«Θερμό» επεισόδιο: Κίνδυνος ανάφλεξης στο Αιγαίο – «Μολών λαβέ» λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 19, 2022

«Θερμό» επεισόδιο: Κίνδυνος ανάφλεξης στο Αιγαίο – «Μολών λαβέ» λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις


Ένοπλες Δυνάμεις: Υπερπτήσεις, εμπλοκές και ακραία εθνικιστική ρητορική – Οι Τούρκοι «ψάχνονται» για ένταση στο Αιγαίο.
Τη διπλωματική εγρήγορση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων προτάσσει η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία, που επιχειρεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει συνθήκες έντασης στο Αρχιπέλαγος.
Την ώρα που ο ίδιος ο «σουλτάνος» και οι κορυφαίοι υπουργοί του έχουν στην κορυφή της ατζέντας την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, η Ελλάδα απαντά με κινήσεις που επιβεβαιώνουν την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά της.
Περιθώρια για αδράνεια στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδείξει πόσο απρόβλεπτος είναι και όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές στο Newsbomb.gr, ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιχειρήσει να εξάγει την εσωτερική κρίση προς το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.
Η «αναβάθμιση» της τουρκικής προκλητικότητας έγκειται στην απαράδεκτη απαίτηση περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, με τους Τούρκους πλέον να αμφισβητούν, όχι απλά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά την ελληνική κυριαρχία.
Πρόκειται για ένα θέμα περί όνου σκιάς, όπως παρατηρεί ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ANT1, Κωνσταντίνος Φίλης. «Δεν υπάρχει πουθενά στις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων η αίρεση της αποστρατιωτικοποίησης για την κυριαρχία» αποσαφηνίζει, «διαβάζοντας» προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος από την πλευρά της Αγκυρας.

Οι κινήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν πως στο ελληνικό «Πεντάγωνο» δεν εφησυχάζουν, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να διαμηνύει προς τους τρεις Κλάδους, αλλά και προς τους κομάντο της ΔΕΠ, να είναι σε επαγρύπνηση.
Οι Τούρκοι βέβαια δεν βάζουν μυαλό και παρά τις δυναμικές απαντήσεις που έχουν λάβει σε κάθε πεδίο, συνεχίζουν τόσο την απειλητική ρητορική, όσο και την επικίνδυνη τακτική των προκλήσεων στον αέρα του Αρχιπελάγους. Οι υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και οι εμπλοκές με τα «γεράκια» της HAF, επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της Άγκυρας για κλιμάκωση, ενώ η αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών μπορεί να προκαλέσει ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ίσως να είναι και αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα. Ένα «θερμό» επεισόδιο που θα αποπροσανατόλιζε την κοινή γνώμη στην Τουρκία από τα καθημερινά προβλήματα και θα οδηγούσε τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για το λόγο αυτό οι Έλληνες πιλότοι έχουν λάβει εντολή να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί γιατί, οι Τούρκοι μπορεί να επιχειρήσουν οποιαδήποτε προβοκατόρικη ενέργεια.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες