30% των άκαρπων διαδικασιών στη φάση του εξωδικαστικού μηχανισμού του νέου πτωχευτικού νόμου. Επίσης, μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στην οριστικοποίηση της αίτησης προκειμένου να σταλεί στους πιστωτές για ρύθμιση. Μία αιτία αποτελεί η αναμονή σε λογιστήρια και δικηγορικά γραφεία για διάφορες εκκρεμότητες, όπως και για συσσώρευση περισσότερων χρεών προς ρύθμιση».

Από την πλευρά τους τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι μεγάλες καθυστερήσεις εντοπίζονται σε υπηρεσίες που δεν έχουν πλήρως ψηφιοποιηθεί, όπως είναι τα υποθηκοφυλακεία και οι δήμοι. Πρόκειται για διαδικασίες, οι οποίες, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να καθυστερήσουν έως έξι μήνες ή περισσότερο.

Για την εικόνα που εμφανίζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι πλήρως ενήμεροι τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αλώστε το πρόβλημα συζητήθηκε διεξοδικά και κατά την τελευταία συνάντηση που είχε ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Εκεί διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις κυρίως από υπηρεσίες που δεν έχουν ψηφιοποιηθεί, αλλά και καθυστερήσεις από οφειλέτες προκειμένου να συγκεντρώσουν περισσότερα χρέη προς ρύθμιση πριν πατήσουν το κουμπί της οριστικοποίησης (πχ αναμονή ΕΝΦΙΑ, απόδοση ΦΠΑ, φόροι εισοδήματος κλπ).
Αισιοδοξία για την συνέχεια

Στελέχη του υπ. Οικονομικών, της ΤτΕ, τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης δανείων εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο ρυθμός θα επιταχυνθεί καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι εξοικειώνονται σταδιακά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ενώ η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εντοπιστούν οι βασικές αιτίες καθυστέρησης. Ήδη ανατέθηκε στον πρόεδρο των εταιρειών διαχείρισης δανείων και διευθύνοντα σύμβουλο της doValue, κ. Αναστάσιο Πανούση, και στον κ. Ηλία Πλασκοβίτη από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος, η δημιουργία ομάδα εργασίας με σκοπό τη βελτίωση της όλης διαδικασίας διαχείρισης και εξυγίανσης των κόκκινων δανείων και μέσω του νέου πτωχευτικού. Από την πλευρά του, το υπ. Οικονομικών αναμένεται να αναζητήσει λύσεις ως προς τις καθυστερήσεις που οφείλονται στις δημόσιες υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή η πρόσφατα τοποθέτηση της κας Μαριλένας Αθανασοπούλου στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αυξάνει τις προσδοκίες για την ολοκλήρωση του έργου αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους.

Η κυρία Αθανασοπούλου έχει πολυετή εμπειρία ως οικονομολόγος σε διεθνείς οργανισμούς. Έχει εργαστεί ως Αναπληρώτρια Επικεφαλής Ανάλυσης Οικονομικού Κινδύνου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2018. Στο παρελθόν εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το ερευνητικό της πεδίο είναι η διεθνής μακροοικονομία, με έμφαση στην ανάλυση βιωσιμότητας και αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους και στις δημοσιονομικές επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής.

Κώστας Παπαγρηγόρης news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες