Φινλανδία: Κατασκόπευαν κινητά τηλέφωνα Φιλανδών διπλωμάτων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Ιανουαρίου 29, 2022

Φινλανδία: Κατασκόπευαν κινητά τηλέφωνα Φιλανδών διπλωμάτων


Κινητά τηλέφωνα που ανήκαν σε Φινλανδούς διπλωμάτες παρακολουθούνταν με τη βοήθεια του ισραηλινού κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Το Pegasus βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκανδάλου πέρυσι, όταν δημοσιοποιήθηκε ένας κατάλογος με περίπου 50.000 «στόχους» παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών ήταν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικηγόροι και αντιφρονούντες.
Άγνωστο πόσοι ήταν οι στόχοι
«Μπορούμε τώρα να βεβαιώσουμε ότι υπήρχε στα κινητά μας ένα λογισμικό παρακολούθησης» ανέφερε ο υπεύθυνος για την κυβερνοασφάλεια στο υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, Μάτι Παρβιάϊνεν. Τα εν λόγω κινητά χρησιμοποιούνταν από διπλωμάτες που είχαν την έδρα τους στο εξωτερικό. Το υπουργείο δεν θέλησε να ανακοινώσει πόσοι ήταν οι στόχοι, ούτε διευκρίνισε αν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα εκείνων που τους παρακολουθούσαν.
«Κάνουμε κάποιες υποθέσεις» για το χρονικό διάστημα που παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα, πρόσθεσε ο Παρβιάϊνεν.
Η ισραηλινή εταιρεία
Η ισραηλινή εταιρεία NSO, προϊόν της οποίας είναι το Pegasus, διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί σε μια ενδεχόμενη έρευνα των φινλανδικών αρχών. Τον περασμένο Νοέμβριο οι ΗΠΑ έβαλαν την NSO στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών που «απειλούν την ασφάλεια του κράτους».

Κατασκοπευτικά εργαλεία

Τα «έξυπνα τηλέφωνα» που μολύνονται από το Pegasus μετατρέπονται σε κατασκοπευτικά εργαλεία και έτσι ο χρήστης του λογισμού μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα του κατόχου, να δει τις φωτογραφίες του, να εντοπίσει την τοποθεσία του, ακόμη και να ενεργοποιήσει τη φωτογραφική μηχανή εν αγνοία του.
Η NSO είχε διαβεβαιώσει ότι πουλάει το λογισμικό της μόνο σε «νόμιμους οργανισμούς» που εφαρμόζουν τον νόμο και χρησιμοποιούν τα συστήματά της για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και της διαφθοράς.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες