Η πιο δύσκολη προσγείωση στον κόσμο σε έναν παγωμένο διάδρομο στην Ανταρκτική - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2022

Η πιο δύσκολη προσγείωση στον κόσμο σε έναν παγωμένο διάδρομο στην Ανταρκτική


Απίστευτα πλάνα από τον πιλότο Σνόρι Μπάρνβιν Τζόνσον δείχνουν ένα αεροσκάφος Boeing 767 της Iceland Air να προσγειώνεται σε έναν χιονισμένο διάδρομο πάγου στον ερευνητικό σταθμό Τρόλλ Νορβηγίας στην Γη της Βασίλισσας Μοντ στην Ανταρκτική. Η πτήση έγινε για να παραλάβει Νορβηγούς επιστήμονες στον ερευνητικό σταθμό και να τους φέρει στο σπίτι.

Το B767-300ER προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τρόλλ στην Ανταρκτική τον Ιανουάριο του 2022. Ισλανδοί πιλότοι και πλήρωμα πραγματοποίησαν αυτήν την πτήση και προσγειώθηκαν στον παγωμένο διάδρομο μαζί με επιστήμονες.



Η Iceland Air δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο από το ίδιο ταξίδι.



Η Γη της Βασίλισσας Μοντ είναι μέρος της Ανταρκτικής που βρίσκεται ανάμεσα στον τερματικό σταθμό του Παγετώνα Στάνκομπ-Γουίλς, στις 20°Δ, και του Παγετώνα Σιννάν, στις 44° 38′Α, με έκταση περίπου 2.500.000 χμ², καλυπτόμενη κυρίως από το Ανταρκτικό στρώμα πάγου.
Η περιοχή αυτή διεκδικήθηκε από την Νορβηγία στις 14 Ιανουαρίου 1939, αλλά η αξίωση αυτή, όπως και όλες οι άλλες στην Ανταρκτική, δεν είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη και η περιοχή υπόκειται στους όρους της Ανταρκτικής Συνθήκης. Η έτερη ανταρκτική περιοχή που διεκδικείται από τη Νορβηγία είναι το Νησί του Πέτρου Α’.
Η Γη του Ντρόνινγκ Μάουντ ονομάστηκε έτσι από τον Ρόαλντ Αμούνδσεν προς τιμήν της Βασίλισσας Μοντ της Νορβηγίας. Η αρχική περιοχή με αυτό το όνομα βρισκόταν μεταξύ των 37° και 50° Α, και ανακαλύφθηκε από τον Καπετάνιο Χιάλμαρ Ρίισερ-Λάρσεν το 1930.
Το 2005, εγκαινιάστηκε στην περιοχή, από την Βασίλισσα Σόνγια της Νορβηγίας, ένας Νορβηγικός ερευνητικός σταθμός με την ονομασία Τρόλλ.

huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες