Εντοπίστηκε στην Ιταλία σκουλήκι που κυνηγάει σαλιγκάρια και αναπαράγεται χωρίς σεξ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 15, 2022

Εντοπίστηκε στην Ιταλία σκουλήκι που κυνηγάει σαλιγκάρια και αναπαράγεται χωρίς σεξ

Ο Πιέρ Γκρος, καθηγητής λατινικής γλώσσας και πολιτισμού στο Université de Provence, 'συνέλαβε' το Humbertium covidum.  PIERRE GROS

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα έκανε γνωστή την ύπαρξη νέου είδους 'σφυροκέφαλου πλατυέλμινθα' που δεν ζούσε στην Ευρώπη, αλλά ήλθε εδώ από ανθρώπους. Κυνηγάει σαλιγκάρια και αναπαράγεται χωρίς σύντροφο.
Eπιστήμονες ανακάλυψαν στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία ένα 'εξωγήινο είδος σφυροκέφαλου πλατυέλμινθα, που μοιάζει με μίνι βασιλική κόμπρα', να κυνηγά σαλιγκάρια. Είναι το ένα από τα δυο είδη που περιγράφηκαν πρόσφατα, σε χώρες στις οποίες οι ερευνητές πιστεύουν πως εισήχθησαν από τον άνθρωπο -δεν ανήκουν στην εγγενή εμβέλεια τους, που είναι οι θερμές περιοχές της Ασίας.

Και πώς έφτασαν στην Ευρώπη; Οι σφυροκέφαλοι πλατύσκωληκες συχνά μεταφέρονται, κατά λάθος, σε όλο τον κόσμο από τον άνθρωπο μέσω του εμπορίου φυτών.
Οι ερευνητές έδωσαν σε αυτό το πλάσμα το όνομα Humbertium covidum, με το covidum να είναι φόρος τιμής "στα πολυάριθμα θύματα της πανδημίας". Έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι η μελέτη των 55 σελίδων γράφτηκε εν μέσω lockdown.

"Οι περισσότεροι ήμασταν στο σπίτι, χωρίς δυνατότητα επιτόπιας αποστολής και με το εργαστήριο κλειστό. Έπεισα τους συναδέλφους μου να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες που είχαμε για αυτά τα επίπεδα σκουλήκια, να κάνουμε αναλύσεις στον υπολογιστή και τελικά, να γράψουμε τη μεγάλη, σε έκταση, μελέτη" εξήγησε σε ανακοίνωση Τύπου ο επικεφαλής συγγραφέας, Ζαν Λου Ζαστίν, καθηγητής στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού.

Η μελέτη αναφέρει πως τα επίπεδα σκουλήκια μπορούν να αναπαραχθούν ασεξουαλικά. Δηλαδή γεννούν απογόνους, χωρίς να χρειάζονται σύντροφο και έτσι μπορούν εύκολα να καθιερώνονται ως χωροκατακτητικά είδη -δηλαδή οργανισμοί που προκαλούν οικολογική ή οικονομική ζημιά σε περιβάλλον, στο οποίο δεν είναι αυτόχθονα, όπως αναφέρει το Live Science.

Οι μελετητές διευκρίνισαν πως το μικρό τους μέγεθος (3 εκατοστά, ενώ ο μέσος όρος μήκους των σφυροκέφαλων επίπεδων σκουληκιών είναι 40 εκατοστά), ενδεχομένως να είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο είδος είχε αγνοηθεί έως τώρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες