Πώς να αντικαταστήσετε μια ενεργοβόρα ηλεκτρική συσκευή παίρνοντας πίσω όλα τα χρήματά σας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιανουαρίου 11, 2022

Πώς να αντικαταστήσετε μια ενεργοβόρα ηλεκτρική συσκευή παίρνοντας πίσω όλα τα χρήματά σας


Οι ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές όπως είναι το ψυγείο, το πλυντήριο ή τα κλιματιστικά "ευθύνονται" σε πολύ μεγάλο βαθμό για τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικά σε περιόδους ενεργειακής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε -και κατά την οποία μια κιλοβατώρα μπορεί να φτάνει να έχει τελικό κόστος ακόμη και 25 λεπτά του ευρώ ή ακόμη και 30 λεπτά του ευρώ- παλαιές συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας μπορούν πραγματικά να σας επιβαρύνουν υπερβολικά. Ποια είναι λοιπόν η λύση; Η προσεκτική επιλογή μιας καινούργιας λιγότερο ενεργοβόρας συσκευής και η αντικατάσταση. Όχι τώρα όμως, όταν θα ενεργοποιηθεί και το νέο πρόγραμμα επιδότησης το οποίο θα σας επιτρέψει ύστερα από μια περίοδο 5-6 ετών, να πάρετε πίσω όλα τα χρήματά σας. 

Πώς και πότε θα γίνει αυτό;

Η εικόνα είναι η εξής: 

Η παλαιά ηλεκτρική συσκευή αυξάνει τον λογαριασμό του ρεύματος. Πρέπει να μάθετε (κυρίως μέσω του κατασκευαστή ή μέσω μιας αναζήτησης στο internet) πόσες κιλοβατώρες καταναλώνετε εξαιτίας αυτής της συσκευής. Στη συνέχεια θα ψάξετε για μια καινούργια που θα σας εξασφαλίζει χαμηλότερη κατανάλωση. Για παράδειγμα, ένα παλαιό ψυγείο χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας μπορεί να καταναλώνει 600 κιλοβατώρες τον χρόνο και ένα καινούργιο ψυγείο, 250 κιλοβατώρες. Αυτή η διαφορά μπορεί να μεταφράζεται ακόμη και σε 100 ευρώ τον χρόνο.

Με το εργαλείο που ακολουθεί μπορείτε να υπολογίσετε μόνοι σας το όφελος από την αντικατάσταση της ηλεκτρικής συσκευής συμπληρώνοντας την επιδότηση που θα σας προσφέρουν αλλά και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Σωστός υπολογισμός γίνεται αν γνωρίζετε και την κατανάλωση της παλαιάς και της καινούργιας συσκευής
Το καινούργιο ψυγείο μπορεί να κοστίζει 700 ευρώ. Άρα, μόνο από τη διαφορά στην τιμή του ρεύματος, θα πάρετε πίσω όλα τα χρήματά σας σε 7 χρόνια. Αν όμως το κράτος σας επιδοτήσει με 300 ευρώ, τότε η απόσβεση θα γίνει σε τέσσερα χρόνια. Αυτό θα γίνει μέσα από το καινούργιο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών συσκευών. Είναι ένα πρόγραμμα που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν στην Ελλάδα για τα κλιματιστικά. Τώρα, θα εφαρμοστεί για ψυγεία, πλυντήρια και κλιματιστικά. Τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα όταν θα είναι έτοιμος ο σχετικός οδηγός. Ως τότε λοιπόν θα χρειαστεί υπομονή αλλά και καλή έρευνα αγοράς.

Δείτε τα ακόλουθα παραδείγματα:


Κόστος αγοράς και χρήσης ηλεκτρικής συσκευής
Kόστος ηλεκτρικής συσκευής (σε €)700
Κρατική επιδότηση (σε €)280
"Καθαρό" κόστος (σε €)420
Ετήσια κατανάλωση παλαιάς συσκευής (σε kwh)650
Ετήσια κατανάλωση νέας συσκευής (σε kwh)400
Χρέωση κιλοβατώρας (σε €)0,25
Ετήσια εξοικονόμηση από τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας (σε €)62,5
Χρόνος απόσβεσης κόστους αντικατάστασης συσκευής (σε έτη)7


Στο πρώτο αυτό παράδειγμα, ο καταναλωτής αποκτά μια καινούργια συσκευή των 700 ευρώ με επιδότηση 280 ευρώ και βάζει 420 ευρώ από την τσέπη του. Γλιτώνει 250 κιλοβατώρες τον χρόνο οι οποίες κοστίζουν 62,5 ευρώ και κάνει απόσβεση σε επτά χρόνια.


Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του ρεύματος και όσο μεγαλύτερη η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται με την νέα συσκευή, τόσο μικρότερο είναι και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να περάσει για να πάρετε πίσω όλα τα χρήματά σας. 

Δείτε και ένα παράδειγμα ταχύτερης απόσβεσης:

Κόστος αγοράς και χρήσης ηλεκτρικής συσκευής
Kόστος ηλεκτρικής συσκευής (σε €)450
Κρατική επιδότηση (σε €)150
"Καθαρό" κόστος (σε €)300
Ετήσια κατανάλωση παλαιάς συσκευής (σε kwh)500
Ετήσια κατανάλωση νέας συσκευής (σε kwh)250
Χρέωση κιλοβατώρας (σε €)0,25
Ετήσια εξοικονόμηση από τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας (σε €)62,5
Χρόνος απόσβεσης κόστους αντικατάστασης συσκευής (σε έτη)5








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες