Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 19, 2022

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης


Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τις καταγγελίες των φοιτητών/τριών για σεξουαλική παρενόχληση και αλλά αδικήματα από καθηγητή σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διατάχθηκε χθες, Παρασκευή.

Η καταγγελία της Οργάνωσης Νεολαίας Φylis AUTh:

«Πρόσφατα μας γνωστοποιήθηκαν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και παρεμβατικότητα που αφορά καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο εν λόγω καθηγητής έχει την φήμη του «παιδεραστή» στους φοιτητικούς κύκλους του πανεπιστημίου, και πλησιάζει στα δήθεν φιλικά φοιτήτριες, περιεργαζοντας «πεινασμένα» (όπως αναφέρουν οι καταγγέλλουσες) τα σώματα τους και ενίοτε τις αγγίζει σε προσωπικά σημεία του σώματος τους. Υπάρχουν ήδη 3 μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες προσεγγίζει τις καταγγέλουσες μέσω των social media, όπως το facebook, και στέλνει σε αυτές παρεμβατικά προσωπικά μηνύματα. Έπειτα προβαίνει σε υποσχέσεις για επαγγελματικές ευκαιρίες και σε απειλές πως, εφόσον δεν δεχτούν την προσφορά του, θα δυσκολευτούν να ανελιχθούν επαγγελματικά ή δεν θα μπορέσουν καν να εργαστούν. Αφού λοιπόν τις πιέζει να δεχτούν να βρεθούν μαζί του, την ώρα της συνάντησης, τους μιλάει χυδαία, ζητάει να βγάλουν φωτογραφίες μαζί «κολλητά», τις αγγίζει και προσπαθεί να τις φιλήσει.



Ο ίδιος καθηγητής στα πλαίσια ενός μαθήματος του τμήματος, φρόντισε να σηκώσει φοιτήτρια και δημοσίως αναφέρθηκε στο στήθος της ως «τα κουμπιά της», τα οποία ήθελε και να χρησιμοποιήσει για την παρουσίαση μιας άσκησης. Μετά από ένσταση της ίδιας της φοιτήτριας, ο ίδιος γέλασε και συνέχισε κανονικά την άσκηση, στο τέλος της οποίας, αγκάλιασε την φοιτήτρια με τρόπο που σηκώθηκε η φούστα της, αποκαλύπτοντας (προφανώς επίτηδες) συγκεκριμένα σημεία του σώματός της. Στην σχολή επίσης φημολογείται ότι παρόμοια παρενοχλητική συμπεριφορά με τις καταγγέλουσες έχουν βιώσει και καθηγήτριες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του, δημοσίευσε ένα έργο γεμάτο σεξιστική ρητορική, το οποίο αναπαράγει την κουλτούρα βιασμού, και υπάρχει δημοσιευμένο ακόμα και σήμερα. Ο καθηγητής, δεδομένου ότι είναι υψηλά ιστάμενος, είναι προστατευμένος από τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες έχουν φροντίσει να συγκαλύψουν το ζήτημα όταν αυτό βγήκε στην δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας δεν εξετάζει καταγγελίες και -κάτι που δε μας εκπλήσσει- τις βάζει στο αρχείο.

Το καθεστώς πλήρους συγκάλυψης που έχουμε δει και βλέπουμε ακόμα να επικρατεί σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια, θρέφεται από τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται ανάμεσα στο καθηγητικό προσωπικό και στην φοιτητική κοινότητα και επιβιώνει μέσω της ανοχής των πανεπιστημιακών αρχών. Είμαστε εδώ, όλα μαζί στον αγώνα κατά του σεξισμού και της παρενόχλησης, για να στηρίξουμε τις καταγγέλλουσες. Κανένα μόνο!»

Ο κοσμήτορας Νίκος Ζαχαριάς
Άμεση, παραδειγματική και σε βάθος διαλεύκανση της υπόθεσης για τις «καταγγελίες περί παρενόχλησης φοιτητριών και φοιτητών του Πανεπιστημίου μου από συνάδερφο Τμήματος της πόλης του Ναυπλίου», ζητά με δήλωσή του ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς.


Μετά την δημοσιοποίηση των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις δηλώσεις που έγιναν χθες από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιο Κατσή και τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, δήλωσε στην eleftheriaonline:

“Εκφράζω την λύπη μου για τις καταγγελίες περί παρενόχλησης φοιτητριών και φοιτητών του Πανεπιστημίου μου από συνάδερφο Τμήματος της πόλης του Ναυπλίου, και εκφράζω την απορία μου γιατί δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση στην χθεσινή (17/2) Συνεδρίαση της Συγκλήτου. Εκτιμώ ότι πιθανά έγινε εκ παραδρομής, αλλά ως Κοσμήτορας και μέλος της Συγκλήτου αναμένω άμεσες και εντός της ημέρας ενέργειες από την Διοίκηση του Ιδρύματος. Παράλληλα εκφράζω την στεναχώρια μου για τον σκανδαλισμό των συμπολιτών μας που μας εμπιστεύονται τους οικείους τους για τις σπουδές τους και είμαι σίγουρος ότι η διαλεύκανση θα είναι άμεση, παραδειγματική και σε βάθος”.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλη έκταση και αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Να σημειωθεί ότι από κύκλους που γνωρίζουν τον καθηγητή εκφράζεται και η άποψη ότι πρόκειται για σκευωρία και πως ο ίδιος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους φοιτητές και ότι μέχρι σήμερα κανένας φοιτητής δεν έχει παραπονεθεί στη Σύγκλητο για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Η Αντιπρύτανης Σοφία Ζυγά


Με επιστολή της προς διαφόρους αποδεκτές, μεταξύ των οποίων και προς την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως, η καθηγήτρια Σοφία Ζυγά Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρει:

«Σε συνέχεια του παρόντος (σ.σ. προφανώς καταγγελίας των συμβάντων) ηλεκτρονικού μηνύματος που έλαβα, καθώς και των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, ως Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ζητώ την άμεση διερεύνηση όσων καταγγέλλονται όπως ο Νόμος, ο Εσωτερικός Κανονισμός και ο Κώδικας Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής ορίζουν.

Ως καθηγήτρια, γυναίκα και μάνα θεωρώ ότι, αν έχουν συμβεί τέτοιες συμπεριφορές, είναι τουλάχιστον απαράδεκτες, καταδικαστέες και μη αποδεκτές σε κάθε εργασιακό χώρο, πολύ περισσότερο στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας.

Οφείλουμε όλοι και όλες μας πρωτίστως ως εκπαιδευτικοί να φροντίζουμε και να μεριμνούμε για την ποιότητα των σπουδών και την ασφάλεια των φοιτητών και των φοιτητριών μας στο πλαίσιο της απόλυτης ακαδημαϊκής ελευθερίας και έκφρασης.

Με εκτίμηση,
Καθηγήτρια Σοφία Ζυγά
Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου»
Ενδιαφέρον θα έχει και η θέση που θα κρατήσουν οι καθηγητές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσουόπου στο οποίο αναφέρονται οι καταγγελίες των φοιτητών και η οποία θα παίξει βασικό ρόλο στην διαλεύκανση της υπόθεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες