Η «μεγάλη ξηρασία» στις ΗΠΑ είναι η χειρότερη των τελευταίων 1.200 ετών - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 16, 2022

Η «μεγάλη ξηρασία» στις ΗΠΑ είναι η χειρότερη των τελευταίων 1.200 ετών

AUDE GUERRUCCI VIA REUTERS

Η υπερξηρασία της Αμερικανικής Δύσης των τελευταίων δύο δεκαετιών βαθύνθηκε τόσο πολύ πέρυσι που είναι πλέον η μεγαλύτερη των τελευταίων 1.200 ετών ενω αποτελεί το χειρότερο σενάριο της κλιματικής αλλαγής που διαδραματίζεται τάχυστατα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η δραματική ξήρανση του 2021 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της μεγαλύτερης γνωστής ξηρασίας στα τέλη του 1500 και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε Δευτέρα στο περιοδικό Nature Climate Change.
Η μελέτη υπολόγισε ότι το 42% αυτής της μεγάλης ξηρασίας μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.
«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τις βασικές συνθήκες προς μια σταδιακά ξηρότερη κατάσταση στη Δύση και αυτό σημαίνει ότι το χειρότερο σενάριο συνεχίζει να χειροτερεύει», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Παρκ Ουίλιαμς, κλιματικός υδρολόγος στο UCLA. «Είναι ακριβώς αυτό που οι άνθρωποι θεωρούσαν στη δεκαετία του 1900 ως το χειρότερο σενάριο. Αλλά σήμερα νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για ακόμη χειρότερες συνθήκες στο μέλλον».

Ο Ουίλιαμς μελέτησε τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους στη Δύση - μια περιοχή που περιλαμβάνει την Καλιφόρνια, το Ουαϊόμινγκ, τη Γιούτα, τη Νεβάδα, την Αριζόνα, το μεγαλύτερο μέρος του Όρεγκον και του Αϊντάχο, μεγάλο μέρος του Νέου Μεξικού, το δυτικό Κολοράντο, το βόρειο Μεξικό και τις νοτιοδυτικές γωνίες της Μοντάνα και του Τέξας - χρησιμοποιώντας σύγχρονες μετρήσεις και δακτύλιους δέντρων για εκτιμήσεις που χρονολογούνται από το έτος 800.

Πριν από μερικά χρόνια, ο Ουίλιαμς μελέτησε την τρέχουσα ξηρασία και είπε ότι χαρακτηρίστηκε ως μια μακρά και βαθιά «μεγάλη ξηρασία» και ότι η μόνη χειρότερη ήταν τη δεκαετία του 1500. Σκέφτηκε ότι η τρέχουσα ξηρασία δεν θα ξεπερνούσε αυτήν, επειδή οι μεγα ξηρασίες τείνουν να υποχωρούν μετά από 20 χρόνια. Πρόσθεσε πως το 2019 ήταν μια βροχερή χρονιά, οπότε φαινόταν ότι η δυτική ξηρασία πλησίαζε στο τέλος της.

Αλλά η περιοχή στέρεψε στα τέλη του 2020 και το 2021.
VIA ASSOCIATED PRESS


Όλη η Καλιφόρνια θεωρούνταν επίσημα πως βρίσκεται σε ξηρασία από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη του 2021 και τουλάχιστον τα τρία τέταρτα της πολιτείας ήταν στα δύο υψηλότερα επίπεδα ξηρασίας από τον Ιούνιο έως τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης ξηρασίας.

«Το γεγονός ότι αυτή η ξηρασία μόλις επανήλθε στη μέγιστη ένταση ξηρασίας στα τέλη του 2020 έως το 2021 είναι μια πολύ εμφατική δήλωση από αυτήν την ξηρασία του 2000 που λέει ότι δεν είμαστε πουθενά κοντά στο τέλος», είπε ο Ουίλιαμς. Αυτή η ξηρασία είναι πλέον 5% πιο ισχυρή από το προηγούμενο ρεκόρ του 1500, είπε.

Η παρακολούθηση ξηρασίας λέει ότι το 55% της Δύσης των ΗΠΑ βρίσκεται σε ξηρασία με το 13% να αντιμετωπίζει τα δύο υψηλότερα επίπεδα ξηρασίας.

WESTEND61 VIA GETTY IMAGES

Ξηρασία 20 ετών

Αυτή η υπερξηρασία ξεκίνησε πραγματικά το 2002 - ένα από τα πιο ξηρά χρόνια ποτέ, με βάση την υγρασία και τους δακτυλίους δέντρων, είπε ο Ουίλιαμς.


«Αναρωτιόμουν αν θα ξαναβλέπαμε ποτέ στη ζωή μου ένα έτος όπως το 2002 και στην πραγματικότητα, το είδαμε 20 χρόνια αργότερα, μέσα στην ίδια ξηρασία».

Τα επίπεδα ξηρασίας το 2002 και το 2021 ήταν στατιστικά ισοδύναμα, αν και εξακολουθούσαν να βρίσκονται πίσω από το 1580 για το χειρότερο έτος.

Η κλιματική αλλαγή από την καύση ορυκτών καυσίμων φέρνει υψηλότερες θερμοκρασίες και αυξάνει την εξάτμιση στον αέρα, λένε οι επιστήμονες.

Ο Ουίλιαμς χρησιμοποίησε 29 μοντέλα για να δημιουργήσει έναν υποθετικό κόσμο χωρίς υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο και στη συνέχεια τον συνέκρινε με αυτό που συνέβη στην πραγματική ζωή - τον επιστημονικά αποδεκτό τρόπο για να ελέγξει εάν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Διαπίστωσε ότι το 42% των συνθηκών ξηρασίας οφείλονται απευθείας στην υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο. Χωρίς την κλιματική αλλαγή, είπε, η μεγάλη ξηρασία θα είχε τελειώσει νωρίς γιατί το 2005 και το 2006 θα ήταν αρκετά υγρά έτη για να τη σπάσουν.

Η μελέτη ”είναι μια σημαντική κλήση αφύπνισης”, δήλωσε ο Τζόναθαν Οβερπεκ, κοσμήτορας περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Η κλιματική αλλαγή κυριολεκτικά ψήνει την παροχή νερού και τα δάση της Νοτιοδυτικής Αμερικής και θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη αν δεν σταματήσουμε σύντομα την κλιματική αλλαγή».

Ο Ουίλιαμς είπε ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ξηρασίας και της ζέστης και των αυξημένων δασικών πυρκαγιών που καταστρέφουν τη Δύση εδώ και χρόνια. Οι πυρκαγιές χρειάζονται ξηρά καύσιμα που προάγουν την ξηρασία και τη ζέστη.

Τελικά, αυτή η μεγάλη ξηρασία θα τελειώσει μόνο με τη βοήθεια της τύχης και μερικών καλών βροχερών ετών, είπε ο Ουίλιαμς. Μετά όμως θα ξεκινήσει μια νέα.

Πηγή: Associated Press

huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες