Μετάλλαξη Όμικρον: Δραματικές ελλείψεις προσωπικού σε όλο τον κόσμο – «Λυγίζουν» τα συστήματα υγείας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιανουαρίου 10, 2022

Μετάλλαξη Όμικρον: Δραματικές ελλείψεις προσωπικού σε όλο τον κόσμο – «Λυγίζουν» τα συστήματα υγείας


Η μετάλλαξη «Όμικρον» μπορεί να είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού είναι όμως ιδιαίτερα μεταδοτική με αποτέλεσμα να προκαλεί τεράστιες ελλείψεις σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής που έχουν μολυνθεί
Επεμβάσεις ακυρώνονται. Σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν. Και οι ένοπλες δυνάμεις επιστρατεύονται για να καλύψουν τα κενά. Τα συστήματα υγείας πολλών χωρών στην Ευρώπη δέχονται μεγάλες πιέσεις, αυτή τη φορά επειδή μεγάλος αριθμός υγειονομικών είτε έχει μολυνθεί από την covid-19 είτε παραμένει σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα.
Στην Ισπανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και την Ιταλία αλλά και άλλες χώρες, οι εργαζόμενοι της υγείας βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ενώ ανάλογη κρίση αντιμετωπίζουν Αυστραλία και ΗΠΑ.
Η Βρετανία αναπτύσσει στρατό για τα νοσοκομεία
Η Βρετανία ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτών προκειμένου να στηρίξει τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού και μεγάλη πίεση λόγω του αριθμού ρεκόρ των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα. «Η Όμικρον σημαίνει περισσότερους ασθενείς και λιγότερο προσωπικό» δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), καθηγητής Στίβεν Πόουις.

Στις ΗΠΑ τα νοσοκομεία αναβάλλουν μη επείγουσες επεμβάσεις προκειμένου να ελευθερωθούν κλίνες και προσωπικό. Το ένα τέταρτο των νοσοκομείων της χώρας αντιμετωπίζει ελλείψεις καθώς η Όμικρον οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.
Κρίσιμη έλλειψη προσωπικού στις ΗΠΑ

Περίπου το 24% των νοσοκομείων των ΗΠΑ αναφέρουν «κρίσιμη έλλειψη προσωπικού», σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, καθώς ειδικοί στη δημόσια υγεία προειδοποιούν ότι η παραλλαγή Oμικρον απειλεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.

«Δεδομένης της λοίμωξης που υπάρχει, τα νοσοκομεία μας είναι πραγματικά στο κατώφλι της κρίσης αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο CNN ο Δρ Ashish Jha, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown. Από τα 5.000 περίπου νοσοκομεία που ανέφεραν α δεδομένα το Σάββατο, σχεδόν 1.200 -περίπου 1 στα 4- δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μια κρίσιμη έλλειψη προσωπικού.

Καθώς η παραλλαγή Oμικρον επελαύνει, εκατομμύρια εργαζόμενοι που οι θέσεις εργασίας τους δεν παρέχουν αμειβόμενες ημέρες ασθενείας καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της υγείας και του μισθού τους.

«Είναι ένας φαύλος κύκλος», δήλωσε ο Daniel Schneider, καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Harvard Kennedy School of Government. «Καθώς το προσωπικό εξαντλείται επειδή οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, αυτό σημαίνει ότι αυτοί που είναι στη δουλειά έχουν περισσότερα να κάνουν και είναι ακόμη πιο διστακτικοί να μείνουν σπίτι, όταν αρρωστήσουν με τη σειρά τους».
Απειλείται το δίκτυο τροφοδοσίας στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει την αλυσίδα διανομής τροφίμων, ενόψει της εκτίναξης των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Ομικρον τις προσεχείς ημέρες. Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον τόνισε σήμερα ότι δεν θα ισχύει η καραντίνα για τους εργαζόμενους στη διακίνηση τροφίμων που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα.

Ο Μόρισον διευκρίνισε ότι το μέτρο ισχύει αποκλειστικά για τους εργαζόμενους στη διακίνηση τροφίμων και σε καμία περίπτωση για τους εργαζόμενους που συναλλάσσονται με πελάτες με φυσική παρουσία. «Το μέτρο αφορά εκείνους που οδηγούν φορτηγά μεταφοράς τροφίμων, τους εργαζόμενους που τοποθετούν τα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων τη νύχτα, εκείνους που εργάζονται στα κέντρα διανομής, όσους δουλεύουν στα σφαγεία και στα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων», υπογράμμισε.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε το κύμα της Ομικρον ή να επιστρέψουμε στα lockdowns», πρόσθεσε. Η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση του μέτρου και σε άλλους τομείς «η τροφοδοσία της αγοράς τροφίμων χρειάζεται άμεση δράση για να προφυλαχθεί», τόνισε.

Στην Ισπανία το δίκτυο περίθαλψης δέχεται τόσο μεγάλες πιέσεις που στην επαρχία Αραγονία οι αρχές έδωσαν άδεια να επιστρέψουν στη δουλειά συνταξιούχοι γιατροί και νοσηλευτές. Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως οι νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές, έχουν πληγεί περισσότερο, ανακοίνωσε το ισπανικό συνδικάτο νοσηλευτών SATSE, επικαλούμενο το παράδειγμα της Ανδαλουσίας όπου το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου περισσότερο από το 30% των υγειονομικών που βρίσκονταν σε άδεια λόγω covid-19 ανήκαν σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

Στην Ολλανδία το αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία μεταξύ των υγειονομικών, κυρίως των νοσηλευτών και των βοηθών νοσηλευτών, ανέφερε την Παρασκευή η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε σε οκτώ μεγάλα νοσοκομεία. Στο πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ αυτή την περίοδο το 25% του προσωπικού είναι θετικό στην covid-19.

Τα ολλανδικά νοσοκομεία εξετάζουν να αλλάξουν τους κανόνες για την καραντίνα του προσωπικού που μολύνεται από κορωνοϊό και δεν εμφανίζει συμπτώματα, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στην εργασία τους, σημείωσε η De Telegraaf, καθώς κάθε ημέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ολλανδία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, παρά το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα από τις 19 Δεκεμβρίου.

Στην Ιταλία το πρόβλημα των υγειονομικών που μολύνονται – περισσότεροι από 12.800 σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας– επιδεινώνεται καθώς μπαίνουν σε αναστολή όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 4% του συνόλου.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες