Ενέργεια και σιτηρά «εκτόξευσαν» τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2022

Ενέργεια και σιτηρά «εκτόξευσαν» τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου


Νέο άλμα του πληθωρισμου, ίσως και στην περιοχή του 7%, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις τιμοληψίες της αγοράς για τον περασμένο Φεβρουάριο. Για έναν ακόμα μήνα η συνεχίζεται η ξέφρενη πορεία του τιμαρίθμου λόγω της ενεργειακής κρίση που επιδεινώνεται καθημερινά από την πολεμική σύρραξης στην Ουκρανία. Αποτέλεσμα είναι οι οι ραγδαίες ανατιμήσεις σε καύσιμα, πρώτες ύλες, προϊόντα, τρόφιμα και εμπορεύματα που θα συνεχίζονται όσο εναντιώνονται οι εμπορικές διαταραχές.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πάντως πως η αύξηση πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι συμβατή με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό που προκλασική ανησυχία είναι η πολύ μεγάλη επίπτωση που έχει το ενεργειακό κόστος στον τιμάριθμο. Ενώ, δηλαδή, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι της τάξης του 4%, στο ενεργειακό κόστος εκτινάσσεται στο 31,5%! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε μεγάλες ανατιμήσεις στα κρέατα, στα νωπά ψάρια, στα φρέσκα φρούτα και στα λαχανικά, το ψωμί και τα είδη που έχουν ως βασικό συστατικό τα δημητριακά.


Ειδικά τα σιτηρά αποτελούν εστία ανησυχίας δεδομένου ότι η Ευρώπη εισάγει το 30% αυτών από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η τιμή του μαλακού σιταριού στην Ελλάδα είχε ανατιμηθεί σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 κατά 29,1%, την ίδια περίοδο το σκληρό σιτάρι έχει αυξηθεί κατά 76%, ο αραβόσιτος κατά 50% και η τιμή του κριθαριού μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 αυξήθηκε κατά 74,1%.

Από αυτές τις δύο παραμέτρους, δηλαδή το ενεργειακό κόστος και ανατιμήσεις στα σιτηρά θα εξαρτηθεί η επίπτωση στον πληθωρισμό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται μια επιβάρυνση της τάξης του 1%. Προς το παρόν, ο ετήσιος πληθωρισμός υπολογίζεται για την Ελλάδα στο 3% – 4% με διατήρηση των πιέσεων και το 2023. Όσο δε αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις τοσο θα μειώνεται η κατανάλωση επιδεινώνοντας την πορεία του ΑΕΠ.

Ως αντίβαρο η οικονομία “ποντάρει” παραδοσιακά στις τουριστικές εισπράξεις, κάτι που θα είναι δύσκολο να γίνει φέτος. Στην καλύτερη περίπτωση ο πληθωρισμός θα έχει ροκανίσει σημαντικα το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων που θα θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Οπότε αυτοί δεν αποκλείεται να ξοδέψουν λιγότερα στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει έμμεση επίπτωση στα έσοδα. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι επισκέπτες από την Ρωσίας αλλά οι τουριστες γενικότερα!

Το 2019 τα έσοδα από Ρώσους τουρίστες ήταν 433 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 2,3% των συνολικών τουριστικών εισπράξεων. Μαζί με τις πιθανές απώλειες τουριστών από άλλες χώρες, λόγω πλήγματος στο εισόδημα, εκτιμάται στο χειρότερο σενάριο μείωση 5% των τουριστικών εισπράξεων, είπε. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει βασίσει τον προϋπολογισμό στην εκτίμηση για τουριστικά έσοδα φέτος στο 80% του 2019. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες