Λογαριασμοί ρεύματος: Μείωση για όσους υπέστησαν μπλακ άουτ στη διάρκεια της «Ελπίδας» - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Ιανουαρίου 29, 2022

Λογαριασμοί ρεύματος: Μείωση για όσους υπέστησαν μπλακ άουτ στη διάρκεια της «Ελπίδας»


Τη διαγραφή των τελών δικτύου διανομής, τουλάχιστον για την κατανάλωση του Ιανουαρίου -αν όχι για ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του 2022- επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας ως μέτρο ανακούφισης για τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Το επικρατέστερο σενάριο
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Imerisia.gr η φόρμουλα που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Ενέργειας προβλέπει:

Διαγραφή της ρυθμιζόμενης χρέωσης που αφορά στο δίκτυο διανομής (το εισπράττει ο ΔΕΔΔΗΕ).
Δικαιούχοι: Νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίς».
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει διαγραφή των συγκεκριμένων τελών από τους λογαριασμούς τουλάχιστον για την κατανάλωση του Ιανουαρίου.

Το τέλος δικτύου διανομής επιβάλλεται ως εξής:

Πάγια χρέωση (ισχύς): 0,52€/kVA για τις ημέρες της κατανάλωσης.
Χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση: 0,0213€/kWh.
 
Ελάφρυνση έως 36 ευρώ

Συνεπώς, για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 375 kWh τον μήνα, δηλαδή 1.500 kWh το 4μηνο, η έκπτωση φτάνει στα 36 ευρώ για το σύνολο του εκκαθαριστικού λογαριασμού. Μόνο για τον Ιανουάριο η ελάφρυνση για την ίδια κατανάλωση φτάνει στα 9 ευρώ.

Αντίστοιχα για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 300 kWh τον μήνα, δηλαδή 1.200 kWh το 4μηνο, η έκπτωση φτάνει στα 29 ευρώ για το σύνολο του εκκαθαριστικού λογαριασμού. Μόνο για τον Ιανουάριο η ελάφρυνση για την ίδια κατανάλωση φτάνει στα 7 ευρώ.

Ενιαία έκπτωση για όλους
 
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν θα υπάρξει διαχωρισμός ή κλιμάκωση της έκπτωσης ανάλογα με τη διάρκεια διακοπής ρεύματος που είχε το νοικοκυριό. Είτε η διακοπή ήταν λίγων ωρών είτε μερικών 24ώρων, όλοι θα έχουν την ίδια έκπτωση. Το δύσκολο είναι να εντοπιστούν ακριβώς τα νοικοκυριά που είχαν διακοπή ρεύματος, καθώς αυτή τη φορά το πρόβλημα είχε διάχυση σε διάφορους δήμους και σε μεμονωμένα νοικοκυριά, σε αντίθεση με την κακοκαιρία «Μήδεια».

Ωστόσο, πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν πως η έκπτωση θα δοθεί ανά παροχή στα νοικοκυριά -μόνο στα οικιακά τιμολόγια- και πιθανότατα με τη μορφή της διαγραφής των τελών δικτύου διανομής.
 
Οι λεπτομέρειες του μέτρου αναμένεται να κλειδώσουν τα επόμενα 24ωρα, ώστε να υπάρξουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες