Κομισιόν: Ενέκρινε τον γρύλο ως τρόφιμο για την αγορά της ΕΕ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 12, 2022

Κομισιόν: Ενέκρινε τον γρύλο ως τρόφιμο για την αγορά της ΕΕ

Την εμπορία του οικιακού γρύλου (φωτογραφία, επάνω, από jrunique.com) ως συστατικού τροφίμων στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκρινε η Κομισιόν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το τρίτο έντομο
Με την απόφαση αυτή ο οικιακός γρύλος (Acheta domesticus) γίνεται το τρίτο έντομο που εγκρίνεται για κατανάλωση ως τρόφιμο στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την έγκριση τον περασμένο Ιούλιο για τον αποξηραμένο κίτρινο αλευρώδη και τον Νοέμβριο για τη μεταναστευτική ακρίδα.

Ο οικιακός γρύλος θα μπορεί να πωλείται ολόκληρος, είτε κατεψυγμένος, είτε αποξηραμένος είτε σε σκόνη.

Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είχε καταλήξει πως η κατανάλωση του εν λόγω εντόμου είναι ασφαλής όσον αφορά τις χρήσεις για τις οποίες ζήτησε έγκριση η αιτούσα εταιρεία. Τα κράτη μέλη έδωσαν την έγκρισή τους με απόφαση στις 8 Δεκεμβρίου 2021.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, τα προϊόντα που θα περιέχουν το νέο αυτό τρόφιμο θα φέρουν την κατάλληλη σήμανση, για πρόληψη τυχόν αλλεργικών αντιδράσεων.

Θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο
Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έχει διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια πως τα έντομα αποτελούν θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο, με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ανόργανα άλατα.

Επίσης, προσθέτει η Κομισιόν, τα έντομα αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, και αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ «Από τη Φάρμα στο Πιάτο της ΕΕ» ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που μπορεί να συνεισφέρει στη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα διατροφής.












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες