Η Ρωσία απειλεί να κλείσει τη "στρόφιγγα" του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2022

Η Ρωσία απειλεί να κλείσει τη "στρόφιγγα" του φυσικού αερίου στην Ευρώπη


H Ρωσία "ξέρει πού να προωθήσει το πετρέλαιό της" αν το απορρίψουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, προειδοποιήσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
Η Ρωσία απείλησε να σταματήσει την προμηθεία φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ως αντίποινα στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εντείνει την αναταραχή στην αγορά ενέργειας.

«Είμαστε προετοιμασμένοι στην περίπτωση που η Ευρώπη δεν θέλει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ξέρουμε πού θα κατευθύνουμε τα αποθέματά μας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, σημειώνοντας πως ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ανέβαζε τις τιμές ακόμα και στα 300 δολάρια το βαρέλι.


Ο Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε ωστόσο πως το Κρεμλίνο δεν έχει πάρει ακόμα επισήμως την απόφαση για το κλείσιμο της στρόφιγγας. «Το να αντικαταστήσει η Ευρώπη το ρωσικό πετρέλαιο θα της πάρει περισσότερο από έναν χρόνο» σημείωσε.

Τέλος ισχυρίστηκε πως η Ρωσία έχει πληροφορίες πως υπάρχει ουκρανικό σχέδιο σαμποτάζ σε αγωγούς μεταφοράς αερίου. «Είναι ένα επικίνδυνο σχέδιο, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην συμβεί».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο αποτέλεσε "αγκάθι" στις προσπάθειες των ηγετών της να συμφωνήσουν για το πώς θα απαντήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπενθυμίζετια ότι τον Φεβρουάριο το Βερολίνο έβαλε "φρένο" στο αγωγό Nord Stream 2 (έργο ύψους 11 δισ. δολαρίων). Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε ότι επεξεργάζονται ένα σχέδιο που θα μπορούσε να μειώσει τις ανάγκες εισαγωγών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά σχεδόν 80%.

Ωστόσο, πολλοί πολιτικοί της ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο σύντομα θα μπορούσε να τεθεί το εν λόγω σχέδιο σε ισχύ και αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο η Γερμανία αρνήθηκε τις προτάσεις για απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι «ουσιαστικής σημασίας» για την ευρωπαϊκή οικονομία. Περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και το ένα τέταρτο του πετρελαίου της προέρχονται από τη Ρωσία.NEWS247.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες