Πονοκέφαλος.. υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 03, 2022

Πονοκέφαλος.. υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε


Ένας ενοχλητικός πόνος στο μέτωπό σας, ένας δυνατός παλμικός πόνος στους κροτάφους σας, μια αίσθηση μαχαιρώματος πίσω από τα μάτια σας…ο πονοκέφαλος μπορεί να σας χτυπήσει από όλες τις πλευρές. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να σημαίνει το κέντρο του πονοκεφάλου σας για την υγεία σας; Στην πραγματικότητα σας λέει πάρα πολλά! Το σημείο, όπου εντοπίζεται ο πόνος στο κεφάλι σας προσφέρει κάποιες ενδείξεις για τα αίτια και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής του.
Γύρω από ολόκληρο το κεφάλι σας

Νιώσατε ποτέ ότι υπάρχει μια σφιχτή κορδέλα, που σφίγγει ολόκληρο το κεφάλι σας; Αυτή είναι η τυπική περιγραφή ενός πονοκεφάλου έντασης, καθώς χαρακτηρίζονται από πίεση και σφίξιμο γύρω από ολόκληρο το κεφάλι σας. Συνήθως προκαλούνται από το άγχος και τον κακό ύπνο και συχνά συνοδεύονται από ένταση στον λαιμό, τους ώμους και το σαγόνι.

Τρόποι αντιμετώπισης:​ Τα παυσίπονα, που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, η παρακεταμόλη και η ναπροξένη είναι συχνά επιτυχή στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων έντασης. Και επειδή οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να τους επηρεάσουν, ο ποιοτικός ύπνος και η εκμάθηση πρακτικών για τη διαχείριση του στρες μπορεί να είναι χρήσιμη.

2. Πίσω από ένα από τα μάτια σας

Ο πονοκέφαλος, που γίνεται αισθητός πίσω από το ένα σας μάτι, προκαλείται συχνά από αυτόνομες κεφαλαλγίες του τριδύμου, μια ομάδα πρωτογενών διαταραχών κεφαλαλγίας, που χαρακτηρίζονται από πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού. Ο πιο συνηθισμένος είναι ο πονοκέφαλος συμπλέγματος. Αυτό το είδος πονοκεφάλου εμφανίζεται σε συστάδες, που σημαίνει ότι συμβαίνουν καθημερινά (συνήθως την ίδια ώρα), μερικές φορές έως και αρκετές φορές την ημέρα για μήνες.

Ενώ ο πόνος εντοπίζεται συνήθως πίσω ή γύρω από το ένα μάτι, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του προσώπου, του κεφαλιού και του λαιμού σας.

Τρόποι αντιμετώπισης:​ Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τους πονοκεφάλους συμπλέγματος, συχνά αντιμετωπίζονται με οξυγόνο, φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων στεροειδών) και διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου.

3. Πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού σας

Εάν ο πονοκέφαλος σας εντοπίζεται γύρω από το πίσω μέρος του κεφαλιού σας, πρόκειται για έναν αυχενικό πονοκέφαλο. Γνωστός ως δευτερεύων πονοκέφαλος, αυτός ο τύπος κεφαλαλγίας δεν προέρχεται από το κεφάλι σας, αλλά από τον λαιμό σας.

Πράγματι, οι αυχενικογενείς πονοκέφαλοι συχνά προκαλούνται από προβλήματα στον αυχένα, όπως αρθρίτιδα ή τραυματισμούς, όπως κατάγματα στον αυχένα. Ο πόνος αρχίζει συνήθως στη βάση του κρανίου σας και εξαπλώνεται στη μία πλευρά του κεφαλιού σας. Αυτό συμβαίνει, επειδή υπάρχει λειτουργική συνδεσιμότητα των δομών, που είναι ευαίσθητες στον πόνο στις περιοχές της κεφαλής και του λαιμού.

Η δυσκολία στην κίνηση του κεφαλιού και ο πόνος που χειροτερεύει, όταν μετακινείτε τον αυχένα σας είναι επιπλέον ενδεικτικά σημάδια αυχενικού πονοκεφάλου. Ωστόσο, ένας άλλος τύπος πονοκεφάλου, που ονομάζεται ινιακή νευραλγία, μπορεί, επίσης, να είναι η πηγή άλγους στο πάνω μέρος του λαιμού, στο πίσω μέρος του κεφαλιού και πίσω από τα αυτιά. Όπως οι αυχενικοί πονοκέφαλοι, έτσι και ο πόνος της ινιακής νευραλγίας ξεκινά συχνά από τον αυχένα και στη συνέχεια εξαπλώνεται προς τα πάνω.

Η βασική διαφορά είναι ότι η ινιακή νευραλγία προκύπτει από τον ερεθισμό ή τον τραυματισμό των ινιακών νεύρων, τα οποία εκτείνονται από τον λαιμό μέχρι το πίσω μέρος του κεφαλιού και μέχρι το τριχωτό της κεφαλής. Αυτό εξηγεί, επίσης, γιατί τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, όπως πόνο στο τριχωτό της κεφαλής και ευαισθησία στο φως.

Τρόπος αντιμετώπισης:​ Για αυχενικούς πονοκεφάλους, η φυσικοθεραπεία είναι ένα σημαντικό μέσο για τη θεραπεία των προσβεβλημένων μυών του λαιμού, που είναι η ρίζα του πόνου στο κεφάλι. Επιπλέον, το μασάζ συμβάλλει στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης και συνιστάται ακόμα και σε άτομα με ινιακή νευραλγία.

4. Στη μία πλευρά του κεφαλιού σας

Οι περισσότεροι τύποι πονοκεφάλων εμφανίζονται κυρίως στη μία πλευρά του κεφαλιού και η ημικρανία είναι η πιο κοινή. Οι ημικρανίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό παλμικό πόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού, που μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή και μέρες. Συμπτώματα, όπως η υπερβολική ευαισθησία στο φως και τον ήχο, η ναυτία και ο έμετος συνήθως την συνοδεύουν.

Τρόποι αντιμετώπισης:​ Εάν εμφανίσετε ημικρανίες, μιλήστε με το γιατρό σας, για να δημιουργήσετε ένα σωστό σχέδιο θεραπείας, το οποίο θα περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και αποφυγή των παραγόντων, που την πυροδοτούν.

5. Στο μέτωπο και το πρόσωπό σας

Ο παλλόμενος πόνος στο κεφάλι και το πρόσωπο και η πίεση γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα και το μέτωπο μπορεί να σηματοδοτούν έναν πονοκέφαλο κόλπων. Αυτοί οι πονοκέφαλοι συχνά συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση και κόπωση και επιδεινώνονται, εάν σκύβετε προς τα εμπρός.

Ωστόσο, επειδή οι ημικρανίες μπορεί να εκδηλώσουν παρόμοια συμπτώματα, μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των δύο τύπων πονοκεφάλων. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 90% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους κόλπων διαγιγνώσκονται αργότερα με ημικρανίες.

Τρόποι αντιμετώπισης:​ Επειδή οι πονοκέφαλοι κόλπων εμφανίζονται συνήθως σε συνδυασμό με εποχική γρίπη ή εποχικές αλλεργίες, η αντιμετώπιση αυτών των υποκείμενων προβλημάτων μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του πονοκεφάλου.

6. Στους κροτάφους σας

Πολλές διαταραχές πονοκεφάλου μπορεί να εμφανιστούν στους κροτάφους, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών ή των πονοκεφάλων έντασης. Ωστόσο, μερικές φορές ο πόνος στους κροτάφους μπορεί να οφείλεται σε μια σπάνια πάθηση γνωστή ως κροταφική αρτηρίτιδα. Πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, η κροταφική αρτηρίτιδα εμφανίζεται, όταν τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στους κροτάφους φλεγμονώνονται και συστέλλονται.

Εκτός από τον παλλόμενο, συνεχή πονοκέφαλο, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κούραση, πυρετό, πόνο στη γνάθο, που μπορεί να επιδεινωθεί, όταν μασάτε, προβλήματα όρασης, μυϊκοί πόνοι στα μπράτσα ή τους ώμους, τους γοφούς, τους μηρούς, τη μέση και τους γλουτούς και απώλεια όρεξης ή απώλεια βάρους

Τρόποι αντιμετώπισης:​ Η κροταφική αρτηρίτιδα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως με φαρμακευτική αγωγή, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και άλλες επιπλοκές. Για αυτό στην περίπτωση, που εμφανίζεται αθροιστικά κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες