Στο 6,87% αυξήθηκαν οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ρωσίας - Τι δείχνουν τα CDS - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 26, 2022

Στο 6,87% αυξήθηκαν οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ρωσίας - Τι δείχνουν τα CDS


Στα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου 2015 έχουν επιστρέψει οι αποδόσεις των ρωσικών ομολόγων, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία και μετά τις υποβαθμίσεις της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P μείωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ρωσίας σε «BB+» από «BBB-» και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μειώσει επιπλέον την αξιολόγηση, όταν ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα των κυρώσεων. Η Ρωσία υποβαθμίσθηκε στο «Baa3» από τη Moody's και στο «BBB-» από τον οίκο Fitch. Η υποβάθμιση θα ήταν βαθύτερη εάν η χώρα δεν διέθετε δημόσιο χρέος μόλις στο 20% του ΑΕΠ και σχεδόν 650 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα.

Σήμερα η απόδοση του πενταετούς ρωσικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 12,6%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 12,1%. Η αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων, ήτοι ότι τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τα μακροπρόθεσμα, είναι ένδειξή σοβαρής έλλειψης επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Να σημειωθεί πως τα πενταετή CDS της Ρωσίας, ήτοι τα παράγωγα που «στοιχηματίζουν» στο χρεοστάσιο της χώρας διαμορφώνονται σήμερα στις 412,48 μονάδες. Αυτή η απόδοση ισοδυναμεί με πιθανότητες χρεοκοπίας ίσες με 6,87%.

Η αύξηση των ρωσικών CDS το τελευταίο διάστημα ήταν εκρηκτική. Ενδεικτικά, μόνον την τελευταία εβδομάδα τα CDS έχουν αυξηθεί κατά 72,77%, σε μηναία βάση έχουν αυξηθεί κατά 103,21% και σε ετήσια βάση κατά 384,25%.

Πάντως τις επόμενες εβδομάδες όλες οι προαναφερόμενες αποδόσεις ομολόγων και CDS αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες