«Βόμβα» για 400.000 ακίνητα -Γιατί τα χάνουν οι ιδιοκτήτες τους - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21, 2022

«Βόμβα» για 400.000 ακίνητα -Γιατί τα χάνουν οι ιδιοκτήτες τους


Ακίνητα: Στο Δημόσιο περνούν όλα όσα χαρακτηρίζονται «άγνωστου ιδιοκτήτη»Το πρόβλημα αφορά 111 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 23 στην Αττική.

Tα ΝΕΑ παρουσιάζουν σήμερα το χρονικό περιθώριο για όσους θέλουν να προλάβουν τα τετελεσμένα καθώς υπάρχει η δυνατότητα της δικαστικής προσφυγής, που όμως δεν οδηγεί σε επανάκτηση.
Εν τω μεταξύ, παγώνει για δύο χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και δίνεται έκπτωση φόρου για τις ανακαινίσεις.
Στελέχη της κτηματαγοράς προβλέπουν σημαντική αύξηση στην έκδοση νέων ιδιωτικών οικοδομικών αδειών τους επόμενους μήνες και όπως σημειώνουν η αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, αποτελεί πολύ βασικό σύμμαχο και κίνητρο για τον εκάστοτε κατασκευαστή – επενδυτή που επιθυμεί να επενδύσει στην ελληνική κτηματαγορά.
Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν:
Παράταση της αναστολής ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 που λήγει κανονικά το μέτρο. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στους κανόνες των συντελεστών ΦΠΑ που αποφάσισε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου το Εcofin δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να παρατείνει την αναστολή του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων για ακόμη δύο χρόνια και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2024. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εάν θα εφαρμόσει στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών μειωμένο συντελεστή 13% ή ακόμη και μηδενικό όπως ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Λουξεμβούργο).

Διατήρηση της έκπτωση φόρου για εργασίες επισκευής και ανακαίνισης ακινήτων. Το φορομπόνους εφαρμόζεται για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται έως 31 Δεκεμβρίου 2022 και εξοφλούνται με ηλεκτρονικό χρήμα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών για τα έτη 2020, 2021 και 2022 τα 16.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες