Ρωσία: Προειδοποιήσεις για "αυτοκαταστροφή" της Ουκρανίας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Φεβρουαρίου 01, 2022

Ρωσία: Προειδοποιήσεις για "αυτοκαταστροφή" της Ουκρανίας


Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρώσος διπλωμάτης Vasily Nebenzya ισχυρίστηκε ότι η παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ από την Ουκρανία θα μπορούσε να καταλήξει με τον "χειρότερο τρόπο".
Η Ουκρανία θα είναι υπεύθυνη για τη δική της καταστροφή, εάν υπονομεύσει τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, προειδοποίησε υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, Vasily Nebenzya, σε συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ένταση.

Η προειδοποίηση από τον Nebenzya ήρθε σε μια ημέρα συνεχιζόμενης διπλωματίας υψηλού επιπέδου με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι έλαβε απάντηση από τη Μόσχα σε έγγραφο που της παρέδωσαν οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, το οποίο περιγράφει επισήμως τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν το περιεχόμενο της ρωσικής επιστολής, λέγοντας ότι δεν θα "διαπραγματευθούν δημόσια".

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα ότι η Ρωσία, αντί για απάντηση, έστειλε επακόλουθες ερωτήσεις και ότι η Μόσχα εξακολουθεί να εργάζεται για μια πραγματική απάντηση.
Συνομιλία Μπλίνκεν με Λαβρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόνι Μπλίνκεν και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται να συνομιλήσουν σήμερα μετά τη ρωσική επιστολή και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εν τω μεταξύ, χθες (31/01) ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με τον Εμανουέλ Μακρόν στη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ρώσου και Γάλλου ηγέτη από την Παρασκευή.

"Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές μέσω τηλεφώνου και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συναντηθούν προσωπικά", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Δευτέρας δεν έκανε τίποτα για να μειώσει το μεγάλο χάσμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αλλά παρείχε μια δοκιμή διπλωματικής ισχύος στην παγκόσμια σκηνή.

Ο Vasily Nebenzya ξεκίνησε τη συνάντηση χλευάζοντας τους ισχυρισμούς της Δύσης για σχεδιαζόμενη ρωσική επίθεση ως «υστερικούς» και κατηγόρησε την Ουκρανία για μη τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ του 2014 και του 2015, οι οποίες υποτίθεται ότι έδιναν τέλος στη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στο τις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.

Ο ίδιος κατηγόρησε επίσης τα δυτικά έθνη ότι "εξοπλίζουν ενεργά την Ουκρανία γεμάτη όπλα", τα οποία, όπως είπε, θα χρησιμοποιούνταν εναντίον αμάχων στα ανατολικά της χώρας και "παραβιάζουν τις συμφωνίες του Μινσκ".
"Παραβίαση των συμφωνιών από την Ουκρανία μπορεί να καταλήξει με τον χειρότερο τρόπο"

"Εάν οι δυτικοί μας εταίροι πιέσουν το Κίεβο να σαμποτάρει τις συμφωνίες του Μινσκ, κάτι που η Ουκρανία... κάνει πρόθυμα, τότε αυτό μπορεί να καταλήξει με τον χειρότερο τρόπο", είπε ο Nebenzya. "Και όχι επειδή κάποιος το κατέστρεψε, αλλά επειδή θα αυτοκαταστραφεί και η Ρωσία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό".

Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει έκτακτη συζήτηση για την Ουκρανία ως μέρος μιας διπλωματικής εκστρατείας για να αποκρούσουν αυτό που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της λένε ότι είναι μια προγραμματισμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες που υποστηρίζουν τον Πούτιν θα στοχοποιηθούν εάν πραγματοποιηθεί επίθεση.

Η Ρωσία είχε προσπαθήσει να σταματήσει μια συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Ουκρανία μέχρι να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου την Τρίτη. Αλλά μόνο η Κίνα υποστήριξε την αντίθεσή της, με την Γκαμπόν, την Ινδία και την Κένυα να απέχουν, αφήνοντας τις ΗΠΑ με περισσότερες από τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για να προχωρήσουν σε ανοιχτή συνεδρίαση για την κρίση.

Στις παρατηρήσεις της, η απεσταλμένη των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε ότι ακόμη και όταν το θέμα συζητούνταν στη Νέα Υόρκη, η Ρωσία συνέχισε να προσθέτει στους περισσότερους από 100.000 στρατιώτες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας και εντός των ημερών θα είχε 30.000 εντός της Λευκορωσίας. μόνος.

"Η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει περισσότερα από 2.000 σιδηροδρομικά βαγόνια για να μετακινήσει στρατεύματα και όπλα από όλη τη Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα", δήλωσε ο Thomas-Greenfield.
"Πάνω από 110.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας"

"Έχει μετακινήσει επίσης σχεδόν 5.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, με βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, ειδικές δυνάμεις και αντιαεροπορικές μπαταρίες. Έχουμε δει στοιχεία ότι η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει αυτή τη στρατιωτική παρουσία σε περισσότερους από 30.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας, λιγότερο από δύο ώρες βόρεια του Κιέβου, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου".

Μιλώντας προς το τέλος της συνόδου, ο Ουκρανός απεσταλμένος, Sergiy Kyslytsya, περιέγραψε τη ρωσική συσσώρευση στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού γύρω από τα σύνορα της χώρας του και δεν απηχούσε τα παράπονα του Προέδρου Volodymyr Zelenskiy ότι η Δύση μεγαλοποίησε την απειλή.

Ο Kyslytsya ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 112.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρωμένοι γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία, ενώ άλλοι 18.000 έχουν αναπτυχθεί στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της χώρας.

Επεσήμανε την πολυπλοκότητα των όπλων που συγκεντρώνονται στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Iskander, των αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir και των προηγμένων μαχητών Sukhoi-35.

Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία ενισχύει τις παραστρατιωτικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, τις οποίες υπολόγισε σε 35.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 3.000 Ρώσων στρατιωτών "σε θέσεις διοίκησης και σε άλλες κρίσιμες θέσεις μάχης".

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες