Αυτή είναι η αίσθηση που έχει εξασθενίσει στον σύγχρονο άνθρωπο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022

Αυτή είναι η αίσθηση που έχει εξασθενίσει στον σύγχρονο άνθρωπο


Χάνουμε την αίσθηση της όσφρησης υποστηρίζουν οι ερευνητές, σταδιακά μεν, αδιαμφησβήτητα δε. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει τόσο δυνατή μύτη όσοι οι πρόγονοί του υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS Genetics.

Στο πλαίσιο της έρευνας αμερικανοί και κινέζοι ερευνητές εξέτασαν την οσφρητική αντίληψη εθελοντών συμπεριλαμβανομένης και της αναγνώρισης της οσμής της μασχαλιαίας περιοχής. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών η όσφρησή μας παρουσιάζει σταδιακή επιδείνωση.

Η αίσθηση της όσφρησης είναι εξατομικευμένη και το ίδιο άρωμα μπορεί να είναι ευχάριστο, έντονο ή μη ανιχνεύσιμο σε διαφορετικούς ανθρώπους. Συνδυάζοντας τις διαφορές στην οσφρητική αντίληψη και τη γενετική  οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν το ρόλο των διαφόρων οσφρητικών υποδοχέων.

Στη μελέτη, ερευνητές στις ΗΠΑ  και την Κίνα ανέλυσαν το γονιδίωμα 1.000 Κινέζων Χαν. Αναζήτησαν γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με το πώς αντιλαμβάνονταν τα άτομα 10 οσμές. Στη συνέχεια, οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα για έξι οσμές σε μια εθνοτικά διαφορετική ομάδα 364 ατόμων.

Από αυτά τα πειράματα, εντόπισαν δύο νέους υποδοχείς οσμών – έναν που ανιχνεύει έναν συνθετικό άρωμα μόσχου που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και έναν άλλο για μια ένωση στην οσμή του σώματος.

Αυτά τα ευρήματα καθώς και προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με προγονικές εκδοχές των οσφρητικών υποδοχέων τείνουν να βρίσκουν την αντίστοιχη οσμή πιο έντονη. Οι προγονικές παραλλαγές είναι εκείνες που μοιραζόμαστε με άλλα θηλαστικά σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα παραπάνω ευρήματα υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η όσφρησή μας έχει αποδυναμωθεί με τη πάροδο του χρόνου λόγω γονιδιακών αλλαγών.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες