Το ύπουλο σχέδιο Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 18, 2022

Το ύπουλο σχέδιο Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης


Με την ρητορική της Τουρκίας να έχει φτάσει στα άκρα του παραλογισμού, την ερχόμενη εβδομάδα (εκτός απροόπτου) θα ξεκινήσει ο 64ος γύρος των διερευνητικών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα – Προφανώς και ο πήχης των προσδοκιών είναι πλέον πολύ χαμηλός αφού οι Τούρκοι έχουν επιλέξει άλλη στρατηγική θέτοντας στο δημόσιο διάλογο παράλογα ζητήματα εκτός διπλωματικής ατζέντας

Την αντίδραση και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των τουρκικών προκλήσεων την περιέγραψε με απόλυτη σαφήνεια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόσο με το διάβημα διαμαρτυρίας το οποίο απέστειλε όσο και με την αποστομωτική απάντηση που έστειλε στον «τριτοτέταρτο» διπλωμάτη – πρεσβευτή της Τουρκίας στο Όσλο.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και η απάντησή του έχει ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μη γίνουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως «όλα αξιολογούνται», αλλά και πως «δεν έχει αλλάξει κάτι προς στιγμή». Σημείωσε πως ως χώρα είμαστε πάντα υπέρ της επικοινωνίας και του διαλόγου, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητη η όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας και όσα ανυπόστατα διατυπώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι. Αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Άγκυρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως όλες οι προκλήσεις απαντώνται αμέσως όπως έκανε ο υπουργός εξωτερικών στη Νορβηγία και όπως κάνουν οι Έλληνες διπλωμάτες σε όλα τα διεθνή φόρα. Προφανώς η Ελλάδα δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να πέσει στην «παγίδα» των Τούρκων και να ακυρώσει με δική της υπαιτιότητα τις διερευνητικές επαφές και τον 64ο γύρο που είναι προγραμματισμένος για τις 22 Φεβρουαρίου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η «αναβάθμιση» της τουρκικής προκλητικότητας έγκειται σε ό,τι έχει να κάνει με το ότι απροκάλυπτα πλέον συνδέεται το σύνθημα της αποστρατιωτικοποίησης με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει καταδικαστεί και από την Ε.Ε. και από τις ΗΠΑ οι γείτονες συνεχίζουν να φωνασκούν επί των συγκεκριμένων αιτιάσεων που έχουν να κάνουν συνολικά με την συνθήκη της Λωζάννης. Μια συνθήκη την οποία οι Τούρκοι έχουν κάνει κουρελόχαρτο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει πουθενά στις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων η αίρεση της αποστρατιωτικοποίησης για την κυριαρχία, επιμένουν νομικίστικα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πονηρή «διεθνοποίηση» της αποστρατιωτικοποίησης και η συνθήκη της Λωζάννης

Που εδράζεται η εμμονή των Τούρκων; Πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει και θα δεχθεί αποστρατιωτικοποίηση; Προφανέστατα δεν πιστεύουν κάτι τέτοιο. Το νέο level της τουρκικής ρητορικής στοχεύει στην «διεθνοποίηση» των αιτιάσεών τους, όχι όμως για να προχωρήσουν σε απόβαση επί ελληνικών νησιών όπως εκτιμούν αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές. Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα αφήσει ποτέ ανοχύρωτα τα ελληνικά νησιά. Συνεπώς δεν είναι αυτός ο στόχος του Ταγίπ Ερντογάν. Και για να τελειώνουμε, όλοι γνωρίζουν ότι η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας μπαίνει πάνω από κάθε συνθήκη. Στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ γίνεται σαφές ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα μιας χώρας είναι υπέρτερο κάθε άλλης συνθήκης.

Δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

1ον. Με δούρειο ίππο την αποστρατιωτικοποίηση ο Ερντογάν επιχειρεί να υποχρεώσει την Ελλάδα να δεχτεί άλλες τουρκικές θέσεις, όπως είναι τα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Να υποκύψουμε δηλαδή στις υπόλοιπους τουρκικούς ισχυρισμούς και να δεχτούμε ότι τα χωρικά μας ύδατα είναι περιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια και ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

2ον. Να ανοίξει το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, κάτι το οποίο προσπαθεί ο Ερντογάν από το 2017. Θυμίζουμε ότι το είχε θέσει και κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Τότε βέβαια είχε πέσει σε τοίχο και είχε πάρει τις πρέπουσες απαντήσεις από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σήμερα λοιπόν ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να επαναφέρει την αναθεώρηση της Λωζάνης με την αιτιολογία ότι η Ελλάδα την καταπατά.

Και στις δυο περιπτώσεις γίνεται αντιληπτό ότι οι τουρκικοί τακτικισμοί είναι αναχρονιστικοί και ξεπερασμένοι. Εδώ έρχεται να επιβεβαιωθεί πλήρως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που δήλωσε ότι επιτέλους η Τουρκία πρέπει να έρθει στον 21ο αιώνα.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες