Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Στους πέντε οι νεκροί - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 25, 2022

Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Στους πέντε οι νεκροί


Τρεις ακόμη σοροί εντοπίστηκαν χθες στα γκαράζ του «Euroferry Olympia» κατά την έρευνα ανδρών της ΕΜΑΚ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών επιβατών στους πέντε, από τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί στο πλοίο τη 18η Φεβρουαρίου ανοιχτά της Ερεικούσας. Εναλλασσόμενες ομάδες διασωστών της Πυροσβεστικής, φορώντας πυράντοχες στολές, εξοπλισμένοι με φιάλες οξυγόνου, ερευνούσαν τα καταστρώματα του πλοίου αναζητώντας αγνοουμένους. Παρότι δεν υπήρχε χθες φλόγα στο εσωτερικό, σε αρκετά σημεία οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές, όπως και η συγκέντρωση επικίνδυνων αερίων.

Η πρώτη σορός εντοπίστηκε χθες το πρωί στο γκαράζ νούμερο 2 του πλοίου, μέσα στην καμπίνα φορτηγού. Ανήκει σε Ελληνα οδηγό ο οποίος ταυτοποιήθηκε από τους οικείους του. Η δεύτερη σορός βρέθηκε στο γκαράζ νούμερο 3, από όπου εκτιμάται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά, και φέρεται να μην είναι σε κατάσταση που επιτρέπει την οπτική αναγνώριση. Ακολούθησε ο εντοπισμός ακόμη ενός θύματος.

Ο καταπέλτης του πλοίου δεν είχε κατέβει χθες αφενός λόγω της βλάβης του υδραυλικού συστήματος από την πυρκαγιά και αφετέρου γιατί στο εσωτερικό του γινόταν ακόμη ατελής καύση και υπήρχε ο φόβος ανάφλεξης από το άνοιγμά του. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, βρέθηκε σε γκαράζ το δεύτερο κατά σειρά θύμα. Η μεταφορά του σε ασφαλή λιμένα είχε κριθεί ως η μόνη ενδεδειγμένη λύση από το υπουργείο Ναυτιλίας έπειτα από ενημέρωση της Πυροσβεστικής ότι είχαν εξαντληθεί οι επιχειρησιακές δυνατότητες έρευνας όσο το πλοίο βρισκόταν στην ανοιχτή θάλασσα, έξω από τις ακτές της Κέρκυρας.

Στα γκαράζ του «Euroferry Olympia» εντοπίστηκαν ακόμη τρεις σοροί – Εξι οι αγνοούμενοι.

Ερευνα σε κάθε όχημα
Ο πρώτος νεκρός από την πυρκαγιά στο πλοίο είχε βρεθεί το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Η σορός ανήκε σε 58χρονο Ελληνα οδηγό και είχε εντοπιστεί από στελέχη της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού της ολλανδικής εταιρείας SMIT Salvage, η οποία έχει μισθωθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi. Ο άνδρας βρισκόταν εντός του οχήματός του. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την ιστορία του 21χρονου Λευκορώσου οδηγού, ο οποίος επιβίωσε πάνω από 50 ώρες στην καμπίνα του οχήματός του στο γκαράζ νούμερο 1 και βγήκε από τα έγκατα του πλοίου αλώβητος, καθόρισε και τις επόμενες κινήσεις των διασωστών. Στόχος πλέον ήταν να ερευνήσουν κάθε όχημα που υπήρχε στα γκαράζ, κινούμενοι από πόρτα σε πόρτα.

Μέχρι το τελευταίο φως χθες, έξι επιβάτες του «Euroferry Olympia» παρέμεναν στη λίστα των αγνοουμένων. Οκτώ χρόνια πριν, στο ναυτικό δυστύχημα του «Norman Atlantic», είχαν περάσει δύο εβδομάδες μέχρι να σβήσουν και οι τελευταίες εστίες στο εσωτερικό του πλοίου και χρειάστηκε να περάσουν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες