Οι επιπτώσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 25, 2022

Οι επιπτώσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία


Τα τύμπανα του πολέμου ήχησαν το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τη χειρότερη γεωπολιτική απειλή από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962, με τις πιθανές οικονομικές, χρηματοοικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη να εκδηλώνονται τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.


Αρχικά, σε διάστημα μεταξύ 1-2 μηνών, αναμένεται σημαντική μείωση της διάθεσης για ρίσκου στις αγορές, εν μέσω ασυνήθιστης αβεβαιότητας, που θα δώσει τη θέση της σε μία ανάκαμψη μόλις το τοπίο ξεκαθαρίσει.

Οι επιχειρήσεις θα δεχτούν επίσης προσωρινό πλήγμα για την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη.


Ιδιαίτερα σημαντική είναι η περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους, η εκτίναξη στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και του πληθωρισμού.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ελλάδα

Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τρεις μεγάλες προκλήσεις:

Η πρώτη αφορά στην προστασία της ασφάλειας των δεκάδων χιλιάδων ομοεθνών μας που βρίσκονται στην Ανατολική Ουκρανία, μια ανάσα από τη ζώνη κινδύνου.

Η δεύτερη αφορά στην αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ενέργειας, αλλά και των τροφίμων, δεδομένου ότι η Ουκρανία αποτελεί τον τέταρτο σε όγκο προμηθευτή τροφίμων της Ευρώπης.

Τέλος, η Ελλάδα θα πρέπει να λύσει το δύσκολο παζλ του συγκερασμού των υποχρεώσεών της, που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη διατήρησης αλώβητων των σχέσεών της με τη Μόσχα.

 Το τελευταίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν ληφθεί υπόψη η παράμετρος της προσπάθειας αξιοποίησης της κατάστασης από την Τουρκία, για μερική αποκατάσταση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ.

Το χρονικό εύρος και το επιχειρησιακό βάθος μιας πολεμικής σύρραξής αναμένεται να καθορίσουν και το μέγεθος των επιπτώσεων στην ενεργειακή κρίση.

Από τη στιγμή που το σενάριο της πολεμικής εμπλοκής έπαψε να αποτελεί σενάριο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε διπλή κρίση οικονομίας και πληθωρισμού.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αποδυναμώσουν την οικονομία της με τον καιρό, όμως οι επιπτώσεις για τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο θα είναι πολύ περιορισμένες και οι αγορές θα επιστρέψουν στην κανονικότητα έπειτα από λίγο.

45 επιχειρήσεις

Σήμερα στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο  Κίεβο, δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, που συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε Οδησσό, Κίεβο, Χάρκοβο και Λβιβ.

Δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων κ λαχανικών, επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία (εκτιμάται ότι 40.000 ουκρανοί ναυτικοί απασχολούνται σε πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας, ωστόσο, δεν υφίστανται, μέχρι στιγμής, περισσότερο συγκεκριμένα στοιχεία) παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού και εστίασης.

Υπάρχει μία, μεσαίου μεγέθους για τα ουκρανικά δεδομένα, κατασκευαστική εταιρεία, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια. Εξακολουθεί, επίσης, να δραστηριοποιείται η Τράπεζα Πειραιώς με πολύ μικρή παρουσία μέσω της θυγατρικής της JSC Piraeus Bank ICB.

Πρόκειται για ένα μικρό πιστωτικό ίδρυμα με 15 υποκαταστήματα, το ενεργητικό της οποίας διαμορφώνεται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,12% των αντίστοιχων μεγεθών του ομίλου (80 δισ. ευρώ). Ως προς τα κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε μόλις 20 εκατ. ευρώ σε σύνολο 5 δισ. ευρώ του συστημικού ομίλου. Το πιστωτικό ίδρυμα απασχολεί 300 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 3 είναι Έλληνες.

Ειδικότερα, μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ουκρανική αγορά συγκαταλέγονται επίσης οι:  Coca Cola HBC, Ήφαιστος, Alumil, Etem, Profilco, η υαλουργία HGI (πρώην Yioula), Chipita, η οποία εξαγοράστηκε από τη Mondelez International., Printec, Neokem, Ukravtomatika κ.α.

«Μοχλεύοντας τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από προηγούμενες κρίσεις έχουμε ετοιμάσει πολλά και διαφορετικά σενάρια βάσει των οποίων θα κινηθούμε ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων», σημείωσε ο CEO της Coca Cola HBC, Ζόραν Μπογκντάνοβιτς, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές στον απόηχο των ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το 2021 η εισηγμένη.

Οι εμπορικές σχέσεις

Την ίδια ώρα με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν την πολεμική σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας οι έλληνες εξαγωγείς.

Αν και οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων προς τις δύο χώρες καταλαμβάνουν πολύ χαμηλό μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές της χώρας μας, οι δύο αγορές εξακολουθούν να παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουκρανία, οι ελληνικές εξαγωγές προς την ουκρανική αγορά άγγιξαν τα 193,7 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας πτώση 8,1% σε σχέση με το 2019 με βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα τα πετρελαιοειδή, τα χημικά, τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται μόλις στην 30ή θέση των σημαντικότερων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, ανήλθαν σε 338,6 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις ουκρανικές εισαγωγές, διαμορφώθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τις ελληνικές εξαγωγές καθώς το 2020 έφτασαν τα 179 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 διαμορφώθηκαν σε 198,4 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα εξάγει κυρίως λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, φρούτα όπως βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα κ.ά., λιπάσματα, άσφαλτο, κ.ά., ενώ εισάγει από την Ουκρανία κυρίως κουκιά σόγιας, σιτάρι, σιμιγδάλι, λάδια ηλιοτρόπιου κ.ά.

Ακόμα χαμηλότερα στη λίστα των σημαντικών αγορών βρίσκεται η Ρωσία, που κατατάσσεται στην 41η θέση, με εξαγωγές 206,6 εκατ. ευρώ το 2021 από 161,39 εκατ. το 2020.

Σε αναμονή οι ξενοδόχοι

Το Ουκρανικό προστίθεται στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει φέτος ο τουρισμός, καταδεικνύοντας την ευαισθησία της «βαριάς» βιομηχανίας σε εξωγενείς παράγοντες.

Πέρσι, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία ξεπέρασαν τα 115 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 είχαν ξεπεράσει τα 433 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην Ουκρανία, ο αριθμός των ουκρανών τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, έβαινε σταθερά αυξανόμενος κατά την τελευταία τριετία πριν την πανδημία.

Ειδικότερα, από τους 232.064 τουρίστες του 2017, περάσαμε στους 262.795 το 2018 (αύξηση 12,9%), για να φθάσουμε στους 447.124 τουρίστες το 2019 (αύξηση 70,6% και υπερδιπλασιασμός μέσα σε δύο χρόνια).

Το 2020 ο αριθμός των τουριστών από την Ουκρανία μειώθηκε στα 19.074 άτομα, κάτι που εξηγείται από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που ίσχυσαν για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

Το 2019 επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική 50.000 ουκρανοί τουρίστες, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα τόσο με πτήσεις, όσο και οδικώς. Την ίδια χρονιά η Χαλκιδική υποδέχτηκε 75.000 ρώσους τουρίστες.

Δεν είναι όμως μόνο οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας που προβληματίζουν τους ανθρώπους του τουρισμού.

Σημαντικό κομμάτι στην τουριστική αγορά είναι η ψυχολογία και δεδομένου ότι αυτή την εποχή ξεκινούν οι κρατήσεις για το καλοκαίρι, πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια και την έκταση του πολέμου.

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ

«Η ουκρανική κρίση δημιουργεί ανησυχίες στην ελληνική αγορά»

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία σίγουρα δημιουργεί ανησυχίες στην ελληνική αγορά για ακρίβεια διαρκείας στα καύσιμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ανησυχία επάρκειας καυσίμων και ελλείψεων σε βασικά αγαθά και άλλα καταναλωτικά είδη. Το μείζον θέμα είναι βεβαίως ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας ασφάλειας, που προέρχεται από μονομερείς ενέργειες μιας ισχυρής χώρας. Εξίσου μείζονα θέματα είναι, αφενός η  ενεργειακή ασφάλεια και αφετέρου η οικονομική επίπτωση στην ελληνική αγορά. Τα ελάσσονα θέματα είναι οι πιθανοί κίνδυνοι επάρκειας και ελλείψεων, που δύσκολα απειλούν ένα θαλασσινό κράτος και εμπορικό κόμβο όπως η Ελλάδα. Σωστά λοιπόν η χώρα μας, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με συνέπεια προσπαθεί ακόμα και μετά την ρωσική εισβολή να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας από και προς την Ρωσία, μήπως τελικά πρυτανεύσει η λογική και επικρατήσει το συντομότερο μετά τον πόλεμο, η ειρήνη».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες