Ηλεία 2007: Η ομολογία Καραγκούνη για τα επιδόματα της φωτιάς και τα μπαλώματα για την "εποποιία" - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 08, 2022

Ηλεία 2007: Η ομολογία Καραγκούνη για τα επιδόματα της φωτιάς και τα μπαλώματα για την "εποποιία"

 


Οι αποπομπές βάσει αξιακού κώδικα, προσκρούουν πάνω στη σκληρή αλήθεια για το 2007. Τα τριχίλιαρα μπορεί να μη δίνονταν σε βαλίτσες, δίνονταν όμως σαν παρηγοριά για τον άρρωστο ψηφοφόρο.
Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας παραδέχτηκε λοιπόν ότι το 2007 στις πυρκαγιές της Ηλείας η ΝΔ έδινε λεφτά χωρίς ελέγχους με τη σέσουλα, και έτσι πήρε τις εκλογές. Ο μέχρι -εκείνη τη στιγμή- υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, συμφώνησε ότι αυτό που έγινε τότε ήταν μια εξαιρετική εποποιία, ένα σημείο αναφοράς για το κόμμα του "που γύρισε το παιχνίδι".

Όλα αυτά γίνονταν σε χαλαρό κλίμα μπροστά στις κάμερες, εις γνώση των ομιλούντων που έπαιζαν και σε ζωντανή μετάδοση στο facebook.



Στη συνέχεια ο κ. Λιβανός παραιτήθηκε γιατί δεν χωράνε αστεϊσμοί γύρω από μια τραγωδία που άφησε πίσω της νεκρούς, και ο πρώην Υφυπουργός και νυν δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Πέτρος Δούκας, σε ανάρτησή του στο Facebook, την πρώτη μετά τη διαγραφή του, ζητά συγγνώμη από τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας παράλληλα πως "όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπήρξαν ούτε μπορούσαν να υπάρξουν ‘τσάντες’ ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο".

Λίγο πολύ τα ίδια προσπάθησε να πει και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΙ. Γιατί όπως ανέφερε ο υπουργός, το 2007 δεν έγινε τίποτα μεμπτό, καμία εποποιία δηλαδή, και όσα ανέφερε ο κ. Δούκας "αδικούν την τότε κυβέρνηση και τους χειρισμούς της". Ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε μάλιστα να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ για τα επιδόματα που έδωσε πριν τις εκλογές του 2019.

Η ουσία όμως δεν είναι το αν δόθηκαν τα χρήματα στους πυρόπληκτους το 2007 με βαλίτσες ή με σακούλες, αλλά το πώς δόθηκαν, ποια διαδικασία δηλαδή ακολουθήθηκε και το μπάχαλο που ακολούθησε με όσους ψευδώς πήγαν να πάρουν τις αποζημιώσεις. Γιατί όλοι θυμούνται πως το 2007 η τότε κυβέρνηση παρείχε αποζημιώσεις με μία μόνο υπεύθυνη δήλωση, με τις απαραίτητες διασταυρώσεις να γίνονται σε δεύτερο χρόνο, και με την όλη πρακτική να αποδεικνύεται αναποτελεσματική και να αναπτύσσεται πάνω στη λογική του "να κλείσουμε τα στόματα". Παράλληλα, άνθρωποι που δεν έχασαν καλλιέργειες ή σπίτια, έμειναν χωρίς ευρώ, κάτι που μας θυμίζει τα όσα έγιναν και στην Εύβοια.

Αυτή ήταν η εποποιία που περιέγραφε γλαφυρά ο κ. Λιβανός.

Και κόντρα στα όσα διατείνεται ο κ. Δούκας αλλά και ο κ. Γεωργιάδης, το βράδυ της Δευτέρας ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στο KONTRA και στην εκπομπή της Αν. Γιάμαλη, επί της ουσίας παραδέχθηκε πως η αποπομπή Λιβανού έλαβε χώρα καθώς συμμετείχε σε μια συζήτηση όπου ακούστηκαν, κυνισμοί, και όχι ψέματα.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως "ο κ. Λιβανός απεπέμφθη για ένα ζήτημα πολύ συγκεκριμένο, το οποίο ήταν λάθος ο χειρισμός και σας είπα πως ήταν απαράδεκτα τα όσα είπε ο κ. Δούκας. Ο πρωθυπουργός είχε την ευαισθησία να αποπέμψει τον κ. Λιβανό αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει η κ. Χριστοδουλοπούλου που λέει τερατώδη πράγματα, απείρως πιο τερατώδη, και δεν έχει αποπεμφεί".

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος ρωτά ξανά, "άρα δεν αποπέμφθει λόγω ψεύδους,αλλά λόγω αξιακού πλαισία", με τον κ. Καραγκούνη να απαντά, "προφανώς".


Να θυμίσουμε εδώ πως μετά την "ασύμμετρη απειλή" του Βύρωνα Πολύδωρα και μετά την τραγωδία της 24ης Αυγούστου του 2007 όταν και έχασαν τις ζωές τους 63 άνθρωποι και χιλιάδες στρέματα δάσους και καλλιεργειών απανθρωκώθηκαν, άρχισαν να καταβάλλονται τα ποσά των αποζημιώσεων με τραγικές όμως παραλείψεις από τις αρμόδιες αρχές.

Όλοι άλλωστε θυμόμαστε τις εικόνες στα τέλη Αυγούστου του 2007, όταν στις τράπεζες της Ηλείας γινόταν το αδιαχώρητο καθώς έσπευσαν πυρόπληκτοι για το επίδομα των 3.000 ευρώ, καθώς και τις πρώτες αποζημιώσεις για την οικοσκευή και τις ζημιές στα σπίτια, που ανέρχονταν σε 10.000 ευρώ. Τα βοηθήματα παρέχονταν με μια υπεύθυνη δήλωση, αρκεί να είχαν μαζί τους ταυτότητα ή άλλο έντυπο ταυτοπροσωπίας. Στη συνέχεια, 120 άτομα επέστρεψαν τα επιδόματα, καθώς όπως είπαν δεν γνώριζαν ότι δεν εδικαιούντο τα χρήματα και πως άκουσαν από την τηλεόραση για καταβολή χρημάτων. Ταυτόχρονα υποστήριξαν πως μπορεί να μην έχουν υποστεί ζημιές οι κατοικίες ή τυχόν χωράφια που κάποιοι μπορεί να είχαν, όμως η πλειοψηφία εργαζόταν σε αγροτικές εργασίες με αποτέλεσμα, να μείνουν άνεργοι μετά τις φωτιές. Ακολούθησαν δίκες έναντι όσων πράγματι εκμεταλλεύτηκαν την όλη ιστορία, αλλά και έναντι όσων επέστρεψαν άμεσα τα επιδόματα.

Χαρακτηριστικό είναι δε, πως ακόμη και σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, για το πού κατέληξαν δεκάδες από τα συνολικά 210 εκ. ευρώ, που είχαν συγκεντρωθεί μέσω του Ταμείου Μολυβιάτη. Για το πού κατέληξαν πολλά από τα αδιάθετα χρήματα, η Δικαιοσύνη ακόμη ψάχνει να βρει άκρη.

Εν κατακλείδι λοιπόν, η όλη ιστορία με τους κ.κ. Λιβανό και Δούκα έχει μια πολύ βαθιά ουσία. Ότι διακωμώδησαν εντελώς αμοραλιστικά και απροκάλυπτα τους πολίτες που διεκδίκησαν ή θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την καταστροφή που έχουν υποστεί, διαφημίζοντας υπερήφανα το πελατειακό Κράτος που έχει γερά ποδάρια στη κοινωνία μας. Είναι λογικό λοιπόν για έναν μέσο πολίτη να σκεφτεί πως όλο αυτό, είναι ζήτημα στρατηγικής κουλτούρας, και όχι "ατυχούς διατύπωσης".

Δείτε εικόνες από την "εποποιία" των αποζημιώσεων του 2007, όταν επιτήδειοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας έφτασαν στον Πύργο γιατί η Κυβέρνηση μοίραζε τριχίλιαρα: EUROKINISSI EUROKINISSI EUROKINISSI EUROKINISSI
"Ύβρις και ντροπή"

Για "κυνική ομολογία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην ανείπωτη τραγωδία που βιώσαμε στην Ηλεία με τις φονικές πυρκαγιές του 2007" έκανε λόγο ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.

"Τους ένοιαζε μόνο πως θα μπορέσουν ν’ αναστρέψουν το κλίμα για να ξανακυβερνήσουν, χωρίς κανένα σχέδιο αποκατάστασης και ανασυγκρότησης για τον Νομό" είπε.

"Τότε μας ξέχασαν, μας εγκατέλειψαν. Σήμερα, συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο. Αυτόν του εμπαιγμού, της πρόκλησης, της αλαζονείας και της αδιαφορίας. Να γνωρίζουν, όμως, ότι οι πολίτες της Ηλείας δεν ξεχνούν, έχουν μνήμη και κρίση και θα απαντήσουν στις προσβολές, τις ύβρεις, την αδιαφορία, την εγκατάλειψη και τον εμπαιγμό" πρόσθεσε ο ίδιος.
Χρήστος Δεμέτης-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες