Ουκρανία: «Εκατοντάδες χιλιάδες» εθελοντές χάκερ στο πλευρό του Κιέβου - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαρτίου 15, 2022

Ουκρανία: «Εκατοντάδες χιλιάδες» εθελοντές χάκερ στο πλευρό του Κιέβου


Την ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, σε εξέλιξη βρίσκεται και ένας κυβερνοπόλεμος που σχετίζεται με τη εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Και μάλιστα, κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι «ψηφιακοί εθελοντές» από όλο τον κόσμο μπαίνουν στον αγώνα.

Σύμφωνα με τον ερευνητικό βραχίονα της Check Point Software Technologies, ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που πραγματοποιούνται από — και για λογαριασμό — και των δύο χωρών από το ξέσπασμα του πολέμου είναι «κλιμακωτός».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο», δήλωσε ο Λότεμ Φίνκελσταϊν, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών απειλών της Check Point Software.

«Βλέπουμε να εμπλέκεται ολόκληρη η διαδικτυακή κοινότητα, όπου πολλές ομάδες και άτομα έχουν πάρει το μέρος, είτε της Ρωσίας, είτε της Ουκρανίας. Είναι πολύ χάος στον κυβερνοχώρο», υπογράμμισε.

Λαϊκή βάση, παγκόσμια εξέγερση
Όπως μεταδίδει το CNBC, σύμφωνα με την Check Point Research τις πρώτες τρεις ημέρες μετά την εισβολή, οι διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών και κυβερνητικών τομέων αυξήθηκαν κατά 196%. Επίσης, αυξήθηκαν μέτρια έναντι των ρωσικών (4%) και των ουκρανικών (0,2%) οργανισμών, ενώ ταυτόχρονα υποχώρησαν στα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου.

Από τότε, οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 400.000 πολυεθνικοί χάκερ έχουν προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσουν την Ουκρανία, δήλωσε ο Γιουβάλ Βόλμαν, πρόεδρος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CyberProof και πρώην γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών.

Τρεις εβδομάδες μετά, η Ουκρανία συνεχίζει να δέχεται ένα μπαράζ διαδικτυακών επιθέσεων, με τις περισσότερες να στοχεύουν την κυβέρνηση και τον στρατό της, σύμφωνα με τα στοιχεία της CPR.

Η Μόσχα αρνείται επανειλημμένα ότι εμπλέκεται σε κυβερνοπόλεμο ή βοηθά σε κυβερνοεπιθέσεις. Στις 19 Φεβρουαρίου, η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανέφερε στο Twitter ότι «δεν έχει πραγματοποιήσει και δεν διεξάγει καμία «κακόβουλη» επιχείρηση στον κυβερνοχώρο».

Τα δεδομένα CPR δείχνουν ότι οι επιθέσεις στη Ρωσία μειώθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα, είπε ο Φίνκελσταϊν. Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό, είπε, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών προσπαθειών για μείωση της ορατότητας των επιθέσεων ή αυξημένης ασφάλειας για την άμυνα εναντίον τους.

«Στρατός πληροφορικής της Ουκρανίας»
Ως μακροπρόθεσμος στόχος ύποπτων ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων , η Ουκρανία φαίνεται ότι καλωσορίζει την ψηφιακή βοήθεια.

Μετά από αίτημα που αναρτήθηκε στο Twitter από τον υπουργό ψηφιακών υπηρεσιών της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov, περίπου 308.000 άτομα εντάχθηκαν σε μια ομάδα Telegram γνωστή ως «Στρατός ΤΠ της Ουκρανίας».

Ένα μέλος της ομάδας είναι ο Gennady Galanter, συνιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας πληροφοριών Provectus. Είπε ότι η ομάδα επικεντρώνεται στη διακοπή των ρωσικών ιστοσελίδων, στην πρόληψη της παραπληροφόρησης και στη λήψη ακριβών πληροφοριών στους Ρώσους πολίτες.









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες