Μέχρι και 40 λεπτά το λίτρο η επιδότηση στα καύσιμα-Αναλυτικά τα μέτρα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022

Μέχρι και 40 λεπτά το λίτρο η επιδότηση στα καύσιμα-Αναλυτικά τα μέτρα


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών και την επιδότηση για καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο) ρεύμα και φυσικό αέριο.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να παρουσιάσουν το αργότερο ως αύριο το πλέγμα των μέτρων στήριξης, το οποίο θα περιέχει στοχευμένες παρεμβάσεις, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του προϋπολογισμού.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, στο οποίο μετείχε ο Χρήστος Σταϊκούρας, το μήνυμα ήταν ότι απαιτείται από τα κράτη – μέλη, ειδικά από όσα έχουν υψηλό χρέος, δημοσιονομική πειθαρχία προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους τους. Πολύ περισσότερο σε αυτό το timing της αβεβαιότητας που δημιουργεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ενώ ακόμη δεν έχουν μπει τίτλοι τέλους στην περιπέτεια της πανδημίας.

Το πακέτο μέτρων
Μέσα σε αυτό το τοπίο, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρά σε τρεις στοχευμένες παρεμβάσεις:

1. Παρέμβαση στα καύσιμα με μείωση της τιμής κατ’ ελάχιστον 20 λεπτά το λίτρο – χωρίς να αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τα 40 – ως επιστροφή ενός μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Το μέτρο υπολογίζεται ότι αφορά σε 1 εκατ. πολίτες και τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά… Αναμένεται να αφορά σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, συν 3000 ευρώ για κάθε παιδί. Το όριο για οικογενειακό ετήσιο εισόδημα αναμένεται να είναι περί τα 30.000 ευρώ.

Θα λειτουργεί ένας μηχανισμός κίνησης ο οποίος θα παρακολουθεί τις αυξομειώσεις των διεθνών τιμών καθημερινά, προκειμένου το ποσό της επιστροφής να προσαρμόζεται ανάλογα.

Αυτό που σχεδιάζεται είναι ο δικαιούχος να πληρώνει στο βενζινάδικο το συνολικό ποσό και στη συνέχεια να κάνει ηλεκτρονική αίτηση και η επιστροφή να πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Αντίστοιχος ήταν και ο μηχανισμός με το επίδομα θέρμανσης.

2. Συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια

Για τα νοικοκυριά (κύριες κατοικίες) η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου τον Μάρτιο θα διατηρηθεί στα 39 ευρώ και τον Απρίλιο σχεδιάζεται να είναι 52 ή 53 ευρώ.

Όσον αφορά στους αγρότες συζητείται να αυξηθεί το ποσό για την κάλυψη της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο για τη μείωση του φόρου στα λιπάσματα.

3. «Επιταγή ακρίβειας»

Το επίδομα που αναμένεται να δοθεί κοντά στο Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος φέρεται να “κλειδώνει” στα 250 ευρώ ή ακόμη και στα 300 ευρώ. Οι δικαιούχοι υπολογίζεται ότι είναι 1 εκατ. πολίτες.

Στήριξη εντός των δημοσιονομικών πλαισίων
“Γίνεται κάθε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να είναι ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια σε όλους τους κλάδους”, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

“Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, περάσαμε και περνάμε μέσα από συμπληγάδες, τα προβλήματα είναι μεγάλα για όλους, όμως οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες και πρέπει κάνοντας επεμβάσεις να στηρίξουμε πολίτες όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, χωρίς να τινάξουμε την οικονομία στον αέρα», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Αλλαγή σχεδίων;
Οι ανακοινώσεις ήταν προγραμματισμένο να γίνουν από τον Πρωθυπουργό, με τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες, και στη συνέχεια να ακολουθήσει εξειδίκευση από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ωστόσο το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε τη Δευτέρα θετικός στον κορωνοϊό και βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του, φέρεται να οδηγεί σε αλλαγή του σχεδιασμού.

“Μέτωπο” των χωρών του Νότου
Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή το πρωί θα μετάσχει σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Νότου, οι οποίοι συντονίζονται εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στις 24 και 25 Μαρτίου οι “27” καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια.

Μετά από πρωτοβουλία του Ιταλού Πρωθυπουργού, ο Μάριο Ντράγκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ομόλογοι τους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, Σάντσεθ και Κόστα, επιχειρούν να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο και να προωθήσουν τις προτάσεις τους για άμεση στήριξη των κρατών – μελών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των αυξήσεων στην ενέργεια.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες