Κόλαφος το πόρισμα των ιατροδικαστών για το γηροκομείο - «κολαστήριο» στα Χανιά - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 10, 2022

Κόλαφος το πόρισμα των ιατροδικαστών για το γηροκομείο - «κολαστήριο» στα Χανιά


Σε ένα πόρισμα που ξεπερνά τις 300 σελίδες η επιστημονική ομάδα των ιατροδικαστών περιγράφει τα όσα ανατριχιαστικά διαπίστωσαν για τους θανάτους των 30 ηλικιωμένων στο Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά της Κρήτης. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν είναι «καταπέλτης» για τους κατηγορούμενους που έφταναν όπως δείχνει η δικογραφία, στο σημείο να αφήνουν νηστικούς να πεθάνουν από την ασιτία οι ηλικιωμένοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η επιστημονική επιτροπή έχει αναλύσει κάθε περίπτωση, παραθέτοντας τα στοιχεία τόσο από τον προσωπικό φάκελο υγείας του κάθε νεκρού ηλικιωμένου, σε αντιστοιχία με τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν από το γηροκομείο και δεν έγιναν ώστε να οδηγηθούν στο θάνατο οι φιλοξενούμενοι.

Υπάρχουν περιπτώσεις ηλικιωμένων που είχαν πολύ χαμηλό αιματοκρίτη, λόγω ασιτίας και παρόλα αυτά, δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν αργά και βασανιστικά στο θάνατο.
Επίσης εξετάστηκε από τους επιστήμονες περίπτωση ηλικιωμένου που εμφάνισε ξαφνικά μέσα στο Κέντρο Φροντίδας σχιζοφρένεια, όπως ισχυρίστηκαν οι υπεύθυνοι, με αποτέλεσμα να του χορηγούνται ισχυρά φάρμακα, τα οποία τον άφησαν χωρίς βούληση και αντίδραση.
Στο «μικροσκόπιο», όμως, των Αρχών έχει μπει και μια περίπτωση γυναίκας ηλικιωμένης που δεν ήθελε να μεταφερθεί στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας και όταν τελικά μετά από πίεση των υπευθύνων μεταφέρθηκε, άγνωστο πώς, κατάφεραν να γίνουν άτομα του γηροκομείου, πληρεξούσιοι της περιουσία της, η οποία πουλήθηκε σε κατασκευαστική εταιρεία για κτήρια Airbnb.

Μετά από εντολή του εισαγγελέα οι Αρχές Ασφαλείας στην Κρήτη άρχισαν προκαταρκτική έρευνα και συνολικά 37 άτομα που εργάζονταν στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων, θα έρθουν αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη, ενώ επτά άτομα συνελήφθησαν.
Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι έφταναν στο σημείο να μη δίνουν τροφή στους ηλικιωμένους και να τους αφήνουν νηστικούς ενώ στους ηλικιωμένους που δεν μπορούσαν να εξυπηρετούνται, τους έδιναν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την τροφή τους με αποτέλεσμα πολλές φορές να φτάνουν μέχρι και τον πνιγμό. Επίσης, έπλεναν τα ρούχα των ηλικιωμένων σπανία και απουσίαζε σχεδόν καθημερινά η φροντίδα σε θέματα υγιεινής και καθαριότητας.
Έδεναν για ώρες τους ηλικιωμένους με ιμάντες σε κρεβάτια και αναπηρικά αμαξίδια

Το πιο ανατριχιαστικό, όμως, είναι ότι αρκετά συχνά χρησιμοποιούσαν την μέθοδο της μηχανικής καθήληωσης στους ηλικιωμένους που σημαίνει ότι ολόκληρα εικοσιτετράωρα ηλικιωμένοι έμεναν δεμένοι με ιμάντες είτε στα αναπηρικά αμαξίδια είτε στα κρεβάτια τους.

Επίσης τους χορηγούσαν ισχυρά ηρεμιστικά, με αποτέλεσμα τα θύματα Να είναι μονίμως σε λήθαργο και να χάνουν έτσι κάθε επαφή με το περιβάλλον τους. Και μέσα σε όλα αυτά τα εφιαλτικά, θα πρέπει να προσθέσει κανείς τις μαρτυρίες ότι ηλικιωμένοι έπεφταν θύματα βίας σωματικής από τους υπαλλήλους της δομής.
Τα ψεύτικα πιστοποποιητικά θανάτου που εξέδιδε το κύκλωμα

Από την έρευνα της Αστυνομίας προέκυψε ότι γιατρός που συνεργαζόταν με την συγκεκριμένη δομή έδινε ψεύτικα πιστοποιητικά θανάτου, αναφέροντας ψευδώς ότι ο ηλικιωμένος είχε πεθάνει λόγο ανακοπής καρδιάς, ενώ η πραγματικότητα ήταν άλλη και δεν αποκλείεται ο θανατός να είχε προέλθει από το βασανισμό ή από την μη σωστή παροχή των φαρμάκων στον ηλικιωμένο.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα δρούσε για περίπου 12 χρόνια ενώ είχε συνταγογραφήσει παράνομα φάρμακα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Αστυνομία των Χανίων έκανε έφοδο στα σπίτια των συλληφθέντων και μάλιστα στο σπίτι μίας από τους κατηγορούμενους εντόπισε περίπου 16.000 ευρώ αλλά και χρυσές βέρες που δεν αποκλείουν οι αστυνομικοί να ανήκαν σε κάποιους ηλικιωμένους. Επίσης σε σπίτι άλλης κατηγορουμένης βρέθηκαν περίπου 70.000 ευρώ.

Μίνα Καραμήτρου - CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες