ΗΠΑ: Αστραπή 768 χιλιομέτρων «σπάει» κάθε προηγούμενο ρεκόρ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 01, 2022

ΗΠΑ: Αστραπή 768 χιλιομέτρων «σπάει» κάθε προηγούμενο ρεκόρ


Αστραπή που εκτάθηκε σε απόσταση 768 χιλιομέτρων στις ΗΠΑ την 29η Απριλίου 2020 κατέχει πλέον το ρεκόρ αυτής με το μεγαλύτερο μήκος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ επικύρωσε ακόμη ένα ρεκόρ, αυτό της αστραπής με τη μεγαλύτερη διάρκεια: τη 18η Ιουνίου 2020, καθώς θύελλα έπληττε την Ουρουγουάη και τη βόρεια Αργεντινή, αστραπή είχε διαρκέσει 17,102 δευτερόλεπτα.
Το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε παρατηρηθεί στη βόρεια Αργεντινή την 4η Μαρτίου 2019, κατείχε αστραπή διάρκειας 16,73 δευτερολέπτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, οι ειδικοί του οποίου βασίζονται στους δορυφόρους για τις μετρήσεις τους.Satellite image of record extent of lightning flash over the southern United States on 29 April 2020World Meteorological Organization

Η αστραπή που έσπασε το ρεκόρ μήκους το 2020 εκτεινόταν οριζοντίως σε απόσταση 768 χιλιομέτρων στον ουρανό των νότιων ΗΠΑ (Τέξας, Λουιζιάνα, Μισισίπι). Η απόσταση αυτή είναι περίπου ίση με αυτή που χωρίζει για παράδειγμα το Λονδίνο (Βρετανία) από το Αμβούργο (Γερμανία).

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε αστραπή μήκους 709 χιλιομέτρων που αυλάκωσε τον ουρανό της νότιας Βραζιλίας την 31η Οκτωβρίου 2018.

Τα δύο νέα ρεκόρ καταγράφηκαν σε περιοχές όπου είναι συνηθισμένα τέτοια φαινόμενα στη βόρεια και στη νότια Αμερική, δηλαδή αντίστοιχα στις Μεγάλες Πεδιάδες και στη λεκάνη Λα Πλάτα.


«Ο κεραυνός είναι μεγάλος κίνδυνος και θρηνούμε πολλά θύματα κάθε χρόνο. Αυτά τα νέα ρεκόρ υπογραμμίζουν τις σοβαρές ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια που προκαλούν τα ηλεκτροφόρα σύννεφα που παράγουν αστραπές που ενίοτε διατρέχουν αξιοσημείωτες αποστάσεις», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο Πέτερι Τάαλας.

«Ακόμη πιο ακραίες τιμές»

Τα δεδομένα για τα νέα ρεκόρ που επικυρώθηκαν από τον ΠΜΟ, ο οποίος τηρεί το επίσημο αρχείο για τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα σε παγκόσμια κλίμακα, δημοσιεύονται στο Ενημερωτικό Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (Bulletin of the American Meteorological Society).


«Είναι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη πιο ακραίες τιμές, και θα μπορέσουμε αναμφίβολα να τις παρατηρήσουμε όταν οι τεχνικές εντοπισμού των αστραπών είναι ακόμη πιο εξελιγμένες», υπογραμμίζει ο Ράνταλ Σέρβενι, ειδικός του ΠΜΟ για τα ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον Ρον Χόλι, γνωστό ειδικό για τους κεραυνούς και μέλος της επιτροπής του ΠΜΟ για τα ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα, οι δύο αστραπές οι οποίες έσπασαν ρεκόρ «δεν ήταν μεμονωμένα φαινόμενα», αφού παράγονται κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Ο ίδιος προειδοποιεί πως «όταν ακούμε τη βροντή, πρέπει να προστατευόμαστε από τον κεραυνό».

Σύμφωνα με τον ΠΜΟ, τα μόνα ασφαλή σημεία είναι κτίρια με επαρκή διάσταση και ηλεκτρική εγκατάσταση και όχι για παράδειγμα μια παραλία ή μια στάση λεωφορείου. Είναι κανείς καλύτερα προστατευμένος στο εσωτερικό ενός κλειστού οχήματος με μεταλλική οροφή, αλλά όχι πάνω σε μοτοσικλέτα.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι αρχείων που συνδέονται με τις αστραπές.

Η πιο φονική αστραπή, που χτύπησε απευθείας ανθρώπους, καταγράφηκε το 1975 στη Ζιμπάμπουε, όταν 21 άνθρωποι χτυπήθηκαν από κεραυνό σε καλύβα όπου είχαν βρει καταφύγιο.

Το ρεκόρ θανάτων από «έμμεσο» χτύπημα είχε καταγραφεί το 1994, όταν 469 άνθρωποι πέθαναν στην Αίγυπτο εξαιτίας κεραυνού που χτύπησε χώρο αποθήκευσης καυσίμων προκαλώντας πυρκαγιά στην πόλη Ντρόνκα.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες