Συναγερμός σην Αυστραλία: Μαίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές - Απειλούνται κατοικημένες περιοχές - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2022

Συναγερμός σην Αυστραλία: Μαίνονται ανεξέλεγκτες πυρκαγιές - Απειλούνται κατοικημένες περιοχές


Σε συναγερμό είναι η Δυτική Αυστραλία καθώς μαίνονται ανεξέλεγκτες φωτιές και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες απειλούν κατοικημένες περιοχές.
Η περιφέρεια της Περθ, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, εξέδωσε προειδοποίηση μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς την Τρίτη που έχει ήδη απανθρακώσει κάπου χίλια στρέμματα με θάμνους.
Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων κάλεσαν τους κατοίκους που διατρέχουν κίνδυνο να φύγουν αμέσως «για να επιβιώσουν», καθώς υπάρχει «απειλή για ανθρώπινες ζωές και σπίτια».
Μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θερμοκρασία στην περιοχή της Περθ θα φθάσει τους 34° Κελσίου και ότι θα ανέβει ως ακόμη και τους 40° Κελσίου μέχρι το Σάββατο.
Οι αρχές φοβούνται ότι η φωτιά θα εξαπλωθεί σε κατοικημένες περιοχές εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.
Emergency bushfire warning for Western Australia
Ο συναγερμός και η προειδοποίηση που εκδόθηκε «παραμένει σε ισχύ εξαιτίας της έντασης του ανέμου (...) που συνεχίζει να ασκεί πίεση στις αντιπυρικές ζώνες», τόνισε το τοπικό υπουργείο Πυρκαγιών και Εκτάκτων Καταστάσεων.
Παράλληλα, δεύτερη πυρκαγιά σε εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση στο νοτιοδυτικό τμήμα της πολιτείας είχε «περιοριστεί αλλά δεν είχε ελεγχθεί» χθες Τρίτη το απόγευμα, σύμφωνα με τις αρχές.
Οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από περιοχές κοντά στη μικρή πόλη Κίραπ, περίπου 220 χιλιόμετρα νότια της Περθ, προειδοποιήθηκαν να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς οι συνθήκες είναι ακόμη «πολύ επικίνδυνες».

Η Δυτική Αυστραλία βιώνει καύσωνα-ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου. Το Περθ κατέγραψε πάνω από δέκα συναπτές ημέρες που ο υδράργυρος παρέμεινε πάνω από τους 40° Κελσίου.

Τον περασμένο μήνα, στην παραθαλάσσια πόλη Όνσλαου καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονιά της Αυστραλίας: ο υδράργυρος έδειξε 50,7° Κελσίου.

Πριν από έναν χρόνο, πυρκαγιά κατέστρεψε 86 σπίτια στα προάστια της Περθ και κατέκαψε 110.000 στρέμματα γης.
Emergency warning for fire near Ballarat

Οι πυρκαγιές πολλαπλασιάζονται σε όλη την υφήλιο και συνδέονται με διάφορα φαινόμενα που περίμεναν οι επιστήμονες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η άνοδος της θερμοκρασίας, το ότι οι καύσωνες γίνονται συχνότεροι και ότι οι βροχοπτώσεις μειώνονται κατά τόπους είναι ιδανικός συνδυασμός για την εκδήλωση πυρκαγιών.


«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αύξηση των θερμοκρασιών και η ξηρασία επιμήκυναν την περίοδο των πυρκαγιών και διπλασίασαν την επιφάνεια που διατρέχει κίνδυνο από τις πυρκαγιές», ανέφερε προσχέδιο έκθεσης ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα αντίτυπο του οποίου είχε περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου τον Ιούνιο του 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες