Γιατί ορισμένοι άνθρωποι κολλούν Covid-19 και κάποιοι άλλοι όχι - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 04, 2022

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι κολλούν Covid-19 και κάποιοι άλλοι όχι


Ένα από τα μεγάλα μυστήρια της πανδημίας της Covid-19 – και που εξακολουθεί να διερευνάται από ειδικούς λοιμωξιολόγους – είναι γιατί κάποιοι άνθρωποι κολλάνε Covid και άλλοι όχι, ακόμη και όταν είναι εξίσου εκτεθειμένοι στον ιό.

Πράγματι, ο Ντάνι Άλτμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, σημειώνει ότι οι μελέτες δείχνουν πως η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος μέσα σε ένα νοικοκυριό όταν ένα κρούσμα είναι θετικό «δεν είναι τόσο υψηλή όσο θα φανταζόσουν».

Τον περασμένο μήνα, δημοσιεύτηκε νέα έρευνα από το Imperial College του Λονδίνου, η οποία υποδηλώνει ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων (ένας τύπος κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα) από κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος είχαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί Covid-19.

Η Δρ Rhia Kundu από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς και Πνεύμονα του Imperial είπε ότι «η έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 δεν οδηγεί πάντα σε μόλυνση».


«Βρήκαμε ότι τα υψηλά επίπεδα προϋπαρχόντων Τ κυττάρων, που δημιουργούνται από το σώμα όταν μολυνθούν με άλλους ανθρώπινους κορωνοϊούς όπως το κοινό κρυολόγημα, μπορούν να προστατεύσουν από τη μόλυνση από τον Covid-19», είπε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, ο Kundu προειδοποίησε ότι, «αν και πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, είναι μόνο μια μορφή προστασίας, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε αυτό. Αντίθετα, συστήνει ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την Covid-19 είναι ο εμβολιασμός. 

Ο Lawrence Young, καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Warwick, ότι τα άτομα που δεν προσβάλονται από την Covid έχουν αποκτήσει ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις με κορvνoϊούς του κοινού κρυολογήματος. Περίπου το 20% των λοιμώξεων από κοινό κρυολόγημα οφείλονται σε κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εξηγήσει «γιατί ορισμένα άτομα διατηρούν επίπεδα ανοσίας».

Εκτός από ένα βαθμό ανοσίας που παρέχεται από προηγούμενη έκθεση σε κορωνοϊούς, η κατάσταση εμβολιασμού κατά της Covid θεωρείται επίσης παράγοντας που καθορίζει εάν ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή στον Covid από άλλα.

Ο Andrew Freedman, ακαδημαϊκός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, δήλωσε ότι οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι κολλάνε Covid και άλλοι όχι «πιθανώς να σχετίζονται με την ανοσία από τον εμβολιασμό, την προηγούμενη μόλυνση ή και τα δύο».








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες