Προσοχή! Νέες οδηγίες – Πότε πρέπει να αλλάζετε τις μάσκες FFP2 - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2022

Προσοχή! Νέες οδηγίες – Πότε πρέπει να αλλάζετε τις μάσκες FFP2


Μεγάλη προσοχή θέλει πλέον λόγω των νέων μεταλλάξεων στη χρήση της μάσκας προστασίας.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο, προέτρεψαν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την ατομική τους προστασία από τον κορονοϊό.

Ιδιαίτερη μνεία, γίνεται γύρω από τις μάσκες υψηλής προστασίας, Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2, είναι πλέον αναγκαίες σε μέρη όπως τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μάσκες FFP2: Πού διαφέρουν οι μάσκες ΚΝ95 από τις απλές μάσκες
Οι N95 έχουν την αμερικανική πιστοποίηση CDCertification και άρα δεν είναι πιστοποιημένες για να κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι N95, KN95 και FFP2 κάνουν περίπου την ίδια δουλειά, αφού φιλτράρουν το 94-95% των σωματιδίων από τον αέρα.

Όμως, καθώς οι μάσκες αυτές είναι ακριβότερες από τις χειρουργικές και χαρακτηρίζονται ως μίας χρήσης, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν μπορούν να τις επαναχρησιμοποιήσουν.

«Εγώ τη φοράω για μία εβδομάδα», λέει στο CNN η Linsey Marr, καθηγήτρια στο Virginia Tech. Όπως εξηγεί, η ικανότητα της μάσκας να φιλτράρει δεν μειώνεται εκτός και εάν κάποιος την τρίψει ή της κάνει τρύπες. «Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος σε πολύ μολυσμένο αέρα για αρκετές ημέρες για να χάσει η μάσκα την ικανότητά της να φιλτράρει τα σωματίδια. Επομένως, στην πραγματικότητα μπορείς να τις φοράς για πολύ καιρό».
 
«Κάποιοι λένε και για 40 ώρες – πιστεύω ότι είναι εντάξει. Πραγματικά, η μάσκα θα έχει γίνει αηδιαστική από την επαφή με το πρόσωπο ή τα λουράκια θα χαλαρώσουν ή ίσως και να σπάσουν πριν να χάσει την ικανότητά της να φιλτράρει».

Όπως εξηγεί η Erin Bromage, καθηγήτρια βιολογίας του University of Massachusetts Dartmouth, ο λόγος για τον οποίο οι μάσκες αυτές πωλούνται ως μίας χρήσης είναι γιατί θεωρούνται ιατρικές μάσκες. Οι υγειονομικοί, μέσα σε ένα νοσοκομείο, για παράδειγμα, αλλάζουν τις μάσκες συχνότερα, για να αποφύγουν το ενδεχόμενο επιμόλυνσης όταν κινούνται από το δωμάτιο ενός ασθενή σε εκείνο ενός άλλου.

«Το ευρύ κοινό δεν ανησυχεί για την επιμόλυνση. Απλά τη χρησιμοποιεί για τη δική του προστασία», σημειώνει.
Για να επαναχρησιμοποιήσετε μία μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με ασφάλεια, αποφύγετε να αγγίζετε με τα χέρια σας το εξωτερικό μπροστινό της μέρος όταν την βάζετε, λέει η Marr. Προσπαθήστε να την ακουμπάτε μόνο στις άκρες ή στα λουράκια. «Σίγουρα να αποφεύγετε το σημείο που βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου αναπνέετε, δηλαδή μπροστά από τη μύτη και το στόμα», τονίζει.

Η Marr σημειώνει ότι οι μάσκες αυτές εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους ακόμα και εάν βρεθείτε σε έναν εσωτερικό χώρο με συνωστισμό, όπως στο μετρό.

Πότε πρέπει να πετάξουμε τις μάσκες FFP2
Η Bromage συστήνει να το κάνετε εάν βρεθήκατε σε επαφή με κάποιον που διαπιστώθηκε θετικός. Όπως για παράδειγμα εάν εντοπίστηκε κάποιο κρούσμα στον χώρο εργασίας σας. Αυτή η μάσκα έκανε τη δουλειά της, «παγίδευσε» τον ιό, άρα δεν θέλετε να κινδυνεύσετε να τον μεταφέρετε στα χέρια σας.

«Όσο περισσότερο τη φοράτε, τόσο περισσότερα σωματίδια παγιδεύει – και αυτό σημαίνει ότι η ικανότητά της να αναπνέει αρχίζει να μειώνεται. Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι πρέπει να την αλλάξετε, ακόμα και εάν φαίνεται καλή και καθαρή οπτικά, είναι εάν δυσκολεύεστε περισσότερο να αναπνεύσετε μέσα από αυτήν. Εάν φαίνεται ότι η αντίσταση μεγαλώνει με κάθε αναπνοή σας», σημειώνει η Bromage.

Έτσι γίνεται ο καθαρισμός στις μάσκες FFP2
Τα μικρόβια που μπορεί να έχουν παγιδευτεί στη μάσκα πεθαίνουν μετά από μερικές ώρες, με τη διαδικασία να επιταχύνεται εάν η μάσκα βρίσκεται στο φως του ήλιου.

«Η θερμοκρασία και η έκθεση στον ήλιο βοηθούν, όμως μην βάλετε τις μάσκες σας στον φούρνο ή στα μικροκύματα. Το καλοκαίρι, άφηνα τις δικές μου στο ταμπλό του αυτοκινήτου και αυτό ήταν υπεραρκετό, λόγω της ζέστης και της άμεσης επαφής με το φως του ήλιου», επισημαίνει η Bromage.

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες σύμφωνα με την Παγώνη
Για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια μίλησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στο MEGA σχετικά με την 3η δόση εμβολίου η Ματίνα Παγώνη δήλωσε πως, «οι μελέτες έχουν γίνει, οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν την 3η δόση και ειδικά οι άνω των 60 ετών και δη εκείνων που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την δική μας περίπτωση στην Ελλάδα, με τις άλλες χώρες. Η κάθε χώρα βρίσκεται σε άλλο στάδιο της πανδημίας».

 
«Είναι αρκετοί ανεμβολίαστοι, αργούν οι ανεμβολίαστοι να πάνε στα νοσοκομεία γιατί έχουν ένα άλλο σκεπτικό, ότι θα κάτσουν σπίτι και θα αναρρώσουν. Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι άνω των 60, με υποκείμενα που κάνουν τις επιπλοκές ειδικά με τη «Δέλτα», η οποία μπορεί να μην είναι επιθετική όσο η «Όμικρον» και οι υποπαραλλαγές, η «Δέλτα» είναι μία δύσκολη παραλλαγή, προκαλεί πνευμονίες. Οι 300.000 ανεμβολίαστοι, όπως και εκείνοι που έχουν κάνει τη μία ή τις δύο δόσεις, μπορεί να αρρωστήσουν πολύ βαριά».

Τότε θα βγουν οι μάσκες
«Το υγειονομικό προσωπικό είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση που φτάνει. Η περαιτέρω ενίσχυση αλλά και η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι σημαντική και απαραίτητη», ανέφερε η κ. Παγώνη.

Όσο αφορά στην πορεία της πανδημίας, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι, «οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι και οι ασθενείς ΜΕΘ, θα αργήσουν να μειωθούν, γιατί όταν είσαι στη μονάδα και έχεις τις επιπλοκές σου, είναι δύσκολο να πάρεις εξιτήριο. «Σιγά σιγά με αργούς ρυθμούς σταδιακά θα γίνει αυτό. Οι περιορισμοί για τις μάσκες θα πάνε μετά το Πάσχα, από Ιούνιο και μετά, εάν συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Εάν αυτή τη στιγμή, που έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην εστίαση, θα πάμε με το σκεπτικό να φάμε και να διασκεδάσουμε πάντα να το κάνουμε με προσοχή».











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες