H χώρα όπου το 1/3 των κατοίκων είναι εκατομμυριούχοι - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 18, 2022

H χώρα όπου το 1/3 των κατοίκων είναι εκατομμυριούχοι


Κατά μήκος της Κυανής Ακτής, υπάρχει ένα κράτος, το οποίο θεωρείται το πλέον πυκνοκατοικημένο σε όλο τον κόσμο. Οι περίπου 38.000 κάτοικοι συγχρωτίζονται σε μόλις 1,95 τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ το μήκος των συνόρων μετά βίας υπερβαίνει τα 4 χιλιόμετρα. 


Ωστόσο, αυτό το κράτος, το οποίο είναι μικρότερο από το Central Park της Νέας Υόρκης, έχει τη μεγαλύτερη αναλογία εκατομμυριούχων ανά κατοίκους, καθώς 1 στους 3 έχει περιουσία αξίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ευρώ.  

Ο λόγος για το πλούσιο και χλιδάτο Πριγκιπάτο του Μονακό, το οποίο βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και περικλείεται -από βορρά, ανατολή και δύση- από τη Γαλλία. 


Σε αυτό το μικροσκοπικό κρατίδιο, το οποίο εντάχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη μόλις το 1993, συνωστίζονται μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Άλλωστε, πρόκειται για μια χώρα χωρίς πολλούς φόρους. Έως και ελάχιστους, θα μπορούσαμε να πούμε. 

Κάθε χρόνο φιλοξενεί στο λιμάνι τη μεγαλύτερη έκθεση γιοτ και υπερπολυτελών σκαφών στον κόσμο, ενώ στους δρόμους του διεξάγεται το φημισμένο Grand Prix της Formula 1.  

Αν και μη ενταγμένο στην Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μονακό χρησιμοποιεί το ευρώ ως κύριο νόμισμα.  

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Γάλλοι, ενώ μόλις το 20% θεωρείται ότι είναι Μονεγάσκοι, όπως ονομάζονται οι ντόπιο κάτοικοι. Αρκετοί είναι και οι Ιταλοί, οι οποίοι προτιμούν να μένουν στη χώρα της Κυανής Ακτής, λόγω της πολύ χαμηλής φορολογίας και του τραπεζικού απορρήτου. 

Όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αυτό ανέρχεται σε 190.000 δολάρια, όταν το μέσο παγκόσμιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπερβαίνει μετά βίας τα 10.000 δολάρια. 








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες