Ελλάδα-Τουρκία: Διερευνητικές για να ... περνάει η ώρα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21, 2022

Ελλάδα-Τουρκία: Διερευνητικές για να ... περνάει η ώρα


Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα ο 64ος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Yπουργείου Εξωτερικών και σήμερα Δευτέρα θα βρεθούν οι αρμόδιοι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάς και Τουρκίας υποτίθεται για θέματα προώθησης του διαλόγου στην θετική ατζέντα στον οικονομικό και στον εμπορικό τομέα.

Έχουν κάποιο νόημα οι συνεχείς επαφές όταν η Τουρκία επιμένει να θέτει ζητήματα που ξεπερνούν τα όρια του παραλόγου; Προφανώς και δεν έχουν κανένα νόημα. Γίνονται απλώς για να γίνουν και επειδή οι Τούρκοι επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν σε ένα βρώμικο blame game και κάποια στιγμή να μας χρεώσουν την υπαιτιότητα στην μη εξεύρεση λύσης.

Την στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση την έχει περιγράψει πολύ σωστά ο Νίκος Δένδιας. O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε διαδικτυακή του παρέμβαση σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης και το Wilfried Martens Center For European Studies σχετικά με το Μέλλον της Ευρώπης, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, επισημαίνοντας ότι «η Άγκυρα προωθεί μια τελείως διαφορετική, αποκλίνουσα ατζέντα, μια νεο – οθωμανική ατζέντα, προσπαθεί να μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε μια ζώνη επιρροής. Δυστυχώς με αυτές τις ενέργειες η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Όχι γεωγραφικά, αλλά από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξιών και η ενταξιακή της διαδικασία, την οποία η Ελλάδα με γενναιότητα υποστήριξε έχει ουσιαστικά τελματώσει».

Οι Τούρκοι δηλαδή δεν απομακρύνονται μόνο από το ΝΑΤΟ, αλλά απομακρύνονται και από την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός κι αν ισχύει αυτό που εκτιμούν αρκετοί ότι τελικά δεν επιθυμούν ούτε αυτό, ούτε την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Προφανώς πίσω από τα συνεχή «πυροτεχνήματα» της Τουρκίας υπάρχει μια στρατηγική «χτισίματος» μιας νομικής θέσης, που θα δικαιολογούσε στο μέλλον μια κάποια προσφυγή σε διαιτησία. Οι Τούρκοι κάνουν το λάθος να πιστεύουν πως ότι πέφτει το τραπέζι των διερευνητικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως νομικό επιχείρημα.

Αυτό εννοεί ο Δένδιας όταν λέει ότι έχουν μείνει στην εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή...











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες