Επίδομα ακρίβειας στους αδυνάτους : Τι εξετάζει η κυβέρνηση - Πότε θα δοθεί - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Φεβρουαρίου 13, 2022

Επίδομα ακρίβειας στους αδυνάτους : Τι εξετάζει η κυβέρνηση - Πότε θα δοθεί


Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η ακρίβεια στην ενέργεια με την τιμή στο πετρέλαιο να συνεχίζει την ανεξέλεγκτη πορεία του προς τα πάνω ξεπερνώντας οριακά τα 95 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε ενίσχυση των αδυνάτων αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα για όλους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, στο ραντάρ του οικουμενικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκονται ομάδες του πληθυσμού που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αδυναμία προσαρμογής του εισοδήματός τους, στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει το ράλι του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα ενίσχυσης θα αφορούν τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δηλαδή τους πιο ευάλωτους που δεν έχουν τρόπο να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Αντίθετα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι χαμηλόμισθοι αναμένεται να ενισχυθούν με γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Τα μέτρα ενίσχυσης των αδυνάτων
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η φόρμουλα που προκρίνεται και φαίνεται να κλειδώνει είναι η απευθείας εισοδηματική ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού με κάποιο επίδομα.

Το «επίδομα ακρίβειας» πιθανότατα θα χορηγηθεί εφάπαξ στους δικαιούχους την άνοιξη, ίσως με το ίδιο μοντέλο που χορηγήθηκε το Δώρο Χριστουγέννων. Ωστόσο, δεν υπάρχει μπορεί ακόμα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δίνεται κάθε μήνα ένα επίδομα στους δικαιούχους για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Από τι εξαρτάται το επίδομα
Το ύψος του επιδόματος αλλά και ο τρόπος που αυτό θα καταβληθεί εξαρτάται σύμφωνα με πολλούς παράγοντες και συγκεκριμένα:
  • από τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021
  • από την δημοσιονομική πορεία του 2022
  • από την εξέλιξη στην ενεργειακή κρίση
  • από την Ουκρανική κρίση
 
Στις αρχές Μαρτίου θα είναι γνωστό το ακριβές ύψος της ανάπτυξης και τότε θα γίνει γνωστός ο τρόπος που θα δοθεί το εν λόγω επίδομα αλλά και το ύψος του.

Τιμές ρεκόρ σε καύσιμα και τρόφιμα
Στην Ελλάδα ,τα πρατήρια καυσίμων πωλούν την αμόλυβδη εδώ και μερικές ημέρες σε τιμές ρεκόρ γύρω από το 1,85 ευρώ το λίτρο. Οι πρατηριούχοι προειδοποιούν, οι τιμές στα καύσιμα ακόμα δεν έχουν πιάσει ταβάνι.
 
Οι αυξήσεις σε τρόφιμα και είδη σπιτιού τους τελευταίους μήνες βάζουν δύσκολα στα νοικοκυριά που κάνουν λόγο για επιπλέον επιβάρυνση έως 30%.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε πως η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη και πως δεν θα υπάρξουν οριζόντια αλλά στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες