Μυστήριο με τη δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς - Προειδοποίηση στον Ρώσο ολιγάρχη - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαρτίου 29, 2022

Μυστήριο με τη δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς - Προειδοποίηση στον Ρώσο ολιγάρχη


Μυστήριο καλύπτει τη διαφαινόμενη δηλητηρίαση του Ρώσου ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς κατά τη διάρκεια της αποστολής διαμεσολάβησης που είχε αναλάβει στις αρχές Μαρτίου στο Κίεβο προς τερματισμό του πολέμου.

Σε συνέχεια δημοσιεύματος της Wall Street Journal, πηγές από το περιβάλλον του Ρόμαν Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσαν ότι παρουσίασε συμπτώματα που παραπέμπουν σε δηλητηρίαση από άγνωστο παράγοντα.

Ειδικοί επί των χημικών όπλων που εξέτασαν την υπόθεση συμπεραίνουν πως επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια.

Ουδείς γνωρίζει στην παρούσα φάση ποιος μπορεί να ευθύνεται, αν και όπως σημειώνει σχετικά το BBC αναπόφευκτα γεννώνται ερωτήματα εάν επρόκειτο για έργο της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας GRU -η οποία, κατά τη βρετανική αντικατασκοπεία, βρισκόταν πίσω από τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 στο Σάλσμπερι.

Σε κάθε περίπτωση εικάζεται ότι επρόκειτο για προειδοποίηση, καθώς η δόση της όποιας ουσίας χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν θανάσιμη.

Τη σύγχυση εντείνει όμως την ίδια στιγμή η εκτίμηση Αμερικανού αξιωματούχου, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν πως τα συμπτώματα που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφείλονταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και «δεν ήταν δηλητηρίαση». Ο αξιωματούχος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η εφημερίδα Wall Street Journal και ο ερευνητικος ιστότοπος Bellingcat ανέφεραν σήμερα, Δευτέρα, ότι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον άλλα δύο υψηλόβαθμα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας εκδήλωσαν, κατόπιν συνάντησής τους στο Κίεβο στις αρχές Μαρτίου, συμπτώματα που περιελάμβαναν ερεθισμό στα μάτια, δακρύρροια και ξεφλούδισμα δέρματος στο πρόσωπο και τα χέρια τους.

Οι ίδιοι, κατά το δημοσίευμα, φέρονται να καταδεικνύουν ως υπεύθυνους «σκληροπυρηνικούς» της Μόσχας, εκτιμώντας ότι ήθελαν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Από την πλευρά Αμπράμοβιτς δεν επιβεβαιώθηκε ποια άλλα πρόσωπα φέρονται να εμφάνισαν επίσης συμπτώματα δηλητηρίασης, ούτε και ποιοι εικάζεται ότι μπορεί να ήταν οι υπαίτιοι.

Ο Ρώσος μεγιστάνας και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής των Τατάρων της Κριμαίας Ρουστέμ Ουμέροφ, έχουν αναρρώσει έκτοτε και η ζωή τους δεν κινδυνεύει, αναφέρει η WSJ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμπράμοβιτς, δεν εκδήλωσε παρόμοια συμπτώματα, ενώ ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε πως δεν είχε πληροφορίες για υπόνοιες δηλητηρίασης.

Οι ειδικοί που τους εξέτασαν είπαν ότι ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Το Κρεμλίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα της WSJ για σχόλιο σχετικά με τις υπόνοιες δηλητηρίασης.

Η έρευνα έγινε από τον δημοσιογράφο Κρίστο Γκρόζεφ του Bellingcat, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια ομάδα του Κρεμλίνου δηλητηρίασε τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με νευροπαράγοντα το 2020.

Ο Γκρόζεφ είπε ότι είδε εικόνες των συμπτωμάτωνς στον Αμπράμοβιτς και τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, αλλά εξήγησε πως ήταν αδύνατη η έγκαιρη συλλογή δειγμάτων στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ, μέσω της οποίας ταξίδευαν, επειδή οι ίδιοι βιάζονταν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

Μέχρι τη στιγμή που μια γερμανική ιατροδικαστική ομάδα με την απαιτούμενη τεχνογνωσία ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει μια εξέταση, είχε περάσει πολύς χρόνος για να εντοπιστεί το ύποπτο δηλητήριο, είπε.

«Δεν είχε σκοπό να σκοτώσει, ήταν απλώς μια προειδοποίηση», είπε ο κ. Γκρόζεφ.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες