Πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγείρεμα ή όχι; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Ιανουαρίου 23, 2022

Πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγείρεμα ή όχι;


To ρύζι είναι από τα δημοφιλέστερα φαγητά σε όλο τον κόσμο. Ανάλογα με τις ποικιλίες, το τρώμε ως συνοδευτικό με κρέας, σκέτο, σε σούπες.

Πριν από το μαγείρεμα πρέπει να πλένουμε το ρύζι;

Αρκετός κόσμος συνηθίζει να πλένει το ρύζι κυρίως για να απομακρύνει τη σκόνη ενώ άλλοι το μαγειρεύουν απευθείας. Ποιο είναι το σωστό;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, το λευκό ρύζι χρειάζεται γενικά ένα καλό ξέβγαλμα πριν το μαγείρεμα, για να αφαιρεθεί η αμυλώδης επικάλυψή του.

Ειδικότερα, βάζετε το ρύζι σε ένα μπολ, το σκεπάζετε με κρύο νερό και το στροβιλίζετε με το χέρι σας, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία αρκετές φορές μέχρι το νερό να παραμείνει καθαρό. Ποικιλίες ρυζιού με λιγότερη αμυλόζη τείνουν να είναι πιο κολλώδεις.

Την ίδια άποψη έχει και η Kelly Foster, Food Editor. «Οι οδηγίες για το μαγείρεμα σχεδόν κάθε είδους ρυζιού ξεκινούν με τον ίδιο τρόπο - ξεπλύνετε καλά το ρύζι με δροσερό νερό πριν το μαγειρέψετε. Μια πρόταση που, μέχρι πρόσφατα, βιαζόμουν να την απορρίψω και να την παρακάμψω. Απλώς δεν πίστευα ότι το ξέπλυμα ήταν απαραίτητο ή θα επηρέαζε τον τρόπο μαγειρέματος του ρυζιού», επισημαίνει η ίδια στο thekitchn.com

Το ξέπλυμα του ρυζιού αφαιρεί τυχόν υπολείμματα και το πιο σημαντικό αφαιρεί το επιφανειακό άμυλο που διαφορετικά κάνει το ρύζι να κολλάει καθώς μαγειρεύεται.

Γιατί πρέπει να ξεπλένετε το ρύζι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπολ ή ένα σουρωτήρι για να ξεπλύνετε το ρύζι σας. Στην αρχή του ξεπλύματος το νερό μπορεί να φαίνεται πολύ θολό, ανάλογα με τον τύπο του ρυζιού και ίσως χρειαστεί να ρίξετε άφθονο νερό. Σύμφωνα με την Kelly Foster το ρύζι όταν μαγειρευτεί θα είναι αφράτο και σπυρωτό.

Ανθεκτικό άμυλο ρυζιού
Όταν το ρύζι μαγειρεύεται και στη συνέχεια κρυώνει αλλάζει η δομή του. Συγκεκριμένα, αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος φυτικών ινών ιδιαίτερα ωφέλιμο για το πεπτικό. Η περιεκτικότητα του ρυζιού σε ανθεκτικό άμυλο δεν μεταβάλλεται αν μετά από μερικές ώρες ζεστάνουμε και πάλι το ρύζι. Η μεταβολή αυτή παρατηρείται τόσο στο λευκό όσο και στο καστανό ρύζι, όμως το καστανό ρύζι είναι ούτως ή άλλως πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες