Σκυλιά - ρομπότ θα φυλάσσουν στη συνοριακή γραμμή ΗΠΑ-Μεξικού - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 19, 2022

Σκυλιά - ρομπότ θα φυλάσσουν στη συνοριακή γραμμή ΗΠΑ-Μεξικού

 WWW.DHS.GOV

Θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά πρόκειται για πραγματικότητα. Ρομπότ-σκυλιά θα επιβλέπουν την κατάσταση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Οι πρώτες αντιδράσεις.
Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες ρομπότ-σκυλιά στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για να αποτρέπει "απειλές" όπως είναι οι παράτυποι μετανάστες.

Αν στην παραπάνω πρόταση εντοπίζεται ένα άρωμα δυστοπίας, μάλλον καλώς το εντοπίζετε. Και δεν είστε οι μόνοι καθώς οι ανησυχίες ακόμα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η ισχυρότερη χώρα του πλανήτη κατά της μετανάστευσης μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο.
Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θεωρεί ότι με την εν λόγω μέθοδο έχει καταφέρει να τετραγωνίσει τον κύκλο: Καταφέρνει να προστατεύει τα σύνορα, περιορίζοντας ταυτόχρονα, την ανάγκη για τη χρησιμοποίηση ανθρώπινου δυναμικού μειώνοντας έτσι και τους σχετικούς κινδύνους. Τα Αυτοματοποιημένα Οχήματα Επίγειας Επιτήτησης παρουσιάζονται ως οι καλύτεροι φίλοι του συνοριοφύλακα.

Ομως, αν εξαιρέσεις κανείς την αμερικανική εξουσία, οι διαφωνίες των απλών ανθρώπων στη χρήση τέτοιου είδους μεθόδων είναι ήδη καταγεγραμμένες. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και απλοί πολίτες εκφράζουν ναν έντονο φόβο ότι τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό στρατικοποιούνται υπερβολικά.

Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες για το πως τα σκυλιά ρομπότ θα εξουδετερώνουν τις "απειλές", πως θα τις αντιλαμβάνονται και πως, σε τελική ανάλυση, θα ενεργούν την κάθε φορά. Απέναντί τους, έτσι και αλλιώς, δεν θα υπάρχουν ρομπότ αλλά άνθρωποι, τις περισσότερες φορές φοβισμένοι. 
COURTESY GHOST ROBOTICS

"Οι παραμεθόριες κοινότητες των ΗΠΑ διαπιστώνουν καθημερινά ότι οι περιοχές στις οποίες ζουν στρατικοποιούνται μαζικά και επιτηρώνται λες και πρόκειται για πολεμικό μέτωπο" τόνισε δικηγόρος ανθρωπιστικής οργάνωσης στο CNN που κατοικεί σε τέτοια περιοχή.

"Με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στα ύψη και τον αριθμό των ανθρώπων που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα να μεγαλώνει, συνιστά σπατάλη χρημάτων η περαιτέρω στρατικοποίηση των συνόρων. Είναι κάτι που μας τρομάζει, είναι σαν να μην αναγνωρίζεται ότι στις παραμεθόριες περιοχές των ΗΠΑ ζουν άνθρωποι" καταλήγει.

Από την πλευρά της η εταιρία που κατασκευάζει τα ρομπότ είναι καθησυχαστική: "Μιλάμε απλώς για έναν φορέα αισθητήρων. Ανιχνεύει στην πραγματικότητα το περιβάλλον και δεν αλληλεπιδρά με ανθρώπους ούτε φέρει όπλα. Δεν σταματά, επίσης, τους ανθρώπους και δεν τους λέει τι να κάνουν" τονίσε εκπρόσωπός της είναι όμως σαφές ότι εφόσον η παρουσία των ανθρώπων καταγράφεται από τα ρομπότ την αποτρεπτική δουλειά τους την κάνουν μια χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες