Μαρουσάκης: Νέο «κύμα» κακοκαιρίας- SOS για χιόνια & πλημμύρες το ΣΚ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Ιανουαρίου 28, 2022

Μαρουσάκης: Νέο «κύμα» κακοκαιρίας- SOS για χιόνια & πλημμύρες το ΣΚ


Νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται προ των πυλών καθώς τις επόμενες ώρες βροχές, καταιγίδες και χιόνια αναμένεται να επηρεάσουν ένα μεγάλο μέρος της χώρας.
Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, η κακοκαιρία που θα ξεκινήσει από το Σάββατο, θα αρχίσει από τα δυτικά και τα βόρεια και γρήγορα και θα σαρώσει και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι βροχές και σποραδικές καταιγίδες .
Ωστόσο το νέο κύμα κακοκαιρίας θα φέρει και χιόνια που θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους στα ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο.
Τα φαινόμενα που πιθανώς στα κεντρικά και τα νότια να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά, από το απόγευμα στα βόρεια και αργότερα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 4 με 6, βαθμιαία 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά νότιοι 4 με 6, ενώ στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα ενισχυθούν. Σταδιακά θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι 6 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο πιθανώς 9 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα παραμείνουν νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια και θα φτάσει στα δυτικά και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 11 με 12 βαθμούς, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 14 με 16 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 09 με 10 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.


Η πρόβλεψη Μαρουσάκη



Για ένα νέο κύμα ισχυρής κακοκαιρίας προειδοποίησε και ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, το οποίο θα επηρεάσει περιοχές σχεδόν όλης της χώρας ενώ αναμένεται να πέσει και άλλο χιόνι.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει πως το νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας «θα επηρεάσει τη χώρα μας από το βράδυ της Παρασκευής και από τα δυτικά και βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, τις έντονες βροχές – καταιγίδες προς τα νότια τμήματα».

Προσθέτει, ακόμη, πως η αιτία της νέου κύματος είναι η κάθοδος πολικών αέριων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη που θα κινηθούν καθοδικά και θα αλληλοεπιδράσουν με άλλες θερμότερες και υγρότερες μάζες κοντά στις θαλάσσιες εκτάσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα προκαλέσει και πάλι κακοκαιρία στην περιοχή μας.


Οι δύσκολες ημέρες θα είναι το Σάββατο και η Κυριακή, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, «από το νέο αυτό κύμα κακοκαιρίας θα επηρεαστεί και ο νομός Αττικής όπου αναμένονται ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις προς τα βόρεια ορεινά – ημιορεινά. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε απότομο λιώσιμο του χιονιού το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά επεισόδια. Προς το απόγευμα βράδυ του Σαββάτου δεν αποκλείεται να δούμε να χιονίζει και πιο χαμηλά προς τα υπερβόρεια του νομού».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Από το νέο αυτό κύμα κακοκαιρίας θα επηρεαστεί και ο νομός Αττικής όπου αναμένονται ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις προς τα βόρεια ορεινά – ημιορεινά. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε απότομο λιώσιμο του χιονιού το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά επεισόδια. Προς το απόγευμα βράδυ του Σαββάτου δεν αποκλείεται να δούμε να χιονίζει και πιο χαμηλά προς τα υπερβόρεια του νομού.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΒΙΛΙΑ

Τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν μέσα στο Σάββατο να πέφτουν μεγάλες ποσότητες χιονιού ξανά στα Βίλια, μία περιοχή που έχει βάλει ήδη μεγάλο όγκο χιονιού.

ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ – ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι όσοι αναμένεται να κινηθούν στον ηπειρωτικό κορμό από Αττική και πιο πάνω, όπως και στην Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια. Εννοείται βέβαια σε ορεινά – ημιορεινά σχεδόν όλης της χώρας.

Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι την κακοκαιρία αυτή θα τη συνοδεύουν θυελλώδεις άνεμοι προς τα κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα ικανοί και αυτοί να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες